Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 имам питане към юрист
Автор: мара   
Дата:   09-10-10 11:42

спамът не е забранен, ама нека бъде умерен [smilie5]
става дума за семейно право. питането - в долния пост.

Отговори на това съобщение
 Re: имам питане към юрист
Автор: ksuhorukov   
Дата:   09-10-10 11:49

Интересно тази сутрин с какви идеи си се събудила и какво ще измислиш [smilie7]

Дата:   09-10-10 11:49

в бракоразводното решение преди 11 години на бащата на дъщеря ми е определена издръжка от 100 лева до "настъпване на законна причина за изменението или прекратяването и, ведно със законната лихва в/у всяка просрочена вноска"

сега тя е редовна студентка и помня, че имаше някаква точка, според която издръжка се плащаше в този случай до навършване на някаква възраст. май беше 25г.

интерсува ме има ли сега дъщеря ми юридическо право да получава издръжка от баща си?

Автор: babag   
Дата:   09-10-10 11:58

Семеен кодекс
Издръжка на пълнолетни учащи се деца от родители

Чл. 144. Родителите дължат издръжка на пълнолетните си деца, ако учат редовно в средни и висши учебни заведения, за предвидения срок на обучение, до навършване на двадесетгодишна възраст при обучение в средно и на двадесет и пет годишна възраст при обучение във висше учебно заведение, и не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си и родителите могат да я дават без особени затруднения.

Автор: AndreyIst   
Дата:   09-10-10 11:59

Е, Маро, влизаш в моята област. Възрастта е 18 години или времето за завършване на средно образование, което е 19. Бащата има право на 18-я рожден ден да прекрати издръжката, а ти САМО в съда трябва да претендираш за продължаването и до завършване на средно образование, примерно. За студенството - също. И в двата случая добър адвокат-опонент ще докаже, че след 18 години девойката има законовото право да се самоиздържа и е предмет на глезотия да продължи да учи. Така че след 18 всяко нещо трябва да се доказва в съда с почти нулев шанс.
Леко съм пристрастен, защото след 15 месеца дори трябва да принуждавам бивша роднина да напусне заеманото от нея бащино ми жилище. А чисто теоретично - всеки може да предяви претенции в съда за продължаване на издръжката до 40-годишна възраст.

Дата:   09-10-10 12:01

babag, искам да видя кой съдия ще докаже, че децата не могат да се издържат сами на тази възраст. Това и се опитах да кажа - след 18 се ходи на съд за всяко нещо.

Автор: ksuhorukov   
Дата:   09-10-10 12:02

Андрей, не е точно така. Виж какво е писано над твоя пост. Няма такива шансове за издръжка на 40 годишни студенти...

Автор: Todd   
Дата:   09-10-10 12:09

Опре ли до съд е гадост ...

Аз на моята щерка не съм плащал издръжка от развода някога до днес .

Но ако бях некой сметкаджия по-добре да бях плащал по 100 лева .Бая пари щях да съм икономисъл до сега ..

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: OrLIndraGanOv   
Дата:   09-10-10 12:10

Послушай Тодд! Вземи лопатата и у главата!!!

Дата:   09-10-10 12:11

редовен студент по ветеринарна медицина е доста трудно да намери работа. особено с 3 дни в седмицата лекции и упражнения от 8 до 19 часа. тя работи...но не изкарва пари за живеене, защото стажува по лечебници.

Автор: Todd   
Дата:   09-10-10 12:13

И оня не дава 100 лева за детето си ??? Не обичам такива люде язе .... майката кучета е яли ама да си зарежеш детето ...

[smilie7]

Дата:   09-10-10 12:15

изобщо не ми се навлиза в подробности.

Автор: El_Fuego   
Дата:   09-10-10 12:19

Хубаво, че е студент по ветеринарна медицина, щото поне може да си изяде пациентите. [smilie3]

Дата:   09-10-10 12:21

[smilie5] така е[smilie18] само лисиците не може...ама още не е попадала на лисица.

Дата:   09-10-10 12:21

ksuhorukov, казах го в кръга на шегата.

маро, щот се знаем добре затова няма да изкоментирам нищо. От опит зная, че дори и най-широко скроените люде изведнъж стават други, когато иде реч за собствените им деца - забравя се за демокрация, плурализъм и прочее.

Та на думата - при мен стажуват няколко човека от 2 до 6 курс молекулярна биология - невероятно тежко следване. Мога да ти разкажа какво правят след работа и дали знаят понятия като събота и неделя. Но пък и това си е въпрос на личен избор.

Дата:   09-10-10 12:23

е, андро, и аз мога да живея с кол в задника, ама едва ли ще ми хареса задълго

Дата:   09-10-10 13:21

Маро, все обяснявам на моите младежи, че следването в сериозна специалност е най-тежкия момент в живота. Тогава трябват зверски натоварвания, за да преживееш. Едва после /поне в нашата работа/ идват хубавите моменти.
Аз например ядях само на стол. Нямах идея какви барчета и ресторантчета има в София. После си хванах гадже от прованса и тя ми обясняваше къде кво има из града, щото татко снася кинти.
Не че се оплаквам, де .... споделям един вид ... [smilie7]

Дата:   09-10-10 13:25

На мен пък половинката ми е първокурсничка по молекулярна биология...

Дата:   09-10-10 13:46

Орлине, е това е приказка. Викай да помагаме ако трябва, професионално де ...

Автор: 1vo   
Дата:   09-10-10 13:50

Ще с позволя един коментар - и детето и бащата са големи хора, да се оправят сами. Колкото по-малко им се месиш, толкова по-добре.

Дата:   09-10-10 13:51

В четвъртък ;)

Дата:   09-10-10 15:28

бабаг, благодаря.
1vo, питането ми беше юридическо и конкретно. ненамесата е основно положение. намесата - изключително[smilie5] за жалост, понякога се налага.

Автор: Тед   
Дата:   09-10-10 17:14

Има право, но трябва да предявиш иск пред Районен съд за този род издръжка, като приложиш доказателства за това /акта за раждане, удостоверение, че е студентка (редовно,задочно) от уч. заведение, разходи за общежитие, семестриални такси, студентски стол, наем, спец. курсове и др. (за да се определи по-голям размер)/, освен, ако не сте се споразумели с бащата на детето.
Ако бащата е с много високи доходи, също е хубаво да се докажат, за да получите по-голям размер на издръжката.
Споразумението също може да бъде одобрено и от съд.

Дата:   09-10-10 17:26

тед, благодаря ти. ако си юрист, бих искала да получа и повече информация. мога ли да те питам на лични?

Автор: Marillion   
Дата:   09-10-10 17:31

Моето мото е - От където започва семейния кодекс, от там свършва правото.

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.