Автор: sirkhann
Дата: 03-01-10 13:02
lumix- личи си, че не си икономист... Лошото е, че не си и прочел 2 реда, преди да говориш.
Първо - България е във валутен борд (режим на паричен съвет) от 1997г. БНБ не отпуска кредити на българските банки. Точка.
Второ - ОЛП няма нищо общо с отпусканите кредити за потребители. Това е нещо съвсем различно.
Трето - Ми ходете си взимайте кредити от УниКредит Италия, бе? Кво ви пречи? Ама като кажете, че сте от България, веднага ще ви сложат 2.5 пункта отгоре рискова надбавка на страната.
Четвърто - 18-19% за какви кредити? На какви хора? Щото аз съм виждал и по 30-35% по кредитните карти на TBI, Euroline и всякакви други смешковци. Това, че не можете да си го сметнете си е ваш проблем. От тия карти, половината пари не се връщат, какво очаквате, да е 5% лихвата ли И при положение, че се взима веднага, само срещу лична карта в магазина... ясна е работата.
А можете ли да сравните икономиките на другите европейски държави с нашата? Колко стабилни са им там фирмите, колко фалират, колко си връщат кредитите?
Пето - що ревете, че лихвите по кредитите са ви високи? Що не ревете, че лихвите по депозитите са ви високи? Тука промоцийки 9-10% за тримесечен депозит и ако съседната банка извади половин процент отгоре (пункт), веднага си вадите парите и си ги вкарвате където е най-висока лихвата, нали? А после очаквате от банка Х да ви отпуска по 30 годишни ипотеки...
Шесто - ако същите тия лихви по депозитите станат 3%, за да могат да се дават кредити на по 6%, никой няма да държи депозити, нали? Всеки ще си слага парите под дюшека.
Седмо - някой да ви кара да взимате кредити?
lumix, преди да седнеш да говориш глупости, вземи да прочетеш малко. Вземи да помислиш малко. Никоя банка няма да седне да ти работи на загуба, само защото ти искаш лихви като в чужбина. Ми хващай самолета и отивай там. В Бг има няколко смешни банчици, които преди това се избиваха да дават кредити, даваха ги по телевизията постоянно, можеше всеки да вземе кредит от тях. Сега същите тия три-четири-пет банчици мътят водата, като са им свършили кинтите и блъскат нечовешки лихви по депозитите. Поради тази причина големи и малки стабилни банки са принудени да им играят на хорото, за да не останат без пари, щото българите са абсолютни туристи и не признават лоялност, за скапаните си 1000 лв дето ги има на депозит, дето ще спечели вместо 30, 40 лв лихва, ще си извади парите от банката и ще си ги сложи в другата
И това се вижда ясно от "офертите" на няколко банки, личи си от новините и от всичко. Питайте хората с фирми дали през последната година са видяли пари от своята банка и ще разберете на какво дередже е... Щото са им спрели кранчето бая отдавна
Та пичовете са си частни фирми. Ти си решаваш дали ще взимаш кредит или не. Не е като ш*бания монопол на топлофикация, енергото, водата и т.н. Аз на тях как съм им набрал, мамицата им...
Ма то в тоя форум се говори без да се чете по всякакви въпроси... Явно такова ни е обществото като цяло
|
|