Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна
 Идиот или герой е бил
Автор: emmmo   
Дата:   20-01-11 14:28

Гюро Михайлов?

Отговори на това съобщение
 Re: Идиот или герой е бил
Автор: navy   
Дата:   20-01-11 14:28

балимааму

Автор: 2nYo   
Дата:   20-01-11 14:29

? Кой ?

Автор: El_Fuego   
Дата:   20-01-11 14:29

По-скоро да.

Автор: lillia   
Дата:   20-01-11 14:33

Попитах гуглето, което днес не говори за Сезан, и то ми отговори, че Гюро е боец герой.[smilie7]

Автор: tofo   
Дата:   20-01-11 14:36

Предвид случая - твърдо отговор А. Кандидат за наградата Дарвин. [smilie8]

Публикацията е редактирана (20-01-11 14:38)

Автор: vladihg   
Дата:   20-01-11 14:41

И двете - типичен БГ оксиморон[ezik]

Автор: borovinka   
Дата:   20-01-11 14:41

Един глас за "идиот". Кръгъл.

Автор: gpi72   
Дата:   20-01-11 14:45

А има ли идот дето да го помни историята? Ако няма значи е бил гарой [beer]

Автор: rusinov   
Дата:   20-01-11 14:49

А според мен нито един от нас няма право да отсъжда, тъй като съм сигурен, че нито аз нито някой от вас знае на 100%, какво е значело по онова време дългът и клетвата пред родината и какво е това чест! Само сме чели, но никога няма да разберем какво е усещането.

Публикацията е редактирана (20-01-11 14:50)

Автор: chill   
Дата:   20-01-11 14:51

Кога даването на мнение е "о(т)съждaне" и кога не ?

Публикацията е редактирана (20-01-11 14:51)

Автор: PolarBear   
Дата:   20-01-11 14:52

Идиот или герой е бил Мунчо?

ПП Имма предвид персонажът от "Под игото".

[smilie5]

Дата:   20-01-11 14:53

Русинов, случаят е, че пази пощата. В мирно време. [smilie11]

Автор: Todd   
Дата:   20-01-11 14:53

За дело като неговото се иска гъз !

Нещо рядко срещано в сегашните времена ... та даже още от времената когато не бяхме колкото Гюро бяха започнали да се скапват .

Думата чест за болшинството вече нищо не значи .

А пък за морал и дума да не става.

Така че през сегашният мироглед в никакъв случай не може да се дава отценка на човек като Гюро Михайлов.

Или и да се даде тя ще е неадекватна .

Автор: mike74   
Дата:   20-01-11 14:55

Бе те и самураите са си правели харакири в мирно време щото примерно не е изпълнил заповедта на господаря си, и се е опозорил.
Та прав е Русинов, че нямаме право да съдим, различни времена, различни нрави.

Дата:   20-01-11 14:56

chill, имах в предвид отсъжда дали е герой или идиот.

tofo, не е точно така. Той е дал клетва, че няма да напусне поста си, дори и с риск за живота си, докато командирът му не го освободи. И точно, когато командирът му влиза, подът пропада. Така, че това е изпълнение на дълга!

Дата:   20-01-11 15:01

Те му казали, че цялото здание гори, и го поканили да се спасява, като се спусне от прозореца на улицата заедно с тях.Гюро Михайлов отговорил, че без разводящия не може да напусне поста си. Те му съобщили, че разводящият не може да дойде, защото стълбището и цялото здание са в пламъци, а може би и той сам да е вече загинал, но Гюро пак повторил, че без разводящия не може да напусне поста си. След тоя отговор, предполагайки, че пред явната смърт, която го застрашава, Гюро ще да се е умопобъркал, поискали насила да го вземат и спуснат през прозореца на улицата, но той насочил пушката си срещу тях и не ги допуснал да се доближат. При тая негова упоритост те го изоставили и се спуснали един след друг на улицата.

http://www.plovdivguide.com/photogalleries/viewpicture.php?gal_id=28&alpha=&ImageName=Plovdiv-tourism-Gyuro-MichaIlov.jpg&idImg=170&page=1&hpage=1&lang_id=2

Публикацията е редактирана (20-01-11 15:06)

Дата:   20-01-11 15:03

Според член 115 в него "Часовоят е длъжен: 1. Внимателно да варди постта си и всичко, що му е дадено за наглеждане, и 2. Да не напуща поста си, догдето не го сменят или приберат, ако и животът му да е в опасност."

