Автор: krist
Дата: 15-05-10 14:25
Luxor, преди време имаше едно интервю с Миша Альперин, в което като цяло той казваше, че за него е важна както импровизацията, така и строгостта на музикалната форма, идваща от класическата музика именно.. За съжаление не мога да открия вече това интервю но тук казва нещо подобно, макар и по-кратко.. То, европейският джаз нали именно на класиката се опира доста.. В това интервю с Еберхард Вебер той казва как обича да се шегува с колегите си, че сега ще свирят нещо, което не е точно джаз Накоро слушах пък и в един концерт на Гарбарек от Барбикан, УК, (има го в нета) накрая в интервюто да казва, че именно преминаването към по-строга композиционна форма му е помогнало да импровизира по-добре, колкото и парадоксално да е..
Иначе лично аз не мога да слушам класическата музика в чистия и вид, с малки изключения на някои барокови композитори и някои импресионисти - наистина ми липсва импровизационният момент, но пък от друга страна в някои джазмени ме дразни именно импровизацията заради самата импровизация без мисъл за цялото и формата и за това да кажеш нещо смислено, а не само да дърдориш
Публикацията е редактирана (15-05-10 14:28)
|
|