Автор: abyser
Дата: 24-11-09 20:50
От година и нещо пуша лула - смених една наркомания с друга . Не влагам философия в това - пуша, щото ми се пуши, ако щете го наречете зависимост - за мен няма значение.
Пушех по ~2 кутии цигари на ден в продължение на години, бях се задръстил яко. Изпитвах постоянна тежест в гръдния кош, хеле пък сутрин след препушване предната вечер ... ужас. След четене из интернет и умуване - реших да мина на лула. Лула съм пушил много отдавна за около 1/2 година ('93-'94), главно тютюн Клан.
Разликата м/у цигари и лула е доста голяма. През цигарата направо дишах - с лулата "помпаш" в устата, евентуално гълташ или не, но механизмът на гълтане е съвсем друг.
Вече нямам тежест в гърдите независимо колко съм пушил. Почти не кашлям (поне не тютюнджийската). Доколкото четох - болестите, съпътстващи цигарите, не са характерни при пушачите на лула. И обратното е вярно, за съжаление. Но принципно се води най-безопасното тютюнопушене (лула-пури-цигари).
Финансово не е непосилно за заклет пушач на цигари, който е решил да смени едно зло с по-малко. Пуша 3.5-4 пакета x 50 г. седмично. По 12 лв./пакет - излиза ми почти колкото евентуалната доза цигари, може би съвсем малко по-скъпо (като сметна филтри, перца, други аксесоари, дето се губят и трябва пак да се купуват ). Запалките за лули (не че са задължителни, ама човек лека-полека почва да се глези) също са по-скъпички. Калъфче за носене на 1-2 лули и тютюн (подарък от жената) - и това си е пари. Имам 2 лули - от евтините серии Basic и Classic на Vauen, но поне са истински - от briar, качествена изработка. Едната (пак подарък от жената) я пазя за backup и рядко я ползвам , но другата не я вадя от устата . За година и нещо не е мръднала функционално - луфтове, пукнатини и т.н. няма. Само лаковото покритие се поизтърка, но така ме кефи още повече - изглежа много автентично, не като за витринка, а като як работен кон. А колко пъти съм я изпускал ... свива ми се сърцето. Наскоро си купих някаквo менте - дървена, добре изглеждаше, като истинска, за 30 кинта. След 5-тото пушене се спука - само външно, но пак дразни. Под ~100 няма качествена лула, която да служи дълго време.
Откакто пуша лула цигари съм запалвал много рядко. Отвикнал съм им, чак ми е гадно, едва я изпушвам до половината и я хвърлям.
А разликата в аромата на цигари и лула - за пушача и за околните - няма да я коментирам.
Неудобства - лулата трябва да я чистиш, да я пазиш ... да мислиш за маршрут за прибиране в къщи, като решиш да си купиш тютюн... Щото няма във всяка барака за цигари, за съжаление.
Пробвал съм почти всички марки и модели тютюн, които се намират по магазините в Бг. Спрял съм се на Stanwell - предимно Classic, като го мешам с Melange, Vanilla и Kir&Apple. Последните са ми прекалено ароматни ако ги пуша отделно, но в микс със Classic-а (който пък е по-силен), става нещо чудно. Лятото бях в чужбина и пробвах Amphora - не съм много впечатлен след всичките прочетени суперлативи в нета. Май са го развалили - както и Клана, няма общо с едновремешния.
От по-скъпичките ми харесват Davidoff, но повече ми хареса W.Ø. Larsen - Signature и Old Fashioned.
юнга, много интересна рецепта . Мислил съм да купя някоя бала изсушен тютюн (натюрел ) и после да я облагородя някак си. Мислил съм си за мед, но нямам представа как да стане. Ще пробвам някой път с твоето know how.
Интересен бг-линк със съвети за пушене на лула: http://blog.panev.info/2009/01/18/pipe-smoking/
Полезен линк с инфо и рейтинг за тютюни (по brand и blend: http://www.tobaccoreviews.com/
Съвет към непушачите: не започвайте! - Нито лули, нито цигари, нито пури .
За наркотици - не знам, никога не съм опитвал и нямам намерение да пробвам, но съм чувал, че не е добре.
|
|