Автор: Стефан
Дата: 10-11-10 15:34
За еднодневно ходене до Рила от София най-подходящи са района на Мальовица и Мусала. Може и 7-те езера, но малко по-сложно.
За Мальовица има маршрутка от Самоков в 8:15ч. (връща се в 9ч. обратно) и в 16:15ч., която е удобна за връщане в 17ч. от горе. Недостатък е, че сутрин за да я хванеш трябва да тръгнеш с първата маршрутка от София от автогара Юг в 7:00, която минава през Горни и Долни Окол. През лятото даже има вероятност да се препълни по-рано и да тръгне още пред 7. Но пък така си доста навреме там, в 9ч. си на ЦПШ-то, т.е. на близо 1800м н.в. и на по-малко от час до хижата. Ако не ти се тръгва или не можеш толкова рано, може и по-късно, примерно в 9:45 има курс само до Говедарци и нагоре макар да не е много интензивно движението все се намира кой да те вземе на стоп. Последните пъти, понеже не ми се даваха 30лв. за такси от Самоков до Мальовица, което е другия вариант (ако сте няколко човека не е токова зле) пробвах стопа и имах доста добър късмет, вземаха ме почти веднага. Ей сега тези дни така отидох до Страшното езеро, да го хвана замръзнало. Друго което трябва да се има предвид е, че в последно време тази маршрутна линия до комплекс Мальовица с все по-голямо нежелание я поддържат. Та за да сте сигурни че ще дойде маршрутка в 17ч. с която да си слезете е добре да сте се обадили на шофьора - ако се качвате с маршрутката същия ден лично или по телефона (записал съм си телефоните и на тримата шофьори за такива случаи). Защото неофициално (щото официално нямат право да го правят) са им казали да не се качват ако няма хора за нагоре и ако никой не им се е обадил че ще слиза. Въобще... като си помисля че навремето е имало по няколко автобуса на ден до там и то от София... Ама те вече и Витоша са на път да я направят недостъпна с обществен транспорт, че какво остана за Мальовица...
Пак това направление Самоков - Говедарци - Мальовица е подходящо и за 7-те езера, като алтернатива на по-популярния подход през Дупница, Сапарева баня и Паничище. От пътя за Мальовица на разклона за х. Вада се отклонявате към х.Вада (1ч.), от там или х.Ловна (още един час) и от там още 1ч. до езерата или директно от кантона с вадата над х.Вада директно до 7-то (Долното) езеро. Това също съм го правил за един ден, но с планинско бягане на връщане надолу ;) за да успея да хвана маршрутката от Мальовица пак на разклона за Вада. И като закъснея и видя че няма шанс за нея се обаждам за такси на един познат таксиметров състезател ъъъ шофьор от Самоков
Варианта през Сапарева баня и Паничище също е възможен за един ден, пак има някакви маршрутки, но ми идва малко по-сложно и не съм го пробвал за един ден, въобще в последните години не знам как е транспорта до Паничище, Пионерска, трябва да се проучи някой път.
За Мусала - когато работи лифта е най-лесен и бърз достъп до високата планина в България въобще. Само че сега е в профилактика и принципно е възможно да се качи и слезе човек за един ден до х.Мусала по Мусаленска пътека (дето вече не е съвсем пътека), но ще е предимно качване и слизане. Иначе както на всеки половин час има автобус или микробус до Самоков, от там на всеки половин час през зимния сезон или поне на час през летния маршрутка до Боровец, и с лифта директно горе наистина е най-бързия начин човек да се телепортира във високата планина ако има само ден или дори само няколко часа на разположение. То затова е и толкова населено там когато има лифт, де.
Въобще в района на Самоков, било от Боровец, било от Говедарци-Мальовица има доста места къде да се отиде за един ден, а пък ако е и с пренощуване (за което също има доста възможности) - още повече. Освен основните направления има и разни долини като тази на Бели Искър (до където е разрешено), долината на Леви Искър над Мала Църква (дето все се каня да я проуча, че май също била красива), до Мечит и др. Освен това и по-тайни места като Урдининия циркус и др.
А за Витоша да добавя, че оттатъка, южните склонове към Кладница например имат някои предимства - не са така сенчести и усойни през есента и зимата като северните към София, дето рано-рано следобед се скриват в сянка, по-диви и по-непосещавани са. До с.Кладница маршрутките са общо взето на всеки точен час от уличката под Мин. на земеделието.
Железница, Плана също предлагат интересни възможности да се забие човек в дивото.
|
|