Автор: georgi969
Дата: 19-10-10 21:13
От нета:
"Повече от 15 години минаха откак разрешиха в колбасите и каймата да се добавя соев протеин до 2%. Да речем, че в това няма нищо лошо, но оттам започват проблемите! Първо - не знам дали има начин да се мери този процент, но никоя инстанция не го прави. Лошото е друго - ако на 100кг месо се добави 12% протеин не получаваш 112кг кайма, а много повече. Интересната подробност е, че 1кг протеин поема 7кг вода, така че 12кг протеин поемат 84кг вода, която заедно с протеина прави 96кг маса, която влиза в месото и я плащаме по 8лв килото. Дотук месото го разредихме двойно и стана 200кг. Тази маса обаче става много постна и се нуждае от мазнина - ето къде отидоха хилядите тонове залежала с десетилетия сланина в хладилниците на бившата Родопа. След като свърши застоялата сланина (някои помнят гранясалите колбаси от 90-те години) на помощ дойде спасителното палмово масло на калъпи. Не знам рецептата, ама колко да предположим - ако сложим 35% на 200 кила са още 70 кила месо. Като добавим сол, оцветители, стабилизатори, консерванти, овкусители, количеството на каймата ще надхвърли 300кила. Добре де, онези 100кг месо (първоначално) спокойно можем да ги позаместим малко (да речем половината) както каза колегата, със смлени кожи, смлени на прах сухожилия, кости, рога, копита - много евтино се внасят отвън като материали за производство на храна за животни. Остава да намерим 50кг месо за рецептата - ако нямате откъде да вземете - доставчиците на останалите суровини ще ви донесат и него - младо, 25 годишно"
Та така.
|
|