Автор: krist
Дата: 09-12-09 12:41
Успях да изровя един текст от преди няколко години по темата:
Европейският съюз и още 80 страни се отказаха от генно-модифицираните продукти, а нашите депутати гласуваха (на първо четене) свободното им разпространение в България.
Днес цяла Европа се обединява срещу свободното разпространение на генно-модифицираните продукти. Независими учени от цял свят предупреждават, че каквито и грешки да е правило Човечеството през своя „научен" възход, никоя от тях не е толкова опасна колкото и най-незначителната грешка, допусната при генните манипулации.
Много пъти хората са изпитвали последиците от прилагането на „модерните" химически и радиоактивни технологии, но Природата постепенно се изчиства от последствията, когато тези технологии биват спрени. Това обаче не се отнася за генното инженерство - веднъж пуснати на свобода, новите модифицирани гени не могат да бъдат върнати назад и вредните последствия от тях се умножават във времето. Има достатъчно натрупан доказателствен материал за опасностите и проблемите, създавани от тези технологии!!!
Днес, когато Европейският съюз и още 80 страни се отказват от генно-модифицираните продукти, нашите депутати гласуваха (на първо четене) свободното им разпространение в България.
Генното инженерство е опасно за здравето на днешното и бъдещото поколение:
- Полученият чрез генни модификации ТРИПТОФАН (хранителна добавка), УБИ 37 човека, ИНВАЛИДИЗИРА ТРАЙНО 1500 И ОЩЕ 5000 са ВРЕМЕННО ИНВАЛИДИЗИРАНИ.
- Научно-изследователска лаборатория във Великобритания установява, че причината за преждевременната смърт (50%), предраковите образувания на стомаха, уголеменият черен дроб и значително намалените размножителни способности на лабораторните мишки се дължи на храненето им с генно-модифицирани картофи.
- Крави, третирани с рекомбинантен (генно инженерство) хормон на растежа получават мастит, боледуват, намалява тяхната репродуктивност и умират рано. В същото време млякото на тези крави е с ниски хранителни качества и не е безопасно!
- Забелязани са силни алергични реакции и астматични кризи сред хората, които имат непоносимост към определени гени от растителен или животински произход, взети и вмъкнати в хранителен продукт, който преди това е бил добър за тях. Купувате си картофи или домати, но не знаете, че те са обработени с ген от риба или колорадски бръмбар. Вземате от пазара соя, без да ви информират, че в нея е вмъкнат свински ген. НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО КОНСУМИРАТЕ!
- Най-честите заболявания, свързани с генните манипулации са: нови видове алергии, рак, натравяния, симптоми на множествена склероза (какъвто е случаят и с Аспартам, извлечен по химичен път заместител на захарта), намаляване на имунната защита.
- ЗАТЛЪСТЯВАНЕ (погледнете американците, чиято храна в деветдесет процента от случаите е генно-обработена и не случайно американската нация се смята за най-болната нация в света) и др.
- Човешката ДНК не разпознава генно-променените елементи, не може да ги усвои и ги отделя под формата на мастни натрупвания!
- За здравните проблеми, предизвикани от консумирането на продукти, съдържащи генно манипулирани съставки са изписани стотици страници! Отдавна вече е известно, че фермерите в Аржентина, Бразилия, САЩ, Канада, Индия и др. страни, които използват генно-манипулирани семена ФАЛИРАТ:
- 50% от генната манипулация на семената е насочена към създаването на растителни видове, устойчиви на хербициди. Тези торове убиват всички живи организми в полето (включително и полезните за растенията и почвата микроорганизми и насекоми), но по естествените пътища на природата в съседните полета се появяват плевели и вредители-мутанти, които стават устойчиви на тези хербициди. Това изисква все повече пестициди и вода (до три пъти повече), които фермерът трябва да плати. Почвата отслабва, става кисела, неплодородна;
- Геннообработените семена са нерепродуктивни и всяка година фермерът трябва да купува нови семена и торове, отделно да плаша такса за интелектуална собственост върху генно-модифицираните семена.
