Автор: Amigo
Дата: 27-11-10 18:59
В авраамическите религии например – юдаизъм, християнство и ислям, концепцията за Страшния съд присъства, но по различен начин.
В юдаизма тя не е свързана с Иисус Христос, нито пък интерпретира ада и рая така, както това се прави в християнството. Но се смята, че това време е вече съвсем близо.
В исляма се приема, че ще дойде ден, когато цялата вселена ще бъде разрушена и умрелите ще бъдат възкресени, за да бъдат съдени от Бога, и съответно вярващите в Аллах и неговия пророк ще бъдат изпратени за вечни времена в рая, а неверниците – в ада. Посочват се различни знаци за идването на Съдния ден, като например:
Жените ще станат 50 пъти повече от мъжете
Мюсюлманите ще превземат Рим
Ще се появи Имам Махди, като заедно с Иисус ще освободи света от тиранията и несправедливостта на Антихриста – Ал Даджал.
Ще се появи Звярът, който ще носи жезъла на Моисей и печата на Соломон.
Ще възникне голяма война – от една страна, между водените от Имам Махди мюсюлмани и другите вярващи (включително и християни и юдеи) във Второто пришествие на Христа, а от друга – юдеите и останалите неверници, водени от Антихриста. И т.н.
В християнството темата за Страшния съд е много важна.
"А кога дойде Син Човеческий в славата Си, и всички свети Ангели с Него, тогава ще седне на престола на славата Си, и ще се съберат пред Него всички народи; и ще отдели едни от други, както пастир отлъчва овци от кози; и ще постави овците от дясната Си страна, а козите - от лявата.
Тогава Царят ще каже на ония, които са от дясната Му страна: дойдете вие, благословените на Отца Ми, наследете царството, приготвено вам от създание мира; защото гладен бях, и Ми дадохте да ям; жаден бях, и Ме напоихте; странник бях, и Ме прибрахте; гол бях, и Ме облякохте; болен бях, и Ме посетихте; в тъмница бях, и Ме споходихте...
Тогава ще каже и на ония, които са от лява страна: идете от Мене, проклети, в огън вечний, приготвен за дявола и неговите ангели; защото гладен бях, и не Ми дадохте да ям; жаден бях, и не Ме напоихте; странник бях, и не Ме прибрахте; гол бях, и не Ме облякохте; болен и в тъмница, и не Ме споходихте...
И тия ще отидат във вечна мъка, а праведниците - в живот вечен."
От православието.ком:
Несравнимо по-страшни знамения и чудеса ще яви Бог преди второто Си пришествие. Тъй говори Той чрез пророк Иоила: "И ще покажа личби на небе и земя: кръв, огън и стълбове дим" (Иоил. 2:3). Подобно нещо изобразява и Иисус Христос в Евангелието според Матея: "чудеса на небето": слънцето без лъчи ще се превърне в хладно и тъмно тяло; луната без сияние - в тъмночервен кървав кръг. Звездите, прегорели в собствения си пламък, ще паднат от местата си като угаснали въглени. Цялата небесна твърд ще се промени: вече не ще ни показва своя лазурен лик, който сега съзерцаваме - дълбока и мрачна нощ ще я покрие тогава. "Знамения на земята": войни на човеците и зверовете помежду им и един против другиго, тъй че лицето на земята ще потъне в кръв и реките ще се обагрят. Когото войната не е убила, ще го погуби гладът, а който оцелее подир глада, ще погине от мор. От една страна морето, развълнувано от бури, а от друга - сушата, люляна от земетресения: те ще бъдат последните признаци за края на времето. Защото морето, в края на краищата, излизайки от своите брегове, ще погълне сушата, а сушата, подместена от основите си, ще падне в морето и от смесването на суша и море ще се образува един безобразен хаос. Той ще бъде гроб за вселената и живеещите в нея.
Такова ще бъде последното състояние на тоя суетен свят. Когато се чуе тръбният звук, ще възкръснат всички мъртъвци, всички, които земята е погребала в себе си, които морето е погълнало, които са ги разкъсали зверове, птици небесни и морски чудовища. Всички, родили се от Адама до днес мъже, жени, деца, юноши, старци, праведни и грешни - всички ще станат на една възраст и в едно състояние само с една разлика: на собствените им дела.
В хиндуизма също има концепция за крайната победа на доброто над злото, но не по съдния начин, по който е представена в исляма и християнството.
В будизма всъщност няма такава такава апокалиптична прогноза, а се приема, че хората ще могат да постигнат просветление.
Според новото религиозно движение Брахма Кумарис човечеството ще се себеунищожи напълно чрез ядрено оръжие и това ще стане в близките 20-30 години.
Според Зороастризма също ще има битка между доброто и злото, като лошите ще бъдат съдени, но ще бъдат наказани само за 3 дена, след което ще им бъде простено. Смъртта ще изчезне и ще настъпи вечно блаженство.
|
|