Автор: NeDDRaG
Дата: 12-11-10 11:38
sunnyshot написа:
> А така, дойдохме си на думата
>
> ... и всяка година се появява някой, за да обясни, че не трябва
> да се радваме около Коледа, щото българската Коледа била друг
> вид и т.н.
>
> NeDDRaG, а какво пък ако Коледа е църковен празник във всички
> християнски традиции?
>
> Един Коледен
> поздрав специално за теб
>
>
>
Съни, виж сега. Докато беше жива баба ми, се празнуваше коледа. Да, но в България е семеен празник, на Бъдни вечер трябва да се събере семейството, да се прикади трапезата и т.н. традиции, които, признавам си, не съм религиозен и не ги знам. Но знам някои разлики - по традиция, на бъдни вечер при нас се празнува, докато при вас в Америка не чак толкова, евентуално на църква ако се отиде. Не знам как стои въпроса с постите при религии, различни от православната. Но то филмите, колкото и да не са меродавни е видно, че май там такива неща няма. Пак от филмите, и на Бъдни вечер много-много не и обръщат внимание. Поправи ме, ако греша. Та стигнахме до там, че при нас Бъдни вечер също е празник, да не кажа, че е кулминацията на празника. И някак си визниква едно противиречие - хем трябва да си си в къщи за за бъудни вечер, хем някак да празнуваш на коледа по вашите традиции. Което някак не става. При нас по традиция се стои до полунощ, и някак си на другия ден не върви да тръгнеш да пътуваш за празнуване. Или става, ама трябва да има един като мен, който не е влюбен в коледата, та за него да не е проблем да си почине и на сутринта да е свеж и отпочинал за да бъде шофьор.
Колкото до изказването ми: Това са мои наблюдения. Да, впреки напъните, не се появява този коледен дух, който го има при вас. Тези, които празнуват наистина Коледа - те си го празнуват в къщи, точно като религиозен празник. За всички останали, които се опитват да подражават на вашите традици - ми те са фалшиви, за тях това е повод да се напият и наядат. Но пък няма нищо общо с Коледата. Да, пак казвам, от лични наблюдения, празничното настроение се усеща у хората в България повече около Нова година. И да, пак казва, за мен е нелеп начина, по който се опитват да наложат Коледа. Не че не ми се иска да стане хубав и голям празник, както е Нова година, напротив, искам, искам и тук да почуствам коледния дух у хората... Но това няма да стане само с това да наречеш новогодишния банкет коледно парти. Някой ще каже, че комунистическия режим е виновен. До някъде ще е прав, ама защо тогава Великден винаги се е празнувал и винаги се е чувствал празничния дух у хората около този празник?
И пак ще повторя. Да опитите са нелепи. Защото както казах само с това да няма новогодишен банкет, а да има коледно парти няма да стане. Може би ще стане, но когато хората вникнат в съществото на Коледа като църковен празник и едва тогава да стане светски, тогава ше го има този дух, който ти усещаш и на който се радваш. Не че и аз не бих искал, но първо, не го усещам, второ не съм религиозен, за това някак си и всичко ми се вижда толкова фалшиво.
|
|