- 80% от европейците не искат да консумират хранителни продукти, съдържащи генно-манипулирани съставки. НАШИТЕ ФЕРМЕРИ НЯМА ДА МОГАТ ДА ИЗНАСЯТ СВОЯТА ПРОДУКЦИЯ, защото са разработени технологии, откриващи генно-обработените елементи. Вече има върнато царевично нишесте! Страдат и съседните полета, в които се появяват нови плевели и вредители, продуктите им се замърсяват генно чрез процесите на опрашване и кръстоски. ЕВРОПА ОТКАЗВА ДОРИ пчелен мед и розово масло от замърсените региони!
- Освен икономическите проблеми, нарастват и заболяванията сред фермерите вследствие употребата на силно токсични торове и растения, отделящи токсични сокове за защита от вредители!
- Едно от богатствата на нашите земеделски култури, поради което са намирали много добър пазар навсякъде по света са ВКУСОВИТЕ И ХРАНИТЕЛНИТЕ КАЧЕСТВА, които в генноманипулираните американски продукти липсват. За да получат определени вкусови качества, производителите добавят химически овкусители и оцветители, които често пъти са съпроводени с вредни странични ефекти! В някои райони на САЩ децата до 6 години натрупват с питейната вода 130% над допустимото количество хербициди за цял живот.
- Органичното и генното земеделие не могат да съществуват заедно!
ЩЕ ПОСТРАДА И ТУРИСТИЧЕСКИЯТ БИЗНЕС В БЪЛГАРИЯ - европеецът иска да е сигурен, че храната, която му се предлага е екологично чиста и 100% безопасна.
ЩЕ БЪДЕ НАРУШЕНА ЕКОСИСТЕМАТА В СТРАНАТА.
Природата е много сложна система от взаимно свързани компоненти. И най-малките промени в един вид могат да доведат до промени или дори до пълното изчезване на други видове, които са част от хранителната верига на трети видове. Използването на силно токсичните торове и растения, които са устойчиви на тях, ще изместят напълно в полето тези растения, които не са генно-манипулирани, а това ще доведе до унищожаването или значителното намаляване на определени видове насекоми, животни и птици. Ухапванията или ужилванията на приспособилите се (мутирали) към новите видове растения насекоми и животни могат да се окажат твърде токсични за хората и най-вече за децата.
Естествените генетични промени в природата стават от количествени натрупвания, в един значителен период от време (хиляди години) и само между сродни видове. При генното инженерство се срещат и обединяват видове, които в природата никога не биха се обединили! В Природата не се случват такива бързи и драстични промени.
Човекът също не е приспособен към тях!
Големите корпорации, вложили милиарди долари в генните технологии, искат да възстановят своите разходи и да спечелят от тях милиарди. Ето защо те създадоха чрез медиите, които управляват и „учените", на които плащат МИТОВЕТЕ около генните технологии. Последните 14 години доказаха, че нито един от тези митове не е верен:
- генните технологии в селското стопанство не ни освободиха от плевелите (това става само през първите 2 години) и опасните химически торове; появяват се свръх плевели мутанти!
- производителността при органичното кръгово земеделие е 2 и повече пъти по-висока;
- традиционното земеделие дава продукти с по-високи хранителни и вкусови качества;
- генните технологии замърсяват Земята и намаляват нейното плодородие;
- генните технологии създават нови микроорганизми и предизвикват НОВИ БОЛЕСТИ сред хората, животните и растенията. Появяват се нови видове, които са по-устойчиви и агресивни към същестуващите, включително и към хората (пчелата убиец появила се преди години в Южна Америка!!!).
ГЕННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ СЛУЖАТ ЕДИНСТВЕНО на производителите на химически торове, някои фармацевтични и хранителни продукти и генно-манипулирани семена! Това са „Монсанто", „Пионер", „Новартис", „Раундъп", „ДюПонт", „Американ Сианамид", „Калджен", „Рон-Пулен"...
|
|