Автор: portradamus
Дата: 23-06-10 04:18
Наскоро откривах сметка в местната банка и чичкото взе да разслиства договора: "На тази страница няма нищо интересно, на следващата пише как се закрива сметката, на другата пише как се теглят пари..." и хайде подпишете се моля че да не губим време.
Аз му казах, че искам да прочета договора на спокойствие, седнах на едно столче в лобито, и час и половина четох дребния шрифт. Например пише, че ако банката промени материалните условия (например, въведе нова такса, увеличи някоя лихва, и т.н.), имам право да изискам анулиране на договора без наказателни такси. Ама това чичкото не ми го каза, трябваше да го прочета.
Подписах се, и му казах, че искам копие. Той вика, ами не може сега, нямаме възможност, елате утре, и аз му посочих на 7-ма страница, където пише, че договорът се издава в две идентични копия, по едно за всяка страна. И изведнъж се оказа, че всъщност има възможност, и шефката на клона с удоволствие ще се подпише на моето копие.
С банките нямам проблеми, защото чета и знам какво подписвам. Освен това знам, че едно дело за $100 в съда за маловажни дела (тук му викат "Small claims court") на тях ще им струва $300 на час за адвокат. Не ми се е налагало да завеждам дело, но съм написал достатъчно писма с любезен, но твърд тон, в които се загатва следващата стъпка ако молбата ми не е удовлетворена.
Но това е Щатската система. В България корупцията по съдебната система ще прекара всеки, който тръгне да си търси правата.
|
|