Автор: Amigo
Дата: 01-04-10 15:34
Овчаров даде на прокурор кабинета ”Костов”
01 април 2010 / News.dir.bg
Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров ще сезира прокуратурата за процедурите и договорите, подписани от правителството на Иван Костов за изграждането на ТЕЦ "Марица Изток" 1 и за избора на контрагент за рехабилитацията на ТЕЦ "Марица Изток" 3.
Това съобщи самият Овчаров на пресконференция в сградата на парламента, цитиран от БТА.
"Когато Иван Костов започва да ми вдига назидателно пръст и да ми се прави на спасител в енергетиката, няма как да не реагирам. Ще събера информация и след празниците ще сезирам прокуратурата", коментира депутатът от левицата.
Той отбеляза, че договорите с тези две дружества са сключени по такъв начин, че в момента Националната електрическа компания е задължена да изкупува в продължение на 15 години електроенергията, която те произвеждат на цена, която значително надвишава цената на всички останали производители в България, с изключение на тези от възобновяемите енергийни източници.
"Процедурата, по която е избрана тогава американската компания за главен изпълнител на заместващата мощност в "Марица Изток" 1, не съществува в нито един български нормативен документ - процедура с инициираща страна", добави Румен Овчаров.
На въпрос защо чак сега ще сезира прокуратуратурата, той обясни, че сега НЕК започва да плаща договорената цена, която тогава е подписана в пълна секретност.
Цената на електроенергията, която се изкупува от ТЕЦ "Марица Изток 2" е 62 лв. за мегават час, посочи Овчаров. Той отбеляза, че цената на електроенергията, която се купува от ТЕЦ "Марица Изток 3", е 83 лв. на мегават час, а цената на електроенергията от ТЕЦ "Марица Изток" 1, която ще заработи в близките месеци, ще бъде по-висока от тази на ТЕЦ "Марица Изток" 3. Депутатът от БСП подчерта, че цените ще продължат да се увеличават с развитието на инфлационните процеси в страната. Той добави, че вторият договор, който може да бъде предоставен на прокуратурата, е за доставките на газ от 1998 г.
"Това е същият договор, за който преди една година Костов ме търсеше по целия свят, за да дойде да му прочета, че е подписал абсолютната безнаказаност на доставчика на природен газ, ако той прекрати доставките", коментира Овчаров.
|
|