Единственият, който можел да промени заповедта

бил началникът на караулното отделение. В случая това бил Никола Костадинов. За да спаси часовия, той се втурнал през горящите стълбища към касата. Малко преди това счетоводителят на щаба Иван Костов също направил отчаяно усилие да го спаси. Той се покачил с големи усилия на втория етаж и оттам изтичал до стаята с парите. Показал се на вратата и съобщил на Гюро Михайлов веднага да излиза, ако не иска да умре.

Войникът обаче насочил щика на пушката си към него и казал:

Без командира си поста никога няма да напусна!

Но когато командирът му дошъл да го спаси, вече било невъзможно късно. В мига, когато Костадинов влязъл в стаята, дървеният под се пропукал и се срутил. С него пропаднали и Гюро Михайлов, и четиримата войници, които искали да му помогнат да излезе от горящото здание. Когато на следващата сутрин разчистили пепелта, от тях били останали само овъглени скелети.

Пепел покрила и паметта на войниците. Две години след пожара, на 8 юни 1882 г., бил осветен паметник в тяхна чест. На него имало мраморна плочка с надпис: "В памет на изгорелите войници Никола Костадинов, Гюро Михайлов, Илия Кръстев, Костадин Аргиров и Митю Петков, станали жертва на войнишкия дълг в пожара на 25 декември 1880 г."

Автор: chill   
Дата:   20-01-11 15:03

Безмозъчно спазване на устав.

Дата:   20-01-11 15:06

Chill, въпрос на гледна точка. За мен е герой. Но вече живеем в друго време, в което думите морал, чест и дълг са нещо, за което дори не се говори, така че.....нормално е масово народът да вижда в него просто един глупак!

Публикацията е редактирана (20-01-11 15:08)

Дата:   20-01-11 15:08

Така се спазва устав .

Другото в зависимост от времената се наказва със смърт !

Автор: PolarBear   

Аз мисля, че в определени ситуации един идиот може да стане герой. И споменах Мунчо, който за мен е такъв.

За съжалене, много повече примери знам, при които герои са извършвали изумителни идиотщини.

Та не ми хареса логическата структура на въпроса, намекваща, че двете неща се изключват взаимно.

А сега по-сериозно - за мен е герой. Поема риск, а не прави опит за самоубийство. Е, рискът затова е риск - понякога губиш. Той е загубил живота си.

Но срещу какво го е заложил? Срещу неща като дълг и чест. На времето това е било по-важно от всичко.

Днес май вече не е така, гледам, че мнозинството е над тези отживелици...

Интересно ми е колко от тези, които ще се изкажат, са били на пост и под действието на военен закон (караулът по закон се считаше за изпълнение на бойна задача в мирно време).

Има различни версии на това, какво се е случило. Тази на Тофо показва един малко по-друг сценарий, предполагащ по-различно тълкуване. Коя е истинската? Не знам. Всичко пкоето съм написал по-горе се основава на версията, че началника на караула просто малко закъснява. Фатално.

Публикацията е редактирана (20-01-11 15:11)

Русинов, въпросът го задават сега бре! Не сме 19 век.[beer]

Публикацията е редактирана (20-01-11 15:10)

Автор: tantris   
Дата:   20-01-11 15:11

Тук става въпрос за принципи. Но таква принципи как биха били разбрани в наште измекярски времена?

Дата:   20-01-11 15:12

А бе , сега има ли караули ???

Има едни до село близо пазят един баир - на оградата на баира пише "Стреля се без предупреждение " .

Дали да им вярвам ???

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.