Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Кво значи "растителни мазнини"
Автор: djfroggy   
Дата:   08-03-10 19:15

Какво значи като прочета на опаковката на шоколади, млечни напитки и разни други "растителна мазнина" и "хидрогенирана растителна мазнина"?
Гледам напоследък да се храня малко по-здравословно.Всички говореха, че животинските мазнини са вредни,сега говорят,че и тия растителни били вредни,та незнам.Аз като чуя раст.мазнини си представям слънчогледово олио,зехтин,царевично олио, соево олио,но ми казаха,че друго имали предвид под "растителни мазнини" в готовите продукти..........
Иска да чуя и вашето мнение.

Отговори на това съобщение
 Re: Кво значи
Автор: Amigo   
Дата:   08-03-10 19:16

значи ШИТ [cool] маргарини и секви л**** [cool]



Публикацията е редактирана (08-03-10 19:16)

Отговори на това съобщение
 Re: Кво значи "растителни мазнини"
Автор: djfroggy   
Дата:   08-03-10 19:18

А с какво са вредни и опасни за здравето? Има ли къде да прочета по-подробно?

Отговори на това съобщение
 Re: Кво значи "растителни мазнини"
Автор: Amigo   
Дата:   08-03-10 19:18

Всички рафинирани масла и захари са по-вредни от естествените животински мазнини на свободно гледани животни. [cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Кво значи "растителни мазнини"
Автор: Amigo   
Дата:   08-03-10 19:20

Nutrition and Physical Degeneration [cool]



и


https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/iwff2200.JPG
https://photo-forum.net/static/forum/2010-03/quoy0295.JPG

http://www.whitelabelseeds.com/photo/fats-that-heal-fats-that-kill-219.jpg

Отговори на това съобщение
 Re: Кво значи "растителни мазнини"
Автор: slivenski   
Дата:   08-03-10 19:22

хидрогенирана растителна мазнина



Това е опасната комбинация от думи... [smilie21] [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: Кво значи "растителни мазнини"
Автор: asahi   
Дата:   08-03-10 19:44

Олио, палмово масло, ей такива работи. Само дето са химизирани и не много полезни. Върджин зехтина е друга работа.

Отговори на това съобщение
 Re: Кво значи "растителни мазнини"
Автор: Amigo   
Дата:   08-03-10 19:51

