Автор: Lalinda
Дата: 17-10-10 12:15
Преди две години празнувах рождения си ден в Мароко (през февруари).
Тръгнахме от Париж за Маракеш, а оттам, след няколкодневен престой, заминахме за Казабланка, после за Рабат, където останахме още няколко дни, оттам за Фес (и там останахме няколко дни) и Мекнес (в Мекнес бяхме само един ден, също като в Казабланка, бяхме и в един съвременен град между Мекнес и Маракеш, откъдето трябваше да отпътуваме за Париж, но в момента не помня името му...
Всъщност, на повечето места спахме на места, които в никакъв случай не са евтини (според българските представи за евтиния) - става дума за хотели, които са строени от чужденци за чужденци, но дават препитание на обслужващ персонал, който е марокански.
Това е т. нар. обиколка на имперските градове - всеки от изброените е бил за по-дълго или по-кратко столица на Мароко.
На мен най-много ми хареса в Рабат, дори споменах на спътника си, че това е град, в който бих останала да живея... Но истината е, че идвахме от север на юг и всяка топлина ми се струваше прекрасна, пък и в Рабат зимуват щъркелите - имаше ги много и биха изкушили всеки фотограф, дори да не е птичар. Имаше и много котки, вкл. по гробовете на местните светии, което само по себе си е някакси... мистично, знам ли...
Не всички джамии могат да бъдат посетени от немюсюлмани. Преди е било възможно, но го забранява Лиоте, не местните, и то с оглед туристите да не пречат на молитвите на мюсюлманите. В голямата джамия на Казабланка обаче можеш да влезеш, стига да си дошъл в подходящо време на деня. Иначе можеш да я видиш и надникнеш вътре само отвън...
В медините на Маракеш и Фес е изключително интересно, но ако пожелаеш да снимаш местните, хубаво е да им заплатиш за удоволствието си. На много места ще ти предложат да те придружат, но в края на паркура ще ти поискат пари, тъй че дръж при себе си достатъчно монети. Жените обикновено обръщат гръб, но така и трябва... В гръб обаче би могъл да ги снимаш.
Отиди на площада в Маракеш не само през деня, но и вечерно време, под запалените светлини. Никога обаче не яж на площада и не пий портокалов сок директно, тъй като го разреждат с вода, която не е преварена. В ресторантите обаче можеш да си поръчаш минерална. Можеш да ядеш питки, чудесни са! Печеното не е опасно.
Пътищата са в отлично състояние - маркирани и без дупки, полята са обработени до самия хоризонт, между отделните имения и парцели има огради от кактуси...
Можеш да видиш руините на римски градове, зараснали с асфоделии, мястото е прекрасно, но трябва да отидеш рано сутрин - иначе е много горещо...
Мда, във Фес виж кладенците на обратващите кожи, които ги багрят с различни пигменти, но затъкни в носа си мента, докато снимаш (предлага се на входа), понеже вонята от кожите е непоносима.
Всъщност, заминах за Мароко привлечена именно от една въздушна снимка на Ян Артюс-Бертран на тези цветни кладенци. Само багренето с шафран е извън кладенците, понеже шафранът е много скъп, та можеш да снимаш отвисоко кози кожи, обагрени в жълто...
Спирам тук, за да не изгуби постингът, после може и още.
|
|