Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна
 Защо...
Автор: J0R0   
Дата:   10-12-09 22:09

Чета тук някакви теми за Ботев и Вапцаров и се чудя.
Защо националните ни герои са все хора с пушки и автомати?
Защо все около тях има спорове?
Партизани, бунтовници, комити....

В Норвегия например най-тачените хора, националните им герои са Амундсен, Григ и Тур Хайердал. Един композитор и двама пътешественици.
Дали са по-тъпи норвежците или си нямат хора с пушки и ножове?
И те са били под робство и те са се освобождавали, ама... ей на - тачат пътешественици и композитори.

Дали е от географските ширини?
Тук ако кажеш че национални герои са примерно Вазов, Владимир Димитров- Майстора, Иван Милев, Илия Бешков, Жендов, Панчо Владигеров, Атанас Далчев.... с камъни ще те убият.

Никой не ги помни тия хора.
Щото не са размахвали пушки и ножове.
Комплекси ли са това, агресивност ли е, народопсихология ли е... що тоя с пушката и ножа е най-най-баш достойният? Най-юнакът?...

А?

Кой ни проми така тиквите?

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: georgi969   
Дата:   10-12-09 22:14

Ами каво е героизъм?
За Амундсен и Тур Хайердал-да, герои са.
А какво му е героичното да композираш?
Сигурно заради гфеографската ширина мисля така.

Re:
Автор: ege   
Дата:   10-12-09 22:14

http://bulgaria.actualno.com/news_251875.html - защо Норвежците почитат Левски?

Re:
Автор: slivenski   
Дата:   10-12-09 22:17

Не знам за Норвегия, но в центъра на Лондон стърчи колоната на адмирал Нелсън например, а един от най-известните англичани е пиратът Дрейк... Ама те и англичаните са си кофти копелета... Не че нямат писатели и поети... Имат... И те са се напивали, падали са и пак са ставали, и пак са се напивали...

[smilie21] [smilie21]

Re:
Автор: cicomanco   
Дата:   10-12-09 22:18

Жоро, а в Норвегия кога и колко войни е имало? И в кой период?
Нещо май не те кефи историята ни особено!!Това не е първата ти такава тема! Ако не ги харесваш - не ги тачи![smilie23]

Re:
Автор: PolarBear   
Дата:   10-12-09 22:20

Жоро, то май въпросът трябва да се извади от национален български контекст, защото иначе няма да търсим отговора във вярна посока.

Осмелявам се да кажа, че в Обединеното Кралство ценят и днес май Уелингтън и Нелсън много повече от Дарвин. Не сме сами! Ура!

Та не мисля, че трябва да се заровим пак в бита и душевността на народа ни...въпросът ти надхвърля балканските размисли и страсти. И точно затова е много интересен.

[beer]

Re:
Автор: cicomanco   
Дата:   10-12-09 22:22

След като приключи алкохолното опиянение - идва ред на такива въпроси.....

Re:
Дата:   10-12-09 22:26

Не съм запознат детайлно с историята на Норвегия, има форумци там, те могат да кажат по-добре, но ми се струва че бая години, няколко века ако не се лъжа са ги мачкали ту датчани, ту шведи.
Във Втората световна Хитлер ги прегазва.
Имат и някаква съпротива...

Но не е в това въпроса.
Въпорсът е принципен.
Що хората с ножове и пушки, а не хората с други инструменти?
Те ли са най-достойните, те ли се цветът на една нация?

Англия, казваш, добре.
Ама моята първа асоциация за Англия са Шекспир и Бийтълс. За тях се сещам първо, а не за Дрейк или Морган...
Може пък аз да съм дефектен?

[beer]

Re:
Автор: serjy   
Дата:   10-12-09 22:27

Мисля, че трябва да почитаме родните революционери най-вече като хора ясно съзнаващи, че с малките си чети няма да победят империята, но отиващи на смърт с единствената мисъл да повлекът заспалия народ, да му вдъхнат вяра и живот, да го освободят от духовните му окови. ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ са мрели и не в истинска битка, а в предопределена. Дали са живота си за "свята и чиста република" знаейки, че няма да я видят! Да, редно е да не ги помним и направо грешно e да ги възхраляваме. [smilie2]

Re:
Автор: apollo   
Дата:   10-12-09 22:27

В тоя ред на мисли може да продължим и да кажем че ако Ботев и Левски не бяха толкова акцентирали на оръжието а просто си бяха взели съответно каска и ботуши то развоят щеше да е по-различен[smilie24]

Иначе встрани от нелепия хумор днес и самият Г-н Обама - носителят на нобеловата награда за мир разсъждаваше на тема война и как едва ли не тя е неизбежна и трябва да я разберем[smilie10]

Човечеството е сбъркано като цяло а свестните страни са малко[smilie8]

Re:
Автор: chill   
Дата:   10-12-09 22:28

Да.

Re:
Автор: мара   
Дата:   10-12-09 22:31

жоро, не задавай отговори. виж опр. за "герой"
за киро и мето кво ще кажеш?

Re:
Дата:   10-12-09 22:31

Аз не казвам да не ги помним или да не ги почитаме.

Питах само дали цветът на една нация са точно хората с оръжията?
Не говоря само за България, по принцип, за всяка нация.

Re:
Автор: chill   
Дата:   10-12-09 22:32

Не са хората с оръжията и цветът на нацията не се състои само от герои.

Re:
Дата:   10-12-09 22:33

п.п. все пак предпочитам бай ганьо, който също е своеобразен герой пред мики маус[smilie5]
дет се вика-вече съм у години. мики маус ми е омръзнал.

Re:
Дата:   10-12-09 22:35

Добре, тогава има един доста интересен подвъпрос.

Всяка нация поотделно тачи хората с оръжията.
Човечеството като цяло тачи най-много Христос дето е рекъл "Ако ти ударят едната буза, обърни другата"...

Ето ти парадокс.
Най-големите национални герои - оръженосци!
Най-големият герой на човечеството - враг на оръжието.

А?

Кое сега?

Re:
Дата:   10-12-09 22:37

жоро, сещам се за едни 2 милиарда и едни други около 2 милиарда, дет не тачат христос.

Re:
Автор: jekopj   
Дата:   10-12-09 22:38

ЖОРО,ако говорим за всяка нация,то още Сервантес го е казал чрез устата на дон Кихот:
-Свободата Санчо се намира на върха на бойното копие.

Re:
Автор: slivenski   

Е що... Ние верно сме превзели Одрин, ама сме открили и шестия сърдечен тон, електронния часовник, компа и прочие... [smilie18] [smilie18] [smilie21]

Re:
Автор: Lalinda   

Ще ми се да мисля, че умишлено и спекулативно си подминал св. св. Кирил и Методий, които не са по-малко известни от "наш'те възрожденци".

И, за щастие, не са включени в тестето карти.

Също и Паисий.

Все пак, поетите-революционери у нас са по-популярни от просто революционерите, не ви ли се струва?

Въпреки че, как да сравним Пейо Яворов с Гоце Делчев, примерно?

Понякога ми се ще да знаем повече за дендитата като Волов и Бенковски. На вас не ви ли се ще?

Или пък за поп Харитон (роднина съм му).
Изчела съм де що има написано за него, и личността му ми се струва наистина чутовна...

А Бача ви Кира ще го чекнете ли?

Re:
Дата:   10-12-09 22:39

лали, чети по-магоре! пу първа се сетих!
мое и да не си разбрала, щот ги нарекох КИРО И МЕТО.

Re:
Автор: danvan16   
Дата:   10-12-09 22:39

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Re:
Дата:   10-12-09 22:41

Е, НАЧИ БАЛКАНИТЕ СА НА ПОМИЯТА БЛАЖНОТО. САМО ХИМАЛАИТЕ НИ ЗАДМИНАВАТ[smilie18]

Re:
Автор: djogata   
Дата:   10-12-09 22:43

Норвегия е била част от Дания за около 500 години (преди това май е имало държавни формирования, но много хлабави). Англичаните размазват датската флота пред Копенхаген и като резултат Дания губи Норвегия през 1814. Веднага след това шведите ги налапват и ги държат като нещо като автономна държава в държавата - с крал, министри и т.н институции, но без самостоятелна външна политика (нещо като Шотландия). Пускат ги едва през 1905.
Тоест, Норвегия в цялата си история има... 104 години независимо съществуване.

До 1969 са били бедни като църковни мишки и са пукали от глад. През 1969 стават милионери за една нощ, когато откриват петрол в континенталния шелф.

Re:
Автор: Lalinda   
Дата:   10-12-09 22:43

Всъщност, не ви ли се струва странно, че въпреки че у нас има известен консенсус, дори политически, по това, че 24 май е Празникът ни, все още е политически (именно) некоректно спрямо други народи да го присвоим за себе си...
[smilie10] [smilie10] [smilie10]

И празнуваме някакви си освобождения, но не на духа?

първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.