Автор: C41
Дата: 24-12-09 16:22
Моля, който разбира, да ми сподели, коя от рецептите да приготвя?
Содена питка
в тази традиционна пита, приготвяна за Бъдни вечер, се слага пара, за късмет
1 кг. брашно
2 супени лъжици олио
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода бикарбонат
1 п. баклувер
1 и 1/2 ч.ч. кисело мляко
От изброените продукти замесвате меко тесто. Содата се слага в киселото мляко, а баклувера в пресятото
брашно.
Оформяте питка, слагате я в намаслена тавичка и печете в леко загрята фурна до зачервяване.
Опечена, я завивате в кърпа, за да омекне.
Поднася се на трапезата на Бъдни вечер с ароматни подправки – чубрица, шарена сол.
Идея – когато не я приготвяте за Бъдни вечер може да сложите 1 ч.ч. натрошено сирене в питката – става
перфектна закуска с кана айрян.
========================================================
Содена погача
рецептата е на възрсатната ми съседка
1 кг брашно
1 яйце
200 мл кисело мляко
1 ч.л. захар
1 ч. л. сода бикарбонат и 1/2 ч. л. сол
олио за поръсване
Тестото се омесва по традиционния начин, като към пресятото брашно се прибавят солта и содата. Слагат се
яйцата и киселото мляко (ако е необходимо, се добавя още малко вода) и се омесва гладко, средно твърдо
тесто. Покрива се с кърпа или готварско фолио и се оставя да почине около 1/2 час.
Отпочиналото тесто се прехвърля в намаслена тава, притиска се, за да приеме формата на тавата за печене,
и се набожда с вилица. Пече се около половин час при температура 160 градуса, изважда се и се поръсва с
вода.
-----------------------------------------------------------------
1 кг брашно
500 г кисело мляко
1 ч.л. (5 г) сода
3 с.л. (30 мл) олио
1 ч.л. (5 г) сол
В пресятото в дълбок съд брашно се прави кладенче и в него се сипва разбърканото кисело мляко със
содата. Прибавят се олиото и солта. Замесва се тестото и се доомесва на плот, поръсен с брашно. Преди
окончателно да се омеси се слага парата (много добре измита и попарена с вряла вода) и се омесва на
гладка топка. Слага се в намазаната с олио тава и леко се разплесква с ръка. С вилица се начертава кръст
и се бодва на няколко места. Пече се в умерена фурна около 30 минути. След като се изпече се изважда
върху кърпа, завива се да се задуши и отгоре може да се сложи още една кърпа. Така стои докато поизстине
и след това се слага в сахан или подходяща чиния и се слага на масата.
=====================================================================
Необходими продукти:
около 4 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода за хляб
1 с.л. оцет
3-4 с.л. олио
вода
Начин на приготвяне:
* Изсипете пресятото брашно в подходяща купа и направете кладенче в средата.
* В него прибавете олиото, предварително смесената с оцета сода, солта и колкото е необходима хладка
вода, за да замесите тесто.
* Преди последното омесване сложете в тестото паричка и разстелете и оформете питката в намазнена
тавичка.
* Намажете я с олио, надупчете я с вилица и я изпечете в загрята умерена фурна.
* След като я извадите, я напръскайте с вода и завийте с кърпа.
|
|