Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 МАРОКО
Автор: jino   
Дата:   17-10-10 09:23

[smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: МАРОКО
Дата:   17-10-10 09:25

Дайте предложения къде може да се ходи /интересни места за снимане/.
Къде и за колко пари може да се спи.
Всякаква полезна информация.
Моля да се отзовават хора ,позовавайки се на личен опит.[smile]

Автор: screaming_elmo   
Дата:   17-10-10 10:44

да се спи за малко пари може навсякъде - шалте и спален чувал ти трябват само.

и внимавай за крадци и джепчии,ако ти изчезне нещо неднага сигнализирай, най-веротно ще ти намирят нещата,но без парите,ако е имало вътре.
[smilie24] [smilie24]

Автор: -ID-   
Дата:   17-10-10 10:44

Мароко е доста голяма страна и има много за гледане, но е разпръснато. Аз съм живял като дете 2,5 години и не успях да видя много.
Рабат е административната столица на страната, но няма кой знае какви забележителности освен стандартните за страната - запазени старите крепостни страни и старият град вътре "медина" - малки живописни (и опасни)улички и пазарчета от ориента "сукове" отрупани със плодове, подправки, златарски ателиета и т.н. В близост до Рабат е и пиратския град Сале.
По-интересни са северните колониални градове Сеута, Мелиля, Тетуан и Танжер, но там съм бил само в Танжер.
Казабланка е май най-големия град и има какво да се види,макар да нямам ясни спомени, но там е една от най-големите джамии в света.
Маракеш - червения град е може би най-живописен, но е далеч на юг иначе има много за гледане концентрирано на едно място - сгради, градини, пазари, укротяване на змии и т.н.
Фес духовната столица на страната не съм бил, но има какво да се гледа много филми има снимани там и в Маракеш, както и мароканската пустиня, за пустинята са ми разказвали, че има ного природни забележителности, но е трудно достъпна - отвъд Атласките планини и т.н.
набележи си програма според времето с което разполагаш, аз лично бих заложил на Маракеш като единична дестинация или в комплект с Фес.

Дата:   17-10-10 11:35

Автор: -ID-
Дата: 17-10-10 10:44 [smilie24]

Дата:   17-10-10 11:37

Интересно би било някой да сподели за датите на различни празници,места ...

Автор: ivodam   
Дата:   17-10-10 11:40

Брат Тантрис живее в Мароко, обърни се към него.

Дата:   17-10-10 11:43

Автор: screaming_elmo
Дата: 17-10-10 10:44

[smilie24]
Това е ясно ,питам евентуално някой да препоръча изпитани хостели ,хотели и т.н.

Предварително искам да кажа за да не се получат недоразумения ,че ползвам интернет и мога да букна места за спане,но от собствен опит ,определено зная ,че в някои страни не може да се разчита на "рекламата" в нета.
Най-пресни спомени имам от Хонг Конг.

Автор: Lalinda   
Дата:   17-10-10 12:15

Преди две години празнувах рождения си ден в Мароко (през февруари).

Тръгнахме от Париж за Маракеш, а оттам, след няколкодневен престой, заминахме за Казабланка, после за Рабат, където останахме още няколко дни, оттам за Фес (и там останахме няколко дни) и Мекнес (в Мекнес бяхме само един ден, също като в Казабланка, бяхме и в един съвременен град между Мекнес и Маракеш, откъдето трябваше да отпътуваме за Париж, но в момента не помня името му...

Всъщност, на повечето места спахме на места, които в никакъв случай не са евтини (според българските представи за евтиния) - става дума за хотели, които са строени от чужденци за чужденци, но дават препитание на обслужващ персонал, който е марокански.

Това е т. нар. обиколка на имперските градове - всеки от изброените е бил за по-дълго или по-кратко столица на Мароко.

