Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 И как стана това сега?!
Автор: netLady   
Дата:   03-08-10 21:37

Плажът на Черноморец е радиоактивен

Отговори на това съобщение
 Re: И как стана това сега?!
Автор: georgi969   
Дата:   03-08-10 21:44

Това отдавна се знае.

Автор: Amigo   
Дата:   03-08-10 21:45

отиваш нормален човек и се връщаш мутант [smilie10] [smilie10] [smilie18] [smilie18] само за няколко дена къмплийтли трансформд [smilie5] [smilie5]

Публикацията е редактирана (03-08-10 21:45)

Дата:   03-08-10 21:49

Е, добре де - от какво тая радиация?[smilie10]

Автор: atrifonov   
Дата:   03-08-10 21:50

dobre 4e sym na Arapia[smilie5]

Автор: Dobria_Starec   
Дата:   03-08-10 21:52

e за мини Атия некой да е чувал. Там е и военоморската база. Въобще винаги съм се чудил как го изкарват че не е замърсено. Предлагаха ни преди години там къща направо без пари.[smilie25]

Автор: Amigo   
Дата:   03-08-10 21:53

Наврeмето в залива са зауствани радиоактивните отпадъци от хвостохранилищата на мина "Росен". Освен медна руда хранилищата са съдържали и уран. През 1970 година положението става още по-тревожно, защото по време на измерване в рудниците на Бургаски медни мини е констатирано замърсяване с радий.
За да се преустанови изливането на радиоактивния хвост върху плажната ивица, комитетът за опазване на околната среда изиска построяване на ново хвостохранилище. С парите отпуснати от ЕС по програма ФАР през 1998 година, е изградено ново хвостохранилище край минно селище "Росен", а брегът е засипан с чист пясък, каза областният управител Константин Гребенаров.

Над плажната ивица съществува превишаване на характерния за района радиационен фон до два пъти. Използването на плаж "Вромос" е свързано с риск от увреждане здравето на хората, тъй като средното облъчване надхвърля границите на радиологичния критерии за безопасност, прилаган от Международната агенция за ядрена енергетика.

[smilie8] [smilie8]

Дата:   03-08-10 21:58

то да е само радиацията. Нали златото и медта са се добивали с цианид или живак. Там си е таковало мамата

Автор: mavar   
Дата:   03-08-10 21:59

Наврeмето в залива са били зауствани радиоактивните отпадъци от хвостохранилищата на мина "Росен". Освен медна руда хранилищата са съдържали и уран и това, разбираемо за нещата в държавата през онези години, е било крито от хората.

С първите прояви на гласност в зората на българската демокрация се разбра за заустването в залива на радиоактивните отпадъци. В мина "Росен", заедно с медната руда, в различни хоризонти е бил открит и уран, част от който след отделянето му при флотацията, постъпвал в хвостохранилища, откъдето се изливал направо в залива, разположен южно от нос Атия.

През 1970 г, при измерване в рудниците на Бургаски медни мини, Иван Узунов от физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" открил и второ замърсяване - с радий (след първото, регистрирано в района на гара Яна, Софийско).
още по темата
Съдържащият се в бургаската руда радий също бил изливан след обработката му в района на плажната ивица на залива Вромос, където не подозиращите нищо хора се къпели в морето и събирали тен на пясъка.
Ученият стига до извода, че "значителна част от рака на белия дроб сред населението се дължи на комбинираното действие на късоживеещите дъщерни продукти на радона и на нелъчевите замърсители на въздуха".

Сега ще дойде Ролейфлекса и ще ви обясни как добрия другар Т. Живков е раздавал безплатно кисело млЕко на плажуващите[smilie18]

Автор: alba_luna   
Дата:   03-08-10 22:00

Арапя [smilie24] [smilie24]

Дата:   03-08-10 22:02

Aaa, глупости некви си говори тоз областният управител. Преди да го има хвостохранилището на мина "Росен" всекакви лайна са изтичали в морето, но радиоактивни няма как. Рудата там изобщо не съдържа такива елементи. Този си говори измислици. Знам го със сигурност. Точно по това хвостохранилище съм работила.

Дата:   03-08-10 22:05

И по-точно мината си е мина, а отпадъците ги изсипва обогатителната фабрика на Върли бряг.

Публикацията е редактирана (03-08-10 22:05)

Автор: alba_luna   
Дата:   03-08-10 22:10

Като бях дете родителите ми редовно ни водеха на този плаж - много е хубаво и морето е плитко сигурно 200 м навътре. Не си спомням коя година се заговори за радиоактивните отпадъци, но хората от Бургас и района оттогава спряха да ходят там. Беше си обществена тайна,че има замърсяване.

Автор: slivenski   
Дата:   03-08-10 22:14

Нищо чудно да няма радиация... Някой си е наумил да изкупи земята наоколо на безценица, затова пуска слухове, за да изгони хората... След две години ще се окаже, че няма нищо такова сигурно... Може и да не съм прав де... [smilie21] [smilie21]

Автор: NeDDRaG   
Дата:   03-08-10 22:16

Dobria_Starec написа:

> то да е само радиацията. Нали златото и медта са се добивали с
> цианид или живак. Там си е таковало мамата

Това е пълна глупост! Цианида и живака. Има начин за извличане на злато с цианид, ама живак... А и за цианида вече не се произвежда апаратура. А и никъде в България, дори и в мина Росен, чиито концентрат се преработваше в Пирдоп, не е правено. Всъщност в мина Росен се е добивала медна руда. Закон е, че където има мед, има и злато. Но там концентрата се обогатяваше по класическия метод - чрез флотация. Така в момента се добива в Челопеч, Мирково, Панагюрище. По-нататък медта се добива чрез металургични способ. Златото, което остава в черната мед после остава в отпадъка при електролизата, който се нарича шлам. Златото се добива от него пак чрез металургични методи. Единствената истина е урана от мина Росен. За съжаление не е рядко да има и урсн в медните руди. Такова находище, с малко мед, повече злато но много уран е Свищи плаз - Златица.

Дата:   03-08-10 22:31

Sliwenski може и да си прав.
Натриев цианид се използва като реагент във флотацията.

Дата:   03-08-10 22:32

Недраг не съ пъни. Нема смисъл. Тва са факти. На няколко пъти спорим за някакви подобни простотии и вече ми писва. Вземи завърши някакво инженерно образование. Само с гледане не става. Живака е първа степен на цианидния метод. А защо са използвали такива работи? Може пък да не са вадили само мед. Където има мина за редки метали винаги има радиация. Не случайно първото нещо по предприсъединителните програми са били отпускане на пари за затваряне подобни мини и рекултивация около тях. Но къде са откраднати пари, къде замърсяванията са необратими и така. България е богата страна на геологически образувания. Има предостатъчно уран, минерална вода и т.н.

Дата:   03-08-10 22:54

Dobria_Starec написа:

> Недраг не съ пъни. Нема смисъл. Тва са факти. На няколко пъти
> спорим за някакви подобни простотии и вече ми писва. Вземи
> завърши някакво инженерно образование. Само с гледане не става.
> Живака е първа степен на цианидния метод. А защо са използвали
> такива работи? Може пък да не са вадили само мед. Където има
> мина за редки метали винаги има радиация. Не случайно първото
> нещо по предприсъединителните програми са били отпускане на
> пари за затваряне подобни мини и рекултивация около тях. Но
> къде са откраднати пари, къде замърсяванията са необратими и
> така. България е богата страна на геологически образувания. Има
> предостатъчно уран, минерална вода и т.н.

Добри ми старче, за разлика от теб, съм го бачкал това нещо, не съм го виждал само на картинка, а съм бил и във флотационните фабрики и на топлините пещи и на конверторните пещи и т.н. И да, никъде в света мед не се добива с живак и цианид. За злато - да, но за мед - не. Просто класическата флотация е много по-евтина. Не знам в кой килиен университет са ти преподавали, та си завършил инженерното си образование, ама аз имам три проектирани и реализирани системи, още 2, на които съм бил програмист, а съм поддържал всички системи в целия технологичен цикъл в медодобива. Да не говорим, че имам и няколко сертификата, важащи в целия сват точно за поддръжка на технологично оборудване в областта на флотацията и обогатяването на руди.

ЕДИТ: Федна част от оборудването на флотационната фабрика в мина Росен е правено от бригадата на баща ми и неговата бригада. Водили са ни на екскурзия там, влизал съм и в тамошната флотационна фабрика. И са ни пускали до самите флотационни машини.

Публикацията е редактирана (03-08-10 23:10)

Дата:   03-08-10 23:12

ма тия сертификати важат ли нещо? Аз имам 20тина за разни раути и ги хвърлям у един шкаф за зор заман.[smilie11] Нали това казвам, че май не са вадили само мед. Това съм чувал това казвам. Трябва да се поразровя, че сега не се сещам къде и ще ти извадя инфо по въпроса..

Иначе дай да се не заяждаме, че мога ти цитирам процесите до най-малки подробности. Все пак съм бил на практика точно у Пирдоп...[smilie3]

Дата:   03-08-10 23:22

Със сигурност вече не можеш. Доста неща се смениха в последните години преди да напусна. А в Росен съм бил, нямаше цианиди и живаци. Но уран има. А той остава във фаялитовия отпадък. То затова я и затвориха. Иначе имаше доста злато в рудата. А, има и още един много гаден елемент, в много голямо количество, който също се намира винаги, където има мед. А сертификатите - те са от финландската компания Оутокумпо - система Проскон - система за автоматично упралвние на процеси във флотацията (и не само), PSI - измерител на размера на частиците, пак във флотационния процес, Куриер - ренгенов анализатор на съдържанието на мед в изходния концентрат.

Автор: canonio   
Дата:   03-08-10 23:25

Защо вместо да си чешете езиците, не питате местните?

Автор: Jivago   
Дата:   03-08-10 23:50

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   04-08-10 00:02

NeDDRaG, фабриката на върли бряг затвориха ли я? живаци никога е са използвани; Злато има в Челопеч. Уран никога не съм виждала в анализите за мина Росен.
Всъщност сега ако някой купи хвостохранилищата и има подходяща технология - доста ценни елементи може да извади и в добри количества.

Автор: slivenski   
Дата:   04-08-10 00:07

Не забравайте, че в БГ нищо не се прави заради хората, а само заради парата... [beer] [beer] [smilie21]

Автор: imitev   
Дата:   04-08-10 00:10

Аз ще съм на к. Градина другата седмица и се убих да ровя къде е този плаж... А то ставало дума за единия от северните плажове на Черноморец...

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.