Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Свинско в епруветка, а кебапчета в колби ?
Автор: Shtrak   
Дата:   19-01-10 10:51

На къде отиват нещата, май ще изгубим и натуралните кибапчита и кифтенца[smilie2]

Холандски учени създават свинско месо в епруветка

Свинско в епруветка - такъв е резултатът от усилията на холандски учени. Те са превърнали свински стволови клетки в ивици месо, но се надяват скоро да произведат и пържола, пише vesti.bg. Учените от Университета на Маастрихт смятат, че един ден тази технология може да предостави зелена алтернатива на отглеждането на животни за месо, да направи храните по-здравословни и да ограничи световния глад. Изследователите "отглеждат" свинско в лабораторни условия от 2006 г. и макар засега да не са го докарали много на вкус, се надяват, че откритието им ще се окаже фундаментално.

Биологът Марк Пост от университета, част от In-vitro Meat Consortium (мрежа, от изследователски институции, провеждаща експериментите) описва получената месна тъкан като подобна на мида - твърда, но леко жвакаща и лепкава. Причината е, че лабораторното месо засега има по-малко протеини от традиционното. Опити да получат "месо в епруветка" правят и екипи в САЩ, Япония и скандинавските страни, но холандският проект се смята за "най-напред с материала". В САЩ подобен експеримент бе финансиран от НАСА, която се надяваше астронавтите да могат сами да си произвеждат месо по време на експедициите в Космоса. Резултатите обаче - тънки месоподобни нишки, отказаха агенцията, която реши, че най-добрата алтернатива е вегетарианската диета.

За да направят свинско, Пост и колегите му изолират стволови клетки от мускулни клетки на свине, след което ги оставят в "супа" от основните хранителни вещества да се делят до желания брой. Засега учените са успели да създадат само месни ивици, дълги около сантиметър. За да стане малка пържола обаче, този процес трябва да продължи около 30 дни, според Пост.

Технологията предлага обещаващи здравословни възможности. Рибните стволови клетки например могат да се използват за генериране на изключително полезните Омега-3 мастни киселини, които да се "добавят" към лабораторното месо, заменяйки обичайните тежки мазнини, които водят до запушване на артериите и високо кръвно.

Теоретично, учените биха могли да създадат идеалния здравословен хамбургер, който да предотвратява вместо да предизвиква инфаркти. Според Пост техните месни ивици могат да се използват дори сега - в колбаси като кренвиршите или хамбургерите.

Основният проблем на учените към този момент е, че не могат да възпроизведат съдържанието на протеини в обикновеното месо, където те могат да достигнат до 99%. В лабораторната алтернатива процентът е около 80, а останалото е предимно вода и нуклеинови киселини. Всъщност, никой от изследователите не е опитвал от месото досега, но според Пост ниското съдържание на протеини означава, че то едва ли има вкус на сочно свинско.

Холандските учени са започнали експериментите със стволови клетки от свине, тъй като с тези животни имат най-много опит, но технологията би трябвало да е напълно приложима и за други видове меса - пилешко, агнешко и говеждо. Някои експерти обаче предупреждават, че лабораторното месо може да носи потенциални рискове за човешкото здраве, които още не са проверени. Както при всички генно-модифицирани храни, за това ще трябва известно време.

Не се знае колко време ще е нужно, и какви ресурси, за да започне изкуственото месо да се произвежда и предлага масово - година или десет, но засега това, което учените могат реално да предложат, е създаденото от тях да се включва в продукти като кайма, хотдози, хамбургери и различни салами.vesti.bg


Отговори на това съобщение
 Re: Свинско в епруветка, а кебапчета в колби ?
Автор: мара   
Дата:   19-01-10 10:57

щрако, веселим се вече няколко дни с тая новина. докарали били вкус и консистенция на мида. май е най-добре да сменят посоката на опитите и да направят стволова ваджайна. много хора с модерно мислене ще се радват[smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Свинско в епруветка, а кебапчета в колби ?
Автор: krist   
Дата:   19-01-10 11:03

хахахаха, мара кърти[smilie24]

на мен пък ми хареса това:

"агенцията, която реши, че най-добрата алтернатива е вегетарианската диета"

и се чудя защо ли е това:

"никой от изследователите не е опитвал от месото досега"..

първо ще го тестват на други балъци сигурно[smilie5]



Публикацията е редактирана (19-01-10 11:09)

Отговори на това съобщение
 Re: Свинско в епруветка, а кебапчета в колби ?
Автор: Shtrak   
Дата:   19-01-10 11:09

ааа Маро вие тук по-бързо и от агенциите пускате новините бе ха ха[smilie5] я виж пък аз на кво попаднах, алтернатива на перилните препарати[smile] ше вземем да перем със сапунени ядки[smilie5]

В районите на южна Азия и по-специално Индия и Индонезия се среща едно изключително полезно дърво, това е Сапуненото дърво. От древни времена коренните жители, обитаващи Индия и Непал, използват за пране и почистване на дома плодовете на широколистно дърво.След узряване сапунените плодчета се събират, ядката се отделя от обвивката и обвивките се изсушават на слънце. Точно тези обвивки- т.нар. сапунени ядки съдържат сапонини- естествени вещества, притежават миещи свойства. Плодовете на сапуненото дърво Sapindus mukorossi съдържат най-висок процент сапонини. След изплакването тези сапонини се отделят във водата , като са напълно безвредни за околната среда. Сапунените ядки могат да заменят всички изкуствени препарати и прахове.
Ежегодно стотици тонове сапунени ядки се изнасят за Западна Европа, САЩ и Канада.
Сапунените ядки са изключително лесни за употреба. Поставят се 6-7 половинки от ядките в памучна торбичка, която се слага директно при прането в барабана на пералнята. За повече и по-мръсно пране са необходими 9-10, а за по-малко количество 3-4 половинки. Добавянето на прах и омекотител не е необходимо. При температура на водата до 60º сапунените ядки могат да се използват 2 пъти. Колкото по-твърда е водата толкова по-голямо количество ядки трябва да използвате. За ароматизиране на прането се препоръчва да се добавят няколко капки етерично масло по избор. Можете да капнете етеричното масло директно върху торбичката със сапунени орехчета. Със сапунени ядки можете да си приготвите сами и сапунена течност - 100 гр. натрошени ядки се слагат в 3 л вода като се оставят да врят около 20 мин. Сапунената течност, може да се използва и като почистващ препарат, за миене на съдове, пране или къпане, а така също и за измиване на хранителни продукти. Плодовете и зеленчуците се накисват за 10-15 мин в сапунена течност, след което се изплакват. Течността е подходяща също така и за почистване на всякакви налепи или замърсявания по златни или сребърни бижута.
Защо да предпочетем сапунените ядки пред химическите препарати?
-Екологично чисти са - не съдържат никакви вредни химикали и не вредят по никакъв начин на околната среда.
-Не увреждат тъканите. Подходящи са за всякакви тъкани, включително коприна, кашмир и вълна. Използват се успешно са за цветно и черно пране, тъй като не съдържат изкуствени химикали и не увреждат цветовете.
-Притежават висока хипоалергенност - препоръчителни са за хора с алергии и такива с чувствителна кожа. Особено подходящи за бебета или малки деца.
-Имат натурално антимикробно действие, което убива бактериите и намалява кожните проблеми.
-Икономични и евтини - 100 гр сапунени ядки стигат за 20 изпирания. Едно изпиране е на стойност под 20 стотинки.
-Сапунените ядки са ефективна, естествена алтернатива за борба с вредителите по растенията. Използват се за пречистване на замърсена почва.
-Присъстват като съставка в натурални козметични продукти като шампоани, душ-гелове и сапуни.
-Плодът е ценен и от медицинска гледна точка. Аюрведа и тибетската медицинска система го определят като ефективен лек срещу настинка, пъпки, епилепсия, запек, гадене и др. В малки дози се използва и като отхрачващо средство. Облекчава екземи и псориазис.

Отскоро вече и българските потребители имат възможността да използват сапунените ядки. Засега те могат да се поръчат в някои от сайтовете за биологични продукти.

Отговори на това съобщение
 Re: Свинско в епруветка, а кебапчета в колби ?
Автор: sirkhann   
Дата:   19-01-10 11:12

Отивам да село да садя картофи....

Отговори на това съобщение
 Re: Свинско в епруветка, а кебапчета в колби ?
Автор: мара   
Дата:   19-01-10 11:12

абе, щрако, преди години баба ме водеше по гробищата на разни помени. и другите баби си водеха вниците, играехме до откат. ама нали после идваше яденето...а сапун-йок. та има едно растение- с едни бледолилави цветове, САПУНИЧКА се вика. с него се миехме на чешмата. много екологично, оти е бурен и хубаво върви при секви условия.[smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Свинско в епруветка, а кебапчета в колби ?
Автор: mayflowerbg   
Дата:   19-01-10 15:45

ааа Маро вие тук по-бързо и от агенциите пускате новините бе ха ха[smilie5]

Те агенциите от тук гледат, па преписват [smilie18] [smilie18] [smilie18]


Отговори на това съобщение
 Re: Свинско в епруветка, а кебапчета в колби ?
Автор: asahi   
Дата:   19-01-10 16:00

Мара извадила цивилния речник [smilie5]
Докато не изкарат вратна пържола хич да не се хабят да пишат по вестниците. 3см дебела, 45 номер голяма. По-малко - не!

Отговори на това съобщение
 Re: Свинско в епруветка, а кебапчета в колби ?
Автор: мара   
Дата:   19-01-10 16:08

асахи, а мидата? с кви параметъри?[smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Свинско в епруветка, а кебапчета в колби ?
Автор: asahi   
Дата:   19-01-10 17:52

Не мога да я опиша с цифри. Трябва да се опита. Добре е да е сочна.

Отговори на това съобщение
 Re: Свинско в епруветка, а кебапчета в колби ?
Автор: krist   
Дата:   19-01-10 18:01

само да нема зъби като гмо-доматите...[smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Свинско в епруветка, а кебапчета в колби ?
Автор: steeens   
Дата:   19-01-10 22:44

Мида стръвница!!![smilie25] Брррррр![smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.