Автор: ShotlandetsaWildlife
Дата: 17-11-10 22:15
Понеже се отвори приказка, да си кажа и аз моята история.
Природата обичам от дете. Докато другите ритаха топка и се биеха аз скиторих по цяло лято из горите. Снимал съм и на лента известно време, преди да пукне ерата на дигиталната фотография.
Преди малко повече от 5 години голямата искра пламна спонтанно и за половин-една година от ентри левъл любителски диеселар, смених екипировката с доста скъпи бели телеобективи. Това е за сметка на зверски кредити и безбожни лихви които още няколко години има да ми тежат като воденичен камък. От много неща съм се лишил, за нищо не съжелявам. Преживяванията с птиците и животните са ми дали емоции, каквито не могат да бъдат изпитани по друг начин, дори общувайки с хора. Това пламенно хоби би могло да ми бъде професия в някоя друга страна, но в България е трудно. С годините желанието да наблюдавам снимам и да се любувам на птиците и животните само се е увеличила, а респекта ми към тях - още по-силен.
За 5 години съм минал през почти всичко смислено като екипировка както на канон така и на сигма. Това което мога да посъветвам всеки ентусиаст е да пробва с кроп тяло + обектив от сорта на канон 300/4 + 1.4 конвертор в джоба. Нищо друго не е обходимо.
Трябва да се трупат знания за навиците на птиците за да почне човек да прави хубави кадри, които не са плод на случайна близка среща. Когато дойдат знанията, заснемането е най-лесно. Подход, знания, и накрая техника и технически умения и рефлекс.
Наистина с техника като 500/4 и 7д нещата стават малко по-лесно, но без акумулираните знания дори и тази техника не би била ползотворна.
Аз все още имам доста дупки за попълване, разполагам само с един телеобектив и едно тяло (наскоро капарирах и един 300/4 изгоден), нямам никакви други обективи за пейзаж, портрети, светкавици, дори конверторите ми се наложи да продам, но това е без значение, просто всеки си подрежда приоритетите за себе си.
Всеки почва от някъде, аз съм преценил за себе си че е по-добре да се гърчиш 5 години с кредити, но да разполагаш с необходимата екипировка през това време.
Ако нещо съм пропуснал, питайте.
|
|