Автор: Lalinda
Дата: 18-11-10 10:58
Чувала съм от косовари, по повод славянските имена на някои от селата, градовете и местностите им, че косоварите и изобщо албанците не си кръщавали поселенията, но идвали ли сърбите, веднага кръщавали тези места, за да ги присвоят...
Това бе по повод на факта, че като пристигнах в града, в който трябваше да работя като наблюдател и бях настанена в една къща без покрив (градът бе разрушен 80 %, според сводките), питах шофьора си на коя улица съм, та, стане ли нещо, да мога да обясня по телефона на полицията. Имената на улиците бяха замазани, понеже са били на сръбски, естествено. Тогава той каза да спомена, че съм в католическата махала (казваха мАхала, с ударение на първата сричка, не като турски), и наистина къщата бе до католическата църква в града... Във витрината пък на библиотеката в салона едно до друго бяха разтворени Коранът и Библията...
Помня и че преди много години, минехме ли през село в България, чието име напомняше с нещо името на страната ни, в него май живееха турци (или поне така съм чувала)...
|
|