На мен най-много ми хареса в Рабат, дори споменах на спътника си, че това е град, в който бих останала да живея... Но истината е, че идвахме от север на юг и всяка топлина ми се струваше прекрасна, пък и в Рабат зимуват щъркелите - имаше ги много и биха изкушили всеки фотограф, дори да не е птичар. Имаше и много котки, вкл. по гробовете на местните светии, което само по себе си е някакси... мистично, знам ли...

Не всички джамии могат да бъдат посетени от немюсюлмани. Преди е било възможно, но го забранява Лиоте, не местните, и то с оглед туристите да не пречат на молитвите на мюсюлманите. В голямата джамия на Казабланка обаче можеш да влезеш, стига да си дошъл в подходящо време на деня. Иначе можеш да я видиш и надникнеш вътре само отвън...

В медините на Маракеш и Фес е изключително интересно, но ако пожелаеш да снимаш местните, хубаво е да им заплатиш за удоволствието си. На много места ще ти предложат да те придружат, но в края на паркура ще ти поискат пари, тъй че дръж при себе си достатъчно монети. Жените обикновено обръщат гръб, но така и трябва... В гръб обаче би могъл да ги снимаш.

Отиди на площада в Маракеш не само през деня, но и вечерно време, под запалените светлини. Никога обаче не яж на площада и не пий портокалов сок директно, тъй като го разреждат с вода, която не е преварена. В ресторантите обаче можеш да си поръчаш минерална. Можеш да ядеш питки, чудесни са! Печеното не е опасно.

Пътищата са в отлично състояние - маркирани и без дупки, полята са обработени до самия хоризонт, между отделните имения и парцели има огради от кактуси...

Можеш да видиш руините на римски градове, зараснали с асфоделии, мястото е прекрасно, но трябва да отидеш рано сутрин - иначе е много горещо...

Мда, във Фес виж кладенците на обратващите кожи, които ги багрят с различни пигменти, но затъкни в носа си мента, докато снимаш (предлага се на входа), понеже вонята от кожите е непоносима.

Всъщност, заминах за Мароко привлечена именно от една въздушна снимка на Ян Артюс-Бертран на тези цветни кладенци. Само багренето с шафран е извън кладенците, понеже шафранът е много скъп, та можеш да снимаш отвисоко кози кожи, обагрени в жълто...

Спирам тук, за да не изгуби постингът, после може и още.

Автор: Lalinda   
Дата:   17-10-10 12:33

Малко кадри от мароканския ми албум

Та така, в Маракеш трябва да видиш маслиновите градини и дворците в тях, медината, стария еврейски квартал, можеш да хапнеш в ресторанта, в който е сниман един от старите филми за Джеймс Бонд (приятно е, можеш да поданеш и на мароканска сватба).

Можеш да присъстваш и на някоя Фантазия (акробатични, да ги наречем) игри с коне, както и малко народни песни и хора покрай шатрите, в които се похапва добре...

Като цяло, атмосферата ми допадна много, сякаш се връщаш назад в приказните времена на Средновековието, като на човек, идващ от страна, която е била 500 г. под османско робство, всичко ще ти се стори познато (подчертавам всичко) и дори, някакси, родно - нещо, което е странно за западния турист. От медините дори боклукът, обаче, се извозва, в дисагите на магарета...

Посети и Меката на бедните (град, който може да бъде посетен от немюсюлмани, но където немюсюлманин не може да замръкне и преспи), интересно е за снимане, а и градчето е живописно разположено на хълм...

В Казабланка погледай океана - плашещ е, но по огромните незалети от прилива плажове деца играят футбол...

Без местен гид обаче едва ли ще научиш много за нравите и особеностите на страната...

В Рабат виж казбата - ако ти се снима в синьо и бяло. Прекрасно е! А има и много котки, препичащи се на слънце (потребителите на фотография си умират за такива кадри!).

А, да, встрани от туристическите стъргала винаги можеш да намериш още по-интересни неща и да говориш без притеснение с местните, които ще се оставят да ги снимаш и без да ти досаждат... Ако знаеш и френски, още по-добре! Аз си се разхождах по потник (времето бе доста топло - до 30 градуса) и често по някой местен се приближаваше да ме пита не ми ли е студено [smilie3]

Не, казвах, тамън ми е!

