Автор: ARGO
Дата: 21-10-10 13:43
Сърнелката има не един , а три отровни двойника .
1. Гребенеста Сърнелка - абсолютно еднаква с ядливата Сърнелка , но по-малък размер - достига само до 4 см големина. Тънка и малка гъба . Има си и пръстенче.... НО - Истинската Сърнелка ако е 4 см е още гугла , а тази е разперена и най-развита. Даже сега се замислям , че не съм виждал Отровна Сърнелка гугла....
2. Остролюапеста Сърнелка - също е отровна ,но още не съм я срещал до сега ....Но ето какво съм чел :
отличава се от обикновената Сърнелка с по-тъмното си обагряне, груби , конусовидни стърчащи люспи и с неприятен вкус и миризма.
3. Червено-кафява Сърнелка - също е малка - до 4 см, има си люспи по шапката- тъмно червено-кафяви люспи , а на темето люспите се сливат с тъмен като тях диск.
Тя е и най-отровна защото съдържа Мускарин ( Червената Мухоморка отравя със тази халюционогенна отрова ) .
За това - към всички колеги :
Ако събирата Сърнелки - /няма значение къде / и те са добре развити /отворена шапка/ , но са големи до 4 см - по-добре се замислете - дали това не са някои от описаните по-горе гъби ....
Ако сте начинаещ - Сърнелки отворени , големи до 4 см - ВЪОБЩЕ не ги събирайте !
|
|