Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Да споделим опит за Рибена чорба
Автор: cameraman   
Дата:   18-07-10 21:18

Рибената чорба бива няколко вида, но два са основните- бистра и застроена. Майсторите препоръчват за чорбата да ползваме няколко вида риба, като според тях е задължително присъствието на дънен вид. Задължителната подправка за рибена чорба е девисилът /лющян/.
Майсторите по Северното българско крайбрежие пригответ специална люта добавка от чесън, люти чушки, зехтин и оцет /някой добавят в соса смлян домат/ Предполагам, че името на тази вкусна добавка подсказва румънския и корен... Казва се "саламурика".

Отговори на това съобщение
 Re: Да споделим опит за Рибена чорба
Автор: юнга   
Дата:   18-07-10 21:25

И лющян слагат в подправката, а вместо оцет - лимон.
Цацата е да си пусне сокът вари се отделно от рибата в тензух и се изцежда през него.
Другата риба се вари в друг тензух и като се свари се вади, чисти се от костите и се връща в чорбта.
Подправките са в трети тензух, за да ви е по - лесно. Така можете и цели китки да слагате, а като се свари чорбата-чао и не ядете плуващи в чорбата подправки.[beer] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Да споделим опит за Рибена чорба
Автор: alsash   
Дата:   18-07-10 21:25

то кьорава риба няма в момента бре...каква чорба

Отговори на това съобщение
 Re: Да споделим опит за Рибена чорба
Автор: snoopoff   
Дата:   18-07-10 21:26

чурбъ

Отговори на това съобщение
 Re: Да споделим опит за Рибена чорба
Автор: юнга   
Дата:   18-07-10 21:28

Ами скумрия, хек, толстолоб, панагасиус, ципура.
Взимаш такъмите, отиваш в някой хипер и готово.[smilie3]
Само дето не е същото.[smilie23] [beer] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Да споделим опит за Рибена чорба
Автор: fonnayden   
Дата:   18-07-10 21:29

Главата на голяма риба като се свари и става мн хубава добавка, като се обезкости. Оченца, мозъче, кожи и др. Целина е хубаво да има да се сложи 4 5 мин преди да се вдигне от огъня.

Отговори на това съобщение
 Re: Да споделим опит за Рибена чорба
Автор: юнга   
Дата:   18-07-10 21:29

Автор: snoopoff
Дата: 18-07-10 21:26

чурбъ

Не беше ли "ануш" ?
Или това е за супата?[smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Да споделим опит за Рибена чорба
Автор: юнга   
Дата:   18-07-10 21:30

Автор: fonnayden
Дата: 18-07-10 21:29

Главата на голяма риба като се свари и става мн хубава добавка, като се обезкости. Оченца, мозъче, кожи и др. Целина е хубаво да има да се сложи 4 5 мин преди да се вдигне от огъня.

Ти за моруна ли говориш?[smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Да споделим опит за Рибена чорба
Автор: snoopoff   
Дата:   18-07-10 21:30

за "чорбата" [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Да споделим опит за Рибена чорба
Автор: юнга   
Дата:   18-07-10 21:35

Автор: snoopoff
Дата: 18-07-10 21:30

за "чорбата" [smilie5]

За "чорбата трябва глава от моруна, цаца, изрезки и глава от калкан, малко друга по-едра от цаца риба. Картоф, морков, зехтин, лук. И тензух, казан, огън и най-вече мераклии.[beer] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Да споделим опит за Рибена чорба
Автор: tan4o   
Дата:   18-07-10 21:35

Татко я прави най-вкусна, не признавам друг майстор![smilie5] [smilie5] [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Да споделим опит за Рибена чорба
Автор: джъмбо   
Дата:   18-07-10 21:36

застроеното по принцип му се казва супа... бистрото е чорба

както и да е

не обичам риба...
но съм ял веднъж рибарска рибена чорба...

3 часа вариха в голям казан сафрид като на всеки час хвърляха сафрида и слагаха в бульона нов... докато бульона стана.... ммммм после за последно изхвърлиха сафрида и сложиха чисто филе от кефал... и.... това поднесено с лимон и девисил

Отговори на това съобщение
 Re: Да споделим опит за Рибена чорба
Автор: biso   
Дата:   18-07-10 21:37

веднъж ми се наложи да ям т.нар. саламура или както и казват покрай дунава и не ми хареса.
изненадах се, че похабяват пържената риба с някаква кисела чорба, в която я заливат.

баба ми правеше рибена чорба от главите на големи риби - сом или шаран със застройка и много магданоз. никакви други подправки



Публикацията е редактирана (18-07-10 21:39)

Отговори на това съобщение
 Re: Да споделим опит за Рибена чорба
Автор: snoopoff   
Дата:   18-07-10 21:38

преди обичах много риба, сега не ям животни.

Отговори на това съобщение
 Re: Да споделим опит за Рибена чорба
Автор: cameraman   
Дата:   18-07-10 21:39

И малко оризче...
Моята чорба тази вечер съдържа една прясна скумрия от гречко, 5 сардинки- пак от Гърция, но пресни и две попчета, дето ги бях замразил... За бистрата рибена чорба препоръчвам няколко маслини и малко... подчертавам малко дафинов лист за средиземноморски аромат...

Отговори на това съобщение
 Re: Да споделим опит за Рибена чорба
Автор: юнга   
Дата:   18-07-10 21:41

джъмбо , язък за ставридата.
Тетевенската саламура се прави с печена риба, много люто и обикновено е за сутринта, след препиване с Тетевенска сливова, за която казват , че като пиеш от нея и след това, моля за извинение, "пикаеш" Троянска сливова.[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Да споделим опит за Рибена чорба
Автор: tan4o   
Дата:   18-07-10 21:42

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Да споделим опит за Рибена чорба
Автор: fonnayden   
Дата:   18-07-10 21:42

Предполагам всеки един народ има специалитет рибена чорба..Било речна или морска риба. Българи, Сърби, Гърци, Французи..... Само от руснаците се пази, те само варят брашно и картофи :-)))

Отговори на това съобщение
 Re: Да споделим опит за Рибена чорба
Автор: юнга   
Дата:   18-07-10 21:44

Оооооо! За това не си прав.
Ако от нещо разбират, то това са гъби и риба.

Отговори на това съобщение
 Re: Да споделим опит за Рибена чорба
Автор: biso   
Дата:   18-07-10 21:47

Автор: юнга
Дата: 18-07-10 21:41

............след препиване с Тетевенска сливова, за която казват , че като пиеш от нея и след това, моля за извинение, "пикаеш" Троянска сливова.
................

това ми хареса!!!!
значи тетевенската сливова си е на далавера, щом на другия ден ще имаш и троянска



Публикацията е редактирана (18-07-10 21:49)

Отговори на това съобщение
 Re: Да споделим опит за Рибена чорба
Автор: fonnayden   
Дата:   18-07-10 21:48

Юнга, в Тетвене има ли риба още? Мората наистина е средство за махмурлук особенно ако е студена. Но с тези трескари е много бистра чорбата:-)

Отговори на това съобщение
 Re: Да споделим опит за Рибена чорба
Автор: юнга   
Дата:   18-07-10 21:51

fonnayden, не знам дали и колко има.
Моето време там бе отдавна. Отидохме на един вир, а на брега до него имаше трафопост.
Един от местните си сложи гумен костюм и ботуши- едно цяло, домъкнаха кабели и хоп чорбата готова.[beer] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Да споделим опит за Рибена чорба
Автор: юнга   
Дата:   18-07-10 21:55

biso , сигурно в Троян казват обратното, ама нейсе.
Купонът да върви е важно.[beer] [beer] [beer]


П.С.cameraman, видя ли какво направи?
написа в заглавието - "чорба" и дамско присъствие в темата няма.
Ако беше написал - "крем супа от различни риби" или "рибен бульон с добавка на различни видове риби, миди и хайвер", друго щеше да бъде.[smilie3] [smile] [smile] [smile]



Публикацията е редактирана (18-07-10 21:58)

Отговори на това съобщение
 Re: Да споделим опит за Рибена чорба
Автор: cameraman   
Дата:   18-07-10 21:58

И сега една тайна за перфектен вкус... Две- три супени лъжици рибен хайвер ще дадат на чорбата ви неповторим вкус... Може и да е осолен, а не пресен... В случая днес добавих осолен хайвер от толстолоб... И още една тънкост... Когато чорбата е вече готова и ще изключваме плочата е време да сложим черния пипер и..... Естествено малко краве масло дава неповторим вкус и аромат...

Отговори на това съобщение
 Re: Да споделим опит за Рибена чорба
Автор: biso   
Дата:   18-07-10 21:59

юнга, въпрос на вкус ще да е[beer] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.