Автор: djogata
Дата: 25-10-09 01:08
Ако искаш да станат по-лесно, и да няма проблеми със стигането на водата, трябва да сложиш вода в ориза още в тигана.
Ето и цялата рецепта:
- Нарязваш на ситно глава лук и я хвърляш в тигана. Слагаш и каймата.
- Пържиш, докато каймата стане готова (както казаха по-горе, докато побелее). Междувременно можеш да почнеш да слагