Автор: d256h
Дата: 26-10-10 13:20
Аз съм си направил собствен модел Констативен протокол. Нося си няколко бройки в колата винаги. Протокола се казва 'Констативен протокол за действия на държавен / общински служител'. Има поле за попълване на текст описващ действията. Има второ поле за текст попълван от служителя (ако желае). Има поле за свидетели. След съставянето на такъв протокол се обаждам на съответен дежурен от институцията, за да регистрирам събитието.
Нося си Закон за движение по пътищата, Закон за МВР. Има изменения в тях. От Закона за МВР е премахнат Чл.39, който гарантираше защитата на достойнството, на гражданите при действия на служители на МВР. Все пак, в няколко други члена 'лекинко' е споменато, че гражданите имат достойнство, което трябва да не бъде накърнявано. Добре е да знаете примерно, че според Чл.70 при проверка на МПС от органите на МВР, обиск или само разглеждане на вещи трябва, да задължително да се състави Протокол за обиск, като копие от него трябва, веднага да се предаде на вас.
Вече имах един подобен случай, където полицаите, ултра слисано, се чудеха какво да правят. На класическия въпрос 'ами какво ще правим сега?' - Отговорих 'ще пишем' и извадих Констативен протокол. Писах вътре - позиция на контролния автомобил, спрял неправилно в ускорителна лента, където застрашава живота на останалите участници в движението (на магистрала). Писах, изтрити регистрационни табели (нечетливи). Писах, технически неизправен автомобил (трябва веднага да се спре от движение) неработещи предни къси светлини (едната крушка изгоряла). Писах, претърсване на багажник без съставяне на Протокол за обиск, писах неизпълнение на служебни задължения, след като спряха един сладур за превишена скорост, но той им показа карта (колега съм) го пуснаха, без да отразят нарушението никъде. Накрая се обадих в КАТ за да направя проверка на идентификационните номера на полицаите и да регистрирам съставянето на протокола. Мдаааа, после цяла година си говорим с един капитан от инспектората, който сучеше и въртеше така, че барем нещата от протокола да излезнат неверни или лъжливи. Важното е Протокола да се прати до 2-3 места едновременно - до ДАИ, до Инспектората, до КАТ, до накой адвокат.
Ако всички ползваме такива протоколи, разпасаните катаджии ще видят голям зор в оцеляването, нищо че във Враца всички носят нови кубинки ...
|
|