Автор: dechobek
Дата: 03-04-10 14:54
Вчера прочетох следната обява:
Looking for someone with chicken pox or shingles to expose to my two children. If you are still contagious and want to help, email or call ***-***-*****.
в превод:
Търся някой с едра или дребна шарка да се "експонира" пред двете ми деца. Ако все още сте в заразна фаза и искате да помогнете, пишете ми или се обадете на ***-***-*****.
Оказва се, че доста американци умишлено разболяват децата си с варицела и морбили. Мотивите им са, че заболяванията се прекарват доста по-леко на ранна възраст, отколкото при зряла. Според тези които го правят да прекараш болеста е по-сигурен вариант отколкото да се ваксинираш. Друг сериозен мотив е, че ако децата им хванат заболяванията, те получават бонуси от здравните си осигуровки. Организират се дори така наречените "шарка купони" , на които много родители събират децата си на едно място с цел заразяване. Честно казано незнам какво да кажа за подобна инициатива - струва ми се доста абсурдно. Мотивът с прекарването на болеста на ранна възраст го разбирам, но това че се организират групови събрания с цел зараза ми идва в повече. Както и това с здравните бонуси...
Надявам се да не бъркам американските термини с българските, но при всички положения ви е станало ясно за какво става дума.
http://en.wikipedia.org/wiki/Pox_party
|
|