Хубавите книги за Мароко обаче купих на връщане, в Париж.
В Мароко едва ли ще откриеш нещо, което да си заслужава.

А, да, посети и някоя дрогерия и поговори със собственика - това е част от приключението, пък и можеш да зарадваш някоя приятелка с купено от Мароко масло от арган!
[smilie24]

Дата:   17-10-10 12:48

[smilie24] [smilie24]

Автор: danvan16   
Дата:   17-10-10 13:00

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: IvoZafirov   
Дата:   17-10-10 14:10

Лали въпреки взаимните ни симпатиии тук няма как да си изкривя душата и да не те поздравя за поста.

Автор: charly   
Дата:   17-10-10 14:26

-ID- По-интересни са северните колониални градове Сеута, Мелиля, Тетуан и Танжер, но там съм бил само в Танжер.
Казабланка е май най-големия град и има какво да се види,макар да нямам ясни спомени, но там е една от най-големите джамии в света.

И ДЕ,Сеута и Мелийя са Испански градове,и са в Испания,нищо че са от другата страна на Гибралтар.Човека пита за Мароко.

Автор: iPonche   
Дата:   17-10-10 19:04

Джино, ако си рус избягвай баровете, защото някой мъж може да ти се лепне [smilie5] [smilie5]

Дата:   17-10-10 20:34

хе хе не съм рус повече съм брюнет отколкото блондин

Автор: Marillion   
Дата:   17-10-10 21:32

Lalinda [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Хубав албум си спретнала от Мароко.

Автор: -ID-   
Дата:   17-10-10 23:01

Да така е Чарли, Сеута и Мелиля са испански нищо, че са на африканския бряг, както и Гибралтар е английски, испанското влияние дълго време се е простирало до град Лараш, после е била френската част, а след Агадир на юг пак териториите са били испански и така до шейсет и някоя година, когато Мароко получажа независимост. По-късно Хасан 2, бащата на сегашния крал Мохамед 6, осъществява, така наречения "Зелен поход", чрез който завладява и Западна сахара, в рзултат на което възниква военен конфликт, който тлее и до момента, тъй като територията е богата на природни ресурси, мисля че там се намираха най-големите залежи на боксит.
Иначе и сега си спомням страхотния сладолед, дини, смокини и плодовете на кактусите, за които спомена Лалинда. Също така при отлив на атлантическото крайбрежие след отлив се получават по 50-100 метра, в зависимост от терена, равни площи, където всички плажуващи играят на кой каквото му душа иска.

Автор: yanee   
Дата:   17-10-10 23:01

бил съм само в Маракеш и един ден из Атласките планини и Аззазате - град с модерен облик и особено популярен с киноиндуструията ... Мароко не е за о4ите на всеки, но предполагам на теб ще ти допадне ... ще видиш как са живели хората преди 100 и пове4е години ... стилът на живот и беднотията донякъде напомнят атмосферата в циганските махали у нас, но не е съвсем същата

ще те муфтят за пари постоянно, гидове ще искат да ти бъдат (понякогя се налага), ще искат да ти представят (изтъргуват) всевъзможни неща - подправки, сапуни, дрога, килими ... ако искаш да си купиш нещо, ще трябва да се пазариш, което понякогя е уморително ... ако не желаеш да те безпокоят просто се усмихвай приятелски, казвай едно у4тиво "мерси" и отминавай

каквито и странни типове да те заговарят, където и да те водят не се безпокой, в безопастност си, ако някой те кани в дома си да видиш автенти4ен марокански дом, бъди пове4е от сигурен, 4е ще искат да ти продадат ... килими [smilie18]

приготви си дребни монети за вси4ки ситуации, дребни бонбони за децата, не снимай жени през деня, много мъже също отказват да ги снимат, ставай рано сутрин преди голямата навалица да е напълнила улиците - това е момента да снимаш хора, раздавай монети, когато се налага, те правят 4удеса [smilie18] ... като цяло бъди дискретен и показвай респект, ако някой нещо ти се изреп4и не се притеснявай да отстояваш мнението си [smilie24]

има много цивилни полицаи, срешнах един който изглеждаше то4но като клошар, но се легитимира пред мен и дори си побъбрихме, въобще мароканците са приятелски настроени и общителни, но 4есто зад това стои комерсиален момент, което на мен не ми хареса особено

колкото и мръсно вси4ко да ти изглежда, не се безпокои да опитваш, това което ти се струва интересно и изглежда вкусно ... противно на Лалинда настоятелно ти препоръ4вам да опиташ прясно изстискан портокалов сок, просто е невероятен на вкус, изпих доста литри за 4 дни в Маракеш (аз купувах само от един беребер на площада с коли4ка N42), няма да те хване разстройство [smilie18] ... даже си позволих да закуся в една мръсна дупка (заради автенти4ността на момента и обстановката) и нямах никакви оплаквания

наслади се на престоя си [beer]

Автор: tan4o   
Дата:   18-10-10 01:55

моят опит е само от мароканските ресторанти [smilie5]

Автор: The_Hunter   
Дата:   16-06-11 23:26

Щях да пускам нова тема, но магията на търсачката си свърши работата [smile] .

След една седмица ми предстои пътуване и тридневен престой в Маракеш. Изчетох подробно темата, но все пак имам някои въпроси, които ще си позволя да задам. Ще съм безкрайно благодарен ако някой има възможност да отговори [smilie3] .

-Първо, а и най-важно, имам ли шанс да се разбера с поне част от хората на английски (и в краен случай испански);
-Като пристигна къде е хубаво да обменя евро за дирхами;
-Горе-долу колко излиза на вечер престой в хостел и в кои райони е добре да търся;

Ще бъда сам, но се надявам да се насладя на тази прекрасна африканска държава.

Като цяло разбрах, трябва да посетя маслиновите градини и дворците в тях, медината, стария еврейски квартал.
Заслужава ли си да отделя един от трите дена за Атласките планини? Въпроса е и как най-лесно може да се добере човек до тях и от къде.

В общи линии, какво наистина си заслужава да се снима и в самия град, и в околностите му?

Предварително благодаря!

Автор: tantris   
Дата:   17-06-11 00:42

1. С английски ще се оправиш. Сега клошарите дори знаят по някоя дума енглиш.

2. Най-добре е в банка. Курс купува е 11 дирхама за евро. Курс продава е 11.50.

3. В Маракеш е добре да резервираш нещо, защото има много туристи и ветините хотели може да нямат стаи. Имаше един евтин - Hotel Franco-Belge - в центъра на града е. Цената му беше към 30-на евро. Иначе има много нови и луксозни хотели, ама намам представа за цените на стаите. Виж туристически сайтове.

Автор: The_Hunter   
Дата:   17-06-11 02:02

Мерси за отговора, ще спя по-спокойно [smile] . Иначе за езика питах, защото поне тук, в Испания, много малко хора (та даже и обслужващия персонал в хостелите) знаят английски.

Да не ставам нахален ^^ , но има ли някаква подходяща еднодневна екскурзия из околностите на Маракеш, която да си заслужава (може би, както споменах, Атлас или по-добро)?

ПС: Голям мерак ми беше да видя камили и пясъчни дюни, но уви, това няма как да стане за 3 дена и с моя бюджет. Здраве да е, следващия път [smilie3] .

Едит: Разгледах разни сайтове, които предлагат еднодневни преходи до: Ait Mizane Valley (Imlil), Ourika valley, Azzaden и Sidi Chamharouch (Атлас). Възможно ли е да се направи отиване и връщане в рамките на един ден до някоя от дестинациите и най-важното с какъв транспорт(автобус?), как от къде, за колко?

Публикацията е редактирана (17-06-11 09:37)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.