Автор: krist
Дата: 29-11-09 11:57
Растителни храни богати на белтъчини:
1. Микроводорасли: по-богати като процентно съдържание дори от месото - в същност са най-богатият известен източник, като съдържат всички незаменими аминокиселини в оптимално съотношение.. Става въпрос за следните видове микроводорасли:
AFA, известни още като водорасли от езерото Кламат.
Спирулина
Хлорела
У нас вече има много фирми, които предлагат и от трите вида както на мултилевъл маркетинг, така и с директни продажби в собствен магазин, а също и по аптеките.. Важно е според мен обаче да купуваш такива, които са запазили водораслите живи - това означава да не са на таблетки, защото пресоването при висока температура разрушава всички витамини, мастни киселини и ензими и денатурира белтъците.. За целта е по-добре да се купуват такива, които са на капсули като тия на антибиотиците и вътре водораслите са на прах.. Ако водораслите са наистина живи, по стените на кутията ще видиш как си правят разни интересни фигурки както зимата когато има скреж по стъклата..
Разбира се микроводораслите за сега се консумират предимно като добавка към храната, макар че някои фирми предлагат и шейкове на базата на оризов и соев протеин с водорасли..
Други храни са:
Соя, за която обаче има противоречиви мнения доколко е качествен белтъкът и, и за това че съдържа много женски фитохормони, които за жените може да са добре, но при мъжете може да повишат риска от изпедерастяване
Отделно фасулът и лещата също имат доста белтъчини, грахът, макар че при него няма достатъчно от всички незаменими аминокиселини и е добре да се кобинира с други храни - примерно с ориз..
В ориза също има известен процент белтъчини, но не са в достатъчно количество и някои от незаменимите са съвсем малко..
От ядките мисля, че бадемите имат доста белтъчини..
Аз лично обаче си ям и сирене и яйца, а от време на време и риба, макар че ме е жал за убитите риби..
|
|