Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За содената питка с парата...
Автор: C41   
Дата:   24-12-09 16:21























Отговори на това съобщение
 Re: За содената питка с парата...
Автор: C41   
Дата:   24-12-09 16:22

Моля, който разбира, да ми сподели, коя от рецептите да приготвя?
[beer]
Содена питка
в тази традиционна пита, приготвяна за Бъдни вечер, се слага пара, за късмет

1 кг. брашно
2 супени лъжици олио
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода бикарбонат
1 п. баклувер
1 и 1/2 ч.ч. кисело мляко

От изброените продукти замесвате меко тесто. Содата се слага в киселото мляко, а баклувера в пресятото

брашно.
Оформяте питка, слагате я в намаслена тавичка и печете в леко загрята фурна до зачервяване.
Опечена, я завивате в кърпа, за да омекне.

Поднася се на трапезата на Бъдни вечер с ароматни подправки – чубрица, шарена сол.

Идея – когато не я приготвяте за Бъдни вечер може да сложите 1 ч.ч. натрошено сирене в питката – става

перфектна закуска с кана айрян.
========================================================


Содена погача
рецептата е на възрсатната ми съседка

1 кг брашно
1 яйце
200 мл кисело мляко
1 ч.л. захар
1 ч. л. сода бикарбонат и 1/2 ч. л. сол
олио за поръсване

Тестото се омесва по традиционния начин, като към пресятото брашно се прибавят солта и содата. Слагат се

яйцата и киселото мляко (ако е необходимо, се добавя още малко вода) и се омесва гладко, средно твърдо

тесто. Покрива се с кърпа или готварско фолио и се оставя да почине около 1/2 час.

Отпочиналото тесто се прехвърля в намаслена тава, притиска се, за да приеме формата на тавата за печене,

и се набожда с вилица. Пече се около половин час при температура 160 градуса, изважда се и се поръсва с

вода.
-----------------------------------------------------------------

1 кг брашно
500 г кисело мляко
1 ч.л. (5 г) сода
3 с.л. (30 мл) олио
1 ч.л. (5 г) сол

В пресятото в дълбок съд брашно се прави кладенче и в него се сипва разбърканото кисело мляко със

содата. Прибавят се олиото и солта. Замесва се тестото и се доомесва на плот, поръсен с брашно. Преди

окончателно да се омеси се слага парата (много добре измита и попарена с вряла вода) и се омесва на

гладка топка. Слага се в намазаната с олио тава и леко се разплесква с ръка. С вилица се начертава кръст

и се бодва на няколко места. Пече се в умерена фурна около 30 минути. След като се изпече се изважда

върху кърпа, завива се да се задуши и отгоре може да се сложи още една кърпа. Така стои докато поизстине

и след това се слага в сахан или подходяща чиния и се слага на масата.
=====================================================================
Необходими продукти:

около 4 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода за хляб
1 с.л. оцет
3-4 с.л. олио
вода


Начин на приготвяне:

* Изсипете пресятото брашно в подходяща купа и направете кладенче в средата.
* В него прибавете олиото, предварително смесената с оцета сода, солта и колкото е необходима хладка

вода, за да замесите тесто.
* Преди последното омесване сложете в тестото паричка и разстелете и оформете питката в намазнена

тавичка.
* Намажете я с олио, надупчете я с вилица и я изпечете в загрята умерена фурна.
* След като я извадите, я напръскайте с вода и завийте с кърпа.


Отговори на това съобщение
 Re: За содената питка с парата...
Автор: тьма   
Дата:   24-12-09 16:32

последната - в питката не трябва да има нито яйца, нито мляко[smile]


Отговори на това съобщение
 Re: За содената питка с парата...
Автор: C41   
Дата:   24-12-09 16:36

Подозирах за яйцето. Мерси. [beer] [smilie24]


Отговори на това съобщение
 Re: За содената питка с парата...
Автор: cicomanco   
Дата:   24-12-09 16:37

Разрязваш наполовина и фъргаш въре една яка цвъртяща свинска пържола!!![smilie18] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: За содената питка с парата...
Автор: джъмбо   
Дата:   24-12-09 17:00

мразя содени питки... голяма сухота са....

друго си е питката на мама с мая ммммммммм добре бухнала и ухаеща на масълце

Отговори на това съобщение
 Re: За содената питка с парата...
Автор: tnt   
Дата:   24-12-09 17:49

такава прави мама в момента [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: За содената питка с парата...
Автор: asahi   
Дата:   24-12-09 20:29

Случих на парата. Рецептите оставям на вас [smilie7]

Отговори на това съобщение
 Re: За содената питка с парата...
Автор: Mick   
Дата:   25-12-09 00:18

асахи си е късметлия е хайде хаирлия да е :)[beer]


Отговори на това съобщение
 Re: За содената питка с парата...
Автор: zahar4e   
Дата:   25-12-09 00:19

Парата, любовта и м... ( третото не толко важно ) ми се паднаха на мене! [cool]


Отговори на това съобщение
 Re: За содената питка с парата...
Автор: elrisha   
Дата:   25-12-09 00:30

на мен се падна Любов и още едно късметче - Благоденствие[smilie5]
Парата е в Къщата,а на бабата - здравето. Любимият остана без късметче,ама щом у мен е Любовта - нЕма страшно,ще му дам![smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: За содената питка с парата...
Автор: C41   
Дата:   25-12-09 11:54

Стана, изядохме я. И парата ми се падна. [smilie21] [beer]


Отговори на това съобщение
 Re: За содената питка с парата...
Автор: asahi   
Дата:   25-12-09 11:58

Ех, Мик, то само с пари не става. Весели празници!

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.