Маргаринът

Получава се от евтини, нискокачествени растителни масла, които чрез процес, наречен хидрогенизация, се превръщат в твърд на стайна температура и значително по-траен от маслото продукт. При хидрогенизацията се прибавят водородни атоми към молекулите на двойните връзки на ненаситените мастни киселини, съдържащи се главно в маслата от растителен произход, за да се превърнат в наситени. За да протече този процес, се изисква повишено налягане, температура от 120 до 210 градуса по Целзий и наличието на метален катализатор. При хидрогенизацията голяма част от мастните киселини, които нормално съществуват в т. нар. ЦИС-конфигурация, преминават в неестествената трансформа.
Характерът на хранителните мазнини, които се приемат, влияе върху състава на клетъчната мембрана и оттам на правилното протичане на функциите в самата клетка. Хранителните мазнини играят роля на разтворители и преносители на мастноразтворимите витамини А, D, Е и К и са единственият доставчик на полиненаситените есенциални (т.е. незаменими) мастни киселини - ЕМК. Приемът на достатъчно количество от последните е много важен фактор за правилното функциониране на имунната система. Наричат се есенциални, защото организмът не може да ги синтезира сам, но ако приема от тях в достатъчно количество, може да произведе всички други мастни киселини, които са му необходими. ЕМК обхващат два основни класа - т.нар. омега-3 и омега-6 мастни киселини.
ЕМК са необходими за изграждане на здрави клетъчни мембрани. Те съдействат за намаляване на холестерола, предпазват от развитието на сърдечно-съдови заболявания и са основен предшественик при образуването в организма на простагландините. Според някои учени ЕМК участват в пренасянето на кислорода от въздуха, постъпил в белите дробове през алвеоларните мембрани, до хемоглобина в кръвта и после през Клетъчните мембрани до митохондриите в клетките.
Д-р Едуард Сигел, носител на различни награди за изследванията си в областта на мастните киселини и автор на книгата "Есенциалните мастни киселини при здраве и болест", е създал много чувствителен тест, чрез който може да се определи количеството им в човешкия организъм. Той е установил връзка между сърдечно-съдовите заболявания и наличието от една страна, на неестествените трансмастни киселини в човешкото тяло, а от друга - на недостиг на ЕМК. Според него това нарушено равновесие има вероятно голямо значение за съществуването на толкова много хронични заболявания в индустриализираните държави. Проблемът обаче не е само в недостатъчния прием на ЕМК, а и в невъзможността да се оползотворяват пълноценно, когато се консумира храна, лишена от витамини и микроелементи и същевременно богата на белтъци и мазнини от рода на маргарина, в който се съдържат само незначителни количества омега-6 мастни киселини.
Най-богати източници на ЕМК са студеноводните риби - треска, скумрия, тон, херинга, сардина и съответно рибеното масло, студено пресованите масла от ленено семе, рапица, вечерна иглика, пшенични зародиши, някои ядки. ЕМК са неустойчиви и лесно се разграждат при контакт с въздуха и от топлинна обработка.
Тъй като в природата съществуват естествено само цис-, а не трансформи на мастните киселини, човешкият организъм не може да се справи с тяхното преработване и те започват да се натрупват по клетъчните мембрани и на други места, където изобщо не би трябвало да бъдат. Това нарушава защитните функции на клетъчната мембрана, клетъчното хранене и междуклетъчния транспорт.
Трансмастните киселини променят нормалните механизми, чрез които се извършва преобразуването на холестерола в организма, и това повишава количеството му в кръвта. Същевременно се увеличават липопротеините с ниска плътност (ЛНП) - важен фактор за развитие на атеросклероза, а намалява Количеството на липопротеините с висока плътност (ЛВП), които защитават сърдечно-съдовата система от първите.
Според доклад на Датския хранителен съвет направените изследвания подсказват, че консумирането на трансмастни киселини от маргарина е равностойно или дори по-опасно за развитието на атеросклероза, отколкото приема на наситени мастни киселини (каквито има в маслото и сланината).
Едно изследване, публикувано преди години в "Америкън джърнъл ъф Клиникъл нютришън" показало значителни разлики между честотата на сърдечно-съдови заболявания в Северна и Южна Индия. Хората, живеещи в северната част, били месоядни и имали повишени нива на холестерол в кръвта. Техен главен източник на мазнини било топеното масло (наричано "гхий"). Индийците от южната част на страната били основно вегетарианци и имали съответно понижено ниво на холестерол в кръвта. Но какво било огромното учудване при преценката на резултатите, когато се установило, че вегетарианците имали 15 пъти по-голяма честота на сърдечно-съдови заболявания. Каква била причината за този шокиращ резултат? Вегетарианците от Южна Индия били заменили топеното масло с маргарин и рафинирани растителни масла! След 20 години "Лансет" отразява, че честотата на инфарктите със смъртен изход у месоядните жители на Северна Индия са се увеличили. Причината се оказала същата - повечето от тях заменили гхий в храната си с маргарин и рафинирано растително олио.
В млякото на много американски и канадски майки кърмачки, употребяващи маргарин, са установени значителни количества трансмастни киселини и същевременно силно намалени количества от ЕМК. Нивото на последните в нигерийски кърмачки, хранещи се с естествена храна, е 5 до 10 пъти по-високо.
Трансмастните киселини увеличават количеството на простагландините Е2 (хормони, които засилват възпалителните реакции), а същевременно потискат образуването на простагландини Е1 и ЕЗ, които имат противовъзпалителен ефект. Простагландините регулират много метаболитни функции и дори незначителни промени в количеството им може да допринесе за промени в алергичната нагласа на организма, кръвосъсирването, кръвното налягане, имунното състояние и други. Освен това според Удо Еразмус, експерт в тази област и автор на книгата "Мазнини, които лекуват –мазнини, които убиват", в процеса на хидрогенизация се образуват толкова много и различни съединения, че хранителната индустрия не желае да спонсорира изследвания за тях или да прави каквито и да са публикации във връзка с това. В завършения вече продукт остават токсични метали като алуминий и никел (те се използват най-често като катализатори), които, веднъж попаднали в организма, започват да се натрупват в клетките и нервната система и потискайки различни ензимни системи и клетъчни функции, застрашават здравето. При преработката на олиото в маргарин освен есенциалните мастни киселини се премахват всички протеини, витамини, микроелементи и фибри.
Гореизброените проблеми, които предизвикват трансмастните киселини, са известни на науката от години, но въпреки това са пренебрегвани от хранителната индустрия. В някои европейски страни, като Дания например, допустимото количеството трансмастни киселини, което може да има в хранителните продукти, е не повече от 0,1%. Според д-р Ръсел Джав, известен медицински изследовател, свиневъдите в САЩ не хранят отглежданите животни с маргарин, защото знаят, че ще умрат. Ето какво пише Удо Еразмус; "... маргарините, продавани в супермаркетите и магазините за натурални продукти, обикновсно съдържат едни и същи негодни за консумация мазнини, дори и когато носят името на някой известен лечител... Гигантската маслена, хранителна, лекарствена и медицинска индустрия са се заели да печелят пари. За всички тях здравето е второстепенна грижа. Сляпо доверяващият се потребител понася с компрометирано здраве последствията от този бизнесплан..." Според същия автор за 1981 г. например продажбата на маслената индустрия е била около 40 млрд. USD, а за 1992 г. - около 80 милиарда.
Маргаринът не е единственият "хранителен" продукт на пазара, който съдържа значително количество трансмастни киселини. Всички продукти, предлагани за консумация, на които пише "хидрогенизирано" или "частично хидрогенизирано", е желателно да се избягват. Към маргарина спадат и т.нар. шортънинги, които се използват за пържене, при приготвянето на сладкарски произведения и други производства на хранително-вкусовата промишленост.
Рафинираните растителни масла (като например слънчогледовото олио) също съдържат известно малко количество трансмастни киселини. Същевременно голяма част от естествено присъстващите витамини, като например витамин Е, в процеса на преработва са унищожени, защото последната се извършва при висока температура с различни токсични вещества част от които остават в олиото.
Най-здравословни са студено пресованите масла и топеното масло (гхий).

Отговори на това съобщение
 Re: Кво значи "растителни мазнини"
Автор: the_shooter   
Дата:   08-03-10 19:54

Ми как каво "растителни мазнини" - мазнини от които растеш, мноогоо!

Отговори на това съобщение
 Re: Кво значи "растителни мазнини"
Автор: caro-anton   
Дата:   08-03-10 20:08

амиго, обясни на човек като мен, как след като хидрогенира една киселина с ненаситена връзка, тя преминава от цис в транс конформация?

Отговори на това съобщение
 Re: Кво значи "растителни мазнини"
Автор: niagara   
Дата:   08-03-10 20:10

растителни мазнини - от които ти растат проблемите[ezik] [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Кво значи "растителни мазнини"
Автор: neuromancer   
Дата:   08-03-10 20:17

caro-anton, би трябвало да кажат че ВМЕСТО да се насити, тя преминава от цис в транс
Транс са винаги ненаситени

Отговори на това съобщение
 Re: Кво значи "растителни мазнини"
Автор: djfroggy   
Дата:   08-03-10 20:27

Благодаря ти много,Амиго.Аз съм биолог,учил съм химия и биохимия.Така,че лесно разбрах статията.

Отговори на това съобщение
 Re: Кво значи "растителни мазнини"
Автор: neuromancer   
Дата:   08-03-10 20:28

Амиго, това топено масло как се получава (ако не си в Индия)

Отговори на това съобщение
 Re: Кво значи "растителни мазнини"
Автор: e-mil   
Дата:   08-03-10 20:30

"това топено масло как се получава"
Вероятно имат предвид животинска мас - като свинската, която ползваме тук.

Отговори на това съобщение
 Re: Кво значи "растителни мазнини"
Автор: caro-anton   
Дата:   08-03-10 20:34

добре, приемам уточнението.

тогава защо вместо да се хидрогенира, киселината изомеризира?

втори въпрос - катализаторът под формата на какво се вкарва в маслото и после как се почиства? може ли да бъде доказан по някакъв начин?

Отговори на това съобщение
 Re: Кво значи "растителни мазнини"
Автор: digitalgab   
Дата:   08-03-10 20:48

Така нареченото "сирене", на третия ден хапнеш и плюеш, и котките го отбягват.

Отговори на това съобщение
 Re: Кво значи
Автор: pmartinov   
Дата:   08-03-10 20:52

Топено масло (гхий)



Няма нищо общо с животинска или свинска мас !!!




Ще преснимам утре рецептата на проготвяне от една книга на мой приятел която се казва :

"Ведическо кулинарно изкуство"

и ще я кача тук в темата .

Това е един вид термично рафиниране на кравето масло което консумират вегетарианците в Индия.



Публикацията е редактирана (08-03-10 20:53)

Отговори на това съобщение
 Re: Кво значи "растителни мазнини"
Автор: jekopj   
Дата:   08-03-10 20:55

дигиталгаб,не с всяко сирене е така.
Работя в такава компания и имаме квота за износ на сирене в ЕС.За сега не са върнали ТИР натоварен с наше сирене,а ония разбират от качество.[smilie25]


Отговори на това съобщение
 Re: Кво значи "растителни мазнини"
Автор: zhbuts   
Дата:   08-03-10 20:56

Цис и транс нямат нищо общо с това дали връзката е наситена или ненаситена. Става въпрос за пространствени изомери. Цис и транс се отнасят до пространствената структура - когато два радикала са от едната страна на равнината, определена от съответната съглеродна връзка, то съединението е с цис конформация. когато са от различни страни - тогава е в транс- конформация.
Вероятно химиците могат да го обяснят и по-добре.

Отговори на това съобщение
 Re: Кво значи "растителни мазнини"
Автор: digitalgab   
Дата:   08-03-10 20:59

jekopj радвам се да чуя, но не съм оптимистично настроен към мандра в която мляко не влиза, но сирене излиза.[smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Кво значи "растителни мазнини"
Автор: caro-anton   
Дата:   08-03-10 20:59

е, как да няма нищо общо, като цис и транс има само при ненаситена връзка?
ако връзката е сигма (няма пи-връзка) само, тогава можем ли да говорим за цис и транс изомерия?

дайте да набутаме и термините - ляво-въртяща и дясно-въртяща, че кашата да стане още по-голяма...

Отговори на това съобщение
 Re: Кво значи
Автор: pmartinov   
Дата:   08-03-10 21:01

Млякото което се изкупува от частниците се преработва в млечни продукти за износ .

За България остават ментета които никой не контролира !



Публикацията е редактирана (08-03-10 21:02)

Отговори на това съобщение
 Re: Кво значи "растителни мазнини"
Автор: zhbuts   
Дата:   08-03-10 21:02

Каро, съгласен. Мисълта ми беше, че цис и транс не се асоциират едното с наситена, другото с ненаситена връзка. А това с ляво- и дясно- въртящите изомери не го намесвай, че докато обясниш, че сатва въпрос за поляризирана светлина, ще се пръкнат поне две нови теми. :)))))

Отговори на това съобщение
 Re: Кво значи "растителни мазнини"
Автор: zhbuts   
Дата:   08-03-10 21:04

Жекопж, коя е фирмата? питам, щото напоследък сиренето, дето си пазарувам редовно, го сговниха.

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.