Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна
 Борисова да разбере, че министър не се става на пътя
Автор: OGIMAG   
Дата:   20-09-10 10:12

Политиците няма да яхнат протеста ни
Здравната ни система е в мозъчна смърт, казва проф. Милан Миланов

Недофинансирането на здравеопазването и куците реформи в него станаха причина преди три дни лекарите да поискат три оставки - на здравния министър, на финансовия и на зам. финансовия. От 16 октомври те излизат на барикадите, дотогава пък готвят серия от протести. Ще осъществят ли наистина намеренията си и какво ще стане, ако това не се случи, потърсихме проф. Милан Миланов от институт "Пирогов", председател на Централната етична комисия в Българския лекарски съюз.

- Проф. Миланов, управляващите успяха ли да обединят медиците в недоволството им?
- Учудващо, но да - успяха. В момента колегията съзнава едно-единствено нещо - че тази чаша няма да я отмине. Като много българи и аз бях обнадежден от идващото управление, искахме да помагаме в здравеопазването нещо да се случи. За съжаление за година и два месеца нещата стават все по-зле, здравната система не се намира в колапс, а в мозъчна смърт. Не мога да разбера в министерството, Касата и ресорната комисия в парламента знаят ли изобщо какво е реформа. Това означава смяна на собственост, на предназначение, на функция, на финансиращ модел. Нещо такова да има - няма. Единственото, което се стремят да направят досега управляващите, е да удушат болниците. Министерството прави някакви смешки, някакви измислени неща и разрушава система, градена век и половина.
- С какво си го обяснявате?
- Тежък административен дефицит и капацитет. Управляващите говореха срещу предишната власт, а сега използват всичките им невероятни глупости като това касата да е единственият финансиращ орган. Къде останаха общините, държавата. Ако касата плащаше само медицинската дейност, нямаше да страдаме толкова много. Ток, вода, капиталови разходи щяха да са все още задължение на собственика. Много малко му се случи на зализаното момченце (бел. ред. зам.-министър Владислав Горанов) оня ден на събора. Той дойде и ни предложи търговия с нашата съвест и морал на лекари. Как иска да бъде посрещнат. Трябва да знае, че е представител на осигурените и нищо повече, защо тогава ограничава възможностите им на лечение!?
- Само административният капацитет ли е виновен?
- Не, виновен е малкият капацитет на управляващите. Вината е напълно споделена, някакъв човек, който се титулува министър на финансите, съобщава пред обществения съвет по здравеопазване, че видите ли, бил заблудил премиера за тези 125 млн. лв. заработени пари от болниците!
За да издържи системата, на нас ни трябват точно 205 млн. Ние не си позволихме да казваме 220, 180, 190, казахме точно сметката, бяхме пределно искрени и добронамерени. А Дянков се появява и каза ще ви дам 65 млн. Какъв си ти, че ще ми даваш - това са парите на българските граждани, събрани за здравни грижи. Те не са събрани, за да държат на някой джоба пълен, за да го потупат по рамото от Световната банка.
Това е истината и болката на българските лекари е огромна. Имам минимум по три обаждания на ден, за да се приведат хора в "Пирогов", но съм принуден да отказвам. Знаете ли каква болка е това, когато знам, че мога да ги спася. Затова отправям апел към всички лекари - когато имат доказателства за това, че не са успели да лекуват по знанието, квалификацията и възможностите си, да сезират мен или Централната етична комисия. Медиците, които са участвали в тази съсипия, ще бъдат призовани на лекарския съд на честта.
- Кои лекари ще призовете в съда на честта?
- Лекари на управленски постове - здравния министър, неговите заместници, членовете на комисията по здравеопазване, хората в Касата, които все още носят титлата доктор. И тук няма политика, а огромна болка за здравеопазването и обслужването на обществото ни. Питам здравното министерство: Имаме ли закони, които да регламентират съставянето на листа на чакащите - нямаме! Имаме ли разпоредба, която да дава избор на екип или искане на допълнително заплащане от пациентите - нямаме! Ние нямаме вина, че никой не оправи това. Как за година не направиха една здравна карта. Ако не могат и стават администратори в здравеопазването, ние не сме виновни. Какво е виновен дядото с бронхопневмония от Берковица, че да не се лекува там от болестта си, ами трябва да ходи в Монтана или в София.
- Не са ли политизирани протестите?
- В момента лекарите сме безкрайно затруднени да лекуваме българските граждани така, както знаем и можем. Затова нека някои партии да не се опитват да ни яхнат, ние сме малко по-опитни от тях. Няма да успеят да ни политизират протеста.
- Как трябва да се проведе реформата, та да е "за", а не "срещу" пациенти и лекари?
- Субектът, който може да каже това, е обществото. Човек като мен все още е добронамерено настроен към управляващите. Липсата на средства, на административен капацитет, неопитността, ниската квалификация са ясни за всички. Вижте колко хора си отидоха и дойдоха нови в здравеопазването. Отделно има и много интереси. Защо не направите проверка в здравните комисии от НДСВ досега дали има поне един, който да няма участие в частна болница - освен един и той е от ДПС. Тогава ще разберете за какво става дума. Мен не ме интересува конфликтът на интереси на министърката, въпреки че това е много тежък конфликт. И тук въпросът не е, че в нейния апартамент се извършват изследвания на лекарства, а че там се извършва разпределение на пари, предоставени да бъдат направени изследвания по различни клиники. Нека не се прави, че не знае за какво става дума. Но това не ме интересува, нека крадат, но да не разрушават системата. Но не се получава така. Как може един човек, като стане министър, да каже: Аз като чуя реформа, и се потрисам. Извинявайте, д-р Борисова, ако вие, скрита в някаква катедра, не познавате законите, може само да вредите. Защото, за да оправиш една система, трябва да знаеш как работи тя. Не се става така министър на пътя.
- Смятате ли, че ще има ефект от протестите?
- Ако отстъпим, ако не ни дадат достатъчно пари, за да избутаме тези 4 месеца, е заплашено българското общество, не лекарите. Ние ще се върнем в сивия сектор, който с огромни усилия започнахме да вадим наяве и десетилетия напред няма да се изчистим от това. Но не можем да търпим повече малоумието на определени хора, което води до взимането на пари под масата и т.н. Българските лекари не могат да носят повече отговорности за неща, които не зависят от тях, искаме нашите пациенти да оздравяват и да са добре. В Англия има листи на чакащите, но това е на базата на леглови и кадрови потенциал, ние защо ще го правим. Знаете ли какво каза проф. Бранков, шеф на детската хирургия при нас, на рапорт. Трябва да я затворим, защото не можем да искаме пари от тях.
- Освен недофинансирането какво друго трябва да се промени в здравната политика?
- Нека финансирането е реално защитено, нека тогава да мислим за преструктуриране. В сряда към болницата ни бе отправено искане в петък да представи документите, по които ще се оценява за ниво на компетентност. По това ниво ще бъдат разпердушинени маса големи болници.
- Ще сезирате ли евроинституции за нарушаване на конституционни права на бг пациенти?
- Това решение вече е взето от Управителния съвет на БЛС. Той ще сезира Европейската комисия и институции за здравеопазването у нас. А когато приключим съда на честта, аз лично ще пратя документацията на европейските институции. Нека не си мислят някои хора, че ще могат да работят в ЕС като консултанти.
Мария Чипилева

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-09-20&article=340867

Отговори на това съобщение
 Re: Борисова да разбере, че министър не се става на пътя
Автор: venny   
Дата:   20-09-10 10:48

Нещо започват да ми писват тези лекарски протести, недоволства и здравна реформа все едно всички живеем в болниците и всеки ден сме там [smilie23] По-добре си насочете енергиията в това да не се разболявате и да не търсите лекари и съответно да не припарвате до болница. Да беше само там проблема да реват ама не е.

Автор: vladod   
Дата:   20-09-10 10:51

Проблемите са навсякъде и всички трябва да се борим да бъдат решавани!
Аз ПОДКРЕПЯМ лекарите - трябва да стачкуват и то до дупка, защото има вероятност за успех! Да притиснат великите политици до стената, а не някакви зимисленяци само да се оправдават колко са виновни предшествениците им и да не са направили нищо!

Автор: ivodam   
Дата:   20-09-10 11:02

vladod: Време е да въстане робът! Достатъчно търпяхме.

[smilie2] [smilie2] [smilie9] [smilie9]

Автор: danvan16   
Дата:   20-09-10 11:04

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: chill   
Дата:   20-09-10 11:06

Не бе, той ще финансира отрядите. [smilie7]

Дата:   20-09-10 11:07

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   20-09-10 11:08

Автор: joro35   
Дата:   20-09-10 11:10

ivodam [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Дата:   20-09-10 11:12

Автор: dreamer   
Дата:   20-09-10 11:31

КЛАВИАТУРЕН РЕВОЛЮЦИОНЕР!
(Това изкърти зверски!!!)

Автор: da.fo   
Дата:   20-09-10 12:27

И като излезете на въстание се обадете да Ви снимаме[shtrak] с широкоъгълен обектив , че да Ви съберем повече в кадър, белким се изплаши батето [smilie18] от клавиатурните революционери [smilie10]

Дата:   20-09-10 12:35

Аман от снимачи [smilie19]

Дата:   20-09-10 12:53

Автор: the_shooter   
Дата:   20-09-10 13:35

"Автор: venny
Дата: 20-09-10 10:48

Нещо започват да ми писват тези лекарски протести, недоволства и здравна реформа все едно всички живеем в болниците и всеки ден сме там По-добре си насочете енергиията в това да не се разболявате и да не търсите лекари и съответно да не припарвате до болница. Да беше само там проблема да реват ама не е. "

Как да я насочим енергията?[smilie10] Да не си открил начин?[smilie10]

Дата:   20-09-10 14:02

Автор: the_shooter
Дата: 20-09-10 13:35

"Автор: venny
Дата: 20-09-10 10:48

Нещо започват да ми писват тези лекарски протести, недоволства и здравна реформа все едно всички живеем в болниците и всеки ден сме там По-добре си насочете енергиията в това да не се разболявате и да не търсите лекари и съответно да не припарвате до болница. Да беше само там проблема да реват ама не е. "

Как да я насочим енергията?[smilie10] Да не си открил начин?[smilie10]

---

Ми как - с медитация, позитивно мислене, целодневно зяпане на пъпа, космодиск, пирамиди, водорасли, илюминати, кришна, харе-каре кришна. [smilie5]

Автор: djogata   
Дата:   20-09-10 14:10

Забрави за чакрите [smilie7]

Дата:   20-09-10 14:12

Автор: atrifonov   
Дата:   20-09-10 14:18

danvan16
поредното тъпо изказване

Дата:   20-09-10 14:36

danvan16 - аз не съм видял лекар забогатял от заплата.
Впрочем защо не си станал лекар и да "лапаш"?

Автор: dimi2007   
Дата:   20-09-10 14:41

Нека не се самозабравяме в ИСКАНИЯТА си и да си припомним, че преди 1944 г. ората или са продавали от последните парчета нива за дори неголемо лечение, или са оставяли болния да си замине в мир.....щото после е немало да имат кво да обработват......

Колко иронично ... преди 20на години скачаха: Вземи панелите, трабанта....здравеопазването, ш нш остави СВОБОДАТА......[smile]

Автор: agop4o   
Дата:   20-09-10 14:51

Автор: OGIMAG
Дата: 20-09-10 14:36

----явно не гледаш където трябва.иди пред някоя голяма болница и погледни автопарка на персонала./м/у другото бедняк не кара нова кола/.халал да са им парите на можещите.но мисля че тая врява я вдигат повечето джипитата които в повечето случаи могат само да те препратят при специалист или да ти изпишат антибиотик

Автор: the_shooter   
Дата:   20-09-10 14:58

Честно казано, съм видял доста богати по българските стандарти лекари, които са забогатяли от практикуване на професията си (поне повечето). Почти всеки добър специалист (особено извън столицата) може да си докара добър доход. Не смятам това за нещо нередно ( с изключение на това, че не плащат реалните данъци).
Здравеопазването не включва само заплатите на лекарите.
По скоро темата е, че няма идея как да се реформира или, че може би не ни отърва да се реформира, щото няма да е много социална системата тогава.

Дата:   20-09-10 15:28

Автор: OGIMAG
Дата: 20-09-10 14:36

Впрочем защо не си станал лекар и да "лапаш"?

---
Без връзка с конкретния случай, съсловие или лица, лицето "X" може да не е станалo "Y" заради принципи и морал.

Инак не се съмнявам, че имам нужните психологически, физически и интелектуални качества за наемен убиец. [smilie7]

ПП. да се чете "психически"

Публикацията е редактирана (20-09-10 15:29)

Автор: asahi   
Дата:   20-09-10 15:41

Ok, правителството осигурява всички искания на лекарите. Какво следва?

Здравната сиситема става ли ефективна? Не.
Увеличава ли се броят на хоспитализираните болни? Да.
Махат ли некомпетентните лекари? Не.
Насочват ли се средства за профилактика? Не.

Някакви паралели с БАН съзирам тук.

първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.