Автор: yakumo
Дата: 19-11-10 17:57
"Кметът на Провадия изникна на горната площадка, загърнат небрежно с тясна кърпица, изпод която стърчаха херкулесовските му атрибути.
- Скивай ги тъпите англичани! - развика се той. - Една дупка на банята не се сетили да пробият! Една проста дупчица! Колко му е! Дупка! Канал!
Той сви пръстите си на кръг и надзърна в отвора, за да демонстрира очевидността на този нелеп пропуск. В полезрението му внезапно попадна мрачния господин, който изучаваше с болезнено изражение мократа пътека.
- Добър ден - рече кметът и стрелна с очи Баничаров. - Нов гост, а?
- Това е новият посланик - рече готвачът без излишен ентусиазъм.
- Ха така! - гръмко избоботи кметът на Провадия. - Честито!
Господинът видимо се стресна.
- Много ми е приятно да се запознаем! - извика голият мъжага с татарско лице. - Ще ме прощавате за вида. Хубаво стана, че се видяхме. За съжаление, аз днеска си тръгвам, иначе щях да ви разкажа повечко за тия лицемери. Искам да запомните само едно. Няма демокрация в Англия. Това не е истинска демокрация!
По лицето на посланика се изписа нескрита паника.
- Няма какво повече да ви обяснявам - отсече кметът. - Сам ще се убедите. И не забравяйте да им напомните за банята. Мокет сложили, а канал забравили! Още на първата официална среща. И за клозета! Старите българи са изобретили водния клозет, знаете ли? И аз не го знаех, но наскоро едни археолози идваха при мен да ми докладват. Открили го при разкопките. Цели 600 години преди европейците! В град Провадия!
Доволен от ефекта, който видимо произведоха думите му върху важния господин, кметът на Провадия се надвеси през перилата и се провикна към Баничаров:
- Братко, остана ли още от оназ вкусната пача?
- Остана - рече готвачът. - Да я притопля ли?
- Ще хапнете ли малко пача с една ледена бира? Полезно е за закуска - любезно се обърна кметът към посланикът."
Алек Попов, Мисия Лондон
|
|