Автор: promis
Дата: 22-12-09 23:30
the_drug, може би не си разбрал какво иска МВР да прави. Те няма да четат имейлите ти, няма да слушат и записват какво говориш, а ще те следят на кого пращаш имейл или с кого говориш по тел. Операторите тази информация си я събират, но тя е само и единствено с цел да ти сметнат колко им дължиш накрая на месеца. Тази информация не се записва и пази цяла година. До тази информация МВР няма достъп без съдебно решение.
Сега МВР иска да има достъп до тази информация в реално време - така ще знаят в коя клетка на оператора се намираш дори и докато не говориш, а само си носиш телефона. Как се криптира това? Като си изключиш телефона ли? И искате да живеете така?
А на онези, които мислят, че нямат какво да крият, ми се иска да им кажа, че законът не е направен само заради тях и ако те нямат какво да крият (което ме съмнява - няма нормален човек, който да се чувства комфортно когато е следен), то има хора, които има какво да крият. И това не ги прави престъпници.
- Защото престъпление ли е един разследващ журналист да крие източниците си?
- Престъпление ли е прокуратурата да пази следствена тайна?
- Престъпление ли е един бизнесмен да крие с кого преговаря?
- Престъпление ли е да крия от жена си, че имам любовница?
- Престъпление ли е гражданите да организират протест?
Аргументът "Нямам какво да крия" представлява обръщане на презумпцията за невинност. Ама как да го обясниш на някой, който си мисли, че светът започва и свършва с него? Който мисли, че щом той/тя няма какво да крие, значи е ОК всички да бъдем следени...
EDIT: the_drug, това, че и сега има случаи на подслушване не значи, че трябва да се откажем от правото си да бъдем свободни.
Защо правителството не прокара закон, с който да задължи всеки мобилен оператор или интернет доставчик да е длъжен в рамките на няколко часа да им предоставя нужната информация след представяне на съдебно решение? Това по-трудно ли е, отколкото да следят цяла България?
Публикацията е редактирана (22-12-09 23:33)
|
|