Автор: vinoirakia
Дата: 11-05-10 10:41
Писмо на турския султан до казаците
Османският султан Мехмед IV изпраща писмо до казаците със следното предложение:
„
Аз, султан и владика на Високата порта, син на Мохамед, брат на Слънцето и Луната, внук и наместник на Бога на земята, властелин на царствата Македонско, Вавилонско, Ерусалимско, Велик и Малък Египет, цар на царете, владетел на владетелите, несравним рицар, никога непобеден воин, владетел на дървото на живота, непреклонен пазител на гроба на Исус Христос, управител на Бога, надежда и утешител на мюсюлманите, страшилище и велик защитник на християните,
повелявам Вие, Запорожките казаци,
да ми се предадете доброволно и без всякаква съпротива, и вашите нападения да не ме безпокоят.
“
Писмо на запорожките казаци до султана в отговор на неговото предложение [редактиране]
Сцената запорожките казаци пишат писмо на турския султан е увековечена в едноименната картина на Иля Репин.
„
Отговор на Запорожци до Мохамед ІV
Запорожките казаци до турския султан!
Ти, турски шейтан, на проклетия дявол брат и другар, на самия Луцифер секретар. Какъв по дяволите рицар си ти, като с гол гъз таралеж не можеш да убиеш? Дяволът сере, а твоята войска яде. Няма да успееш, кучи сине, синовете християнски под себе си да имаш, от твоята войска не се боим, по земя и вода ще се бием с тебе, мама ти ще изпонаебем.
Ти си Вавилонски кухар, Макeдонски каруцар, Ерусалимски пивовар, Александрийски кожодер, на Големия и Малкия Египет свинар, Подолянски злодей, Татарски колчан, Каменецки котарак, и на този и на онзи свят шут, а за нашия Бог - глупак, на най-отровната апсида - внук, и за нашия хуй крик. Свинска зурло, конски анус, месарски помияр, некръстено чело, ще ти ебем мамата.
Ето така ти отговарят запорожците, никаквецо. Ти не ставаш и свинете християнски да пасеш. Числата не знаем, календар нямаме, месеца е в небето, годината е в книгата, а денят у нас е като при вас, за което цуни по задника нас!
Подписали : Кошевой атаман Иван Сирко с цялата Войско Запорожское.
|
|