Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Почистване на Рила
Автор: joro35   
Дата:   02-09-10 12:01

Няма да престана да се учудвам на човешката способност да руши и унищожава красотата. Вековни и уникални екосистеми в Рила стават жертва на нашата глупост и безхаберие...
Вижте какви неща са намерили при почистването на планината:

http://www.dennews.bg/news/2010/9/2/41-ekolozi-izroviha-perka-turbina-i-balatum-ot-devstvena-rila-

Отговори на това съобщение
 Re: Почистване на Рила
Автор: livinginchaos   
Дата:   02-09-10 12:32

Само не можах да разбера откъде се появи двестакилограмовата перка? Явно самолет... Къде е отишъл самолета без перката си? [smilie18] [smilie18]

Дата:   02-09-10 12:36

Перката е намерена заедно с турбина и предполагам е от нея... Не само самолетите имат перки...

Автор: vga   
Дата:   02-09-10 12:38

Аз пък все още не спирам да се учудвам на японската способност да създава красота.... с единствената цел да я съзерцават. Някак си за даденост приемам негативното отношение към даденостите, отколкото желанието да се твори.

Този сайт примерно... http://www.ryokan-yachiyo.com/ryokan-kyototrip/ryokan-travel-sagano-bamboo-forest.htm

Дата:   02-09-10 12:41

Да, японците ги умеят тези неща...

Автор: itilien   
Дата:   02-09-10 12:47

e, има такива неща из планините, но тях не са ги донесли туристите. Останки от разни стари съоръжения. Миналото лято участвах в едно почистване край хижа мальовица. Само в радиус на стотина метра от хижата извадихме няколко камиона боклук, включително и огромен електромотор.

Автор: tnt   
Дата:   02-09-10 12:52

оооооо и туристите мъкнат... Електромотори не знам, но консерви, бутилки и тн.

Миналата седмица на Огняновския язовир ми се уплаши окото.[smilie23]

А е толкова просто да събереш в една или няколко торби отпадаците и да си ги върнеш в града...

Автор: 798099   
Дата:   02-09-10 12:54

vga, няма нищо за чудене! При тях, преклонението пред природата и стремежът за живот в хармония с нея, е религия!

Това, според мен, е прекрасно и е единственият път за притъпяване на вродения човешки егоцентризъм и мания за величие. Твърдението, че Човекът е най-висшето творение на Природата, винаги ми е звучало пресилено...

Дата:   02-09-10 12:55

Просто е за мен и теб, но за някои хора явно е някакво извратено самодоказване да мърлят ... Сигурно после се кефят като гледат как правят акции да им чистят мръсотиите... [smilie23] [smilie23] [smilie23]

Автор: tnt   
Дата:   02-09-10 12:57

не е "някакво извратено самодоказване да мърлят", просто много хора дори не си дават сметка какво предизвиква жестът да метнеш нещо на земята.

Автор: bobihot   
Дата:   02-09-10 12:59

"Ефектът на Пеперудата"...

Дата:   02-09-10 13:01

Добре, че не перуанците и боливианците не ходят по планините си, че иначе там щеше да е майка плаче. Там насърчават децата си да си хвърлят боклука през прозореца на автобуса. Веднъж пътувах с един автобус през национален парк високо в планината и бабата до мене взе да отваря прозореца да си хвърли опаковката от бисквити. Взе да ме гледа като извънеземен като и я грабнах от ръцете и я пъхнах в раницата си.

Дата:   02-09-10 13:04

просто много хора дори не си дават сметка какво предизвиква жестът да метнеш нещо на земята.

не го вярвам, трябва да си животно без мозък за да не правиш причинно-следствена връзка...

Автор: promis   
Дата:   02-09-10 13:07

joro, повярвай го. Хората наистина не знаят, защото не се сещат, че тяхното боклуче не е единствено. Ако беше само една опаковка от кит-кат никакъв проблем не е за природата, но станат ли тонове вече е лошо...

Дата:   02-09-10 13:12

Има и друго- това отношение звучи доста оправдателно за такива хора, а това не искам да е така...
Един вид: Боже не ги съди, те не знаят какво вършат...
Изобщо мисля, че в България този почин е причина за доста нередности навсякъде...

Автор: feliz   
Дата:   02-09-10 13:14

Автор: joro35
Дата: 02-09-10 13:04

просто много хора дори не си дават сметка какво предизвиква жестът да метнеш нещо на земята.

не го вярвам, трябва да си животно без мозък за да не правиш причинно-следствена връзка
===========================================
Не си дават сметка и не се и замислят даже. За тях е важно, че са се наяли и напили на "теферич" и това е. Не са животни - те не си хвърлят батериите и бутилките в планината.[smile]

Дата:   02-09-10 13:14

Абе тези битови отпадъци, които хората носят не са абсолютно никакъв проблем за природата в каквито и да са количества. Природата си съжителства с тях без да и мигне окото. Дреме му на клека че имало под клоните му опаковка от кит кат или кофичка от кисело мляко. Тук на село по деретата имаше места дето се изхвърляше боклук с десетилетия. Спряха да изхвърлят боклук преди няколко години, защото се появиха контейнери и растенията по въпросните места буйнаха и скриха всичко.

Проблемът е за нас, а не за природата. Грозно е да гледаш мизериите докато вървиш сред красотата. Също така се замърсява и водата, която пием.

Автор: livinginchaos   
Дата:   02-09-10 13:15

Колкото по-лесно достъпно толкова повече боклук. Има го и лавинообразния ефект. Един хвърля някаква опаковка и за другите вече не е чисто. А когато някой е цапал преди теб, няма да се унижаваш да му събираш боклуците, а пък и ти е по-леко да си хвърлиш своя, защото не го хвърляш на чисто. Иначе най-странното нещо в планина, което съм на мирал е кош за боклук. От старите, желязните с капака. Има ги по селата. Та това нещо го намерих в един елак, без пътеки, без чудо/бях тръгнал за гъби и обикалях баш дивото/ на около 5км от най-близкото населено място или пък какъвто и да е контакт на хора с природата. Просто се втрещих. В една от най-гъстите родопски гори - кош за боклук. Иначе любимия ми боклук в планината е фас. Обаче фас по средата на най-стръмните пътеки, обикновенно водещи към някой връх. Наскоро мернах един на тарзановата. Та кой идиот точно по средата на най-трудния преход ще се сети, че му се пуши?!

Дата:   02-09-10 13:18

Ами седнал е да почине човека, какво се чудиш :)

Автор: promis   
Дата:   02-09-10 13:35

joro, кой ги оправдава хората? Просто ти обяснявам как мисли един средностатистически човек, без да го наричам "животно без мозък".

Дата:   02-09-10 13:49

Всъщност, според мен, изхвърлянето на боклук сред природата е само следствие и това до колко са виновни хората, които го правят е второстепенен въпрос.
Главният въпрос за мен е, защо изобщо всичко се произвежда по толкова нерационален, скъп и нещадящ природните ресурси начин. Всички тези ненужни пластмасови опаковки, шишета, торбички и др. Толкова ли е далеч от ума, къде отиват тези неща после? Толкова ли много се печели от тази практика, че се е наложила в световната икономика?
Не вярвам !!!
В световния океан има огромен остров образуван от такива трудно разградими отпадъци и това е страшно.
Не е само естетическа вредата.
Екосистемите нямат ресурс да се справят толкова бързо с такива огромни количества нови съединения създадени от човека...

Дата:   02-09-10 14:01

Скъп не е. Една пластмасова опаковка е много по-евтина от една хартиена, същото в по-голяма степен важи за платмасовите бутилки. Голям принос има и удобството на тези неща. Връщаш се от работа, минаваш през магазина и си купуваш една биричка в пластмаса. Вървиш по улицата, ожаднавяш и си купуваш минерална вода в пластмасова бутилка. Решаваш да минеш през книжарницата и си купуваш книга, дават ти найлонова торбичка.
Сам разбираш, че в противен случай трябва постоянно да мъкнеш с теб някакаква плетена торба. Аз като ходя на работа не разнасям нищо с мен, де да я дяна тая торба? А как си представяш продажбата на половин литрови минерални води в стъклени бутилки?

Ето това е простата комбинация, която е довела до успех - удобство и евтина цена.

Дата:   02-09-10 15:11

... и до необратимо замърсяване !!!

Автор: danvan16   
Дата:   02-09-10 18:14

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: equinox   
Дата:   02-09-10 22:57

Преди няколко дни попаднах на едно интересно филмче, точно за бутилираната вода в пластмасови бутилки:
http://storyofstuff.org/bottledwater/

Струва ми се, че има доста истини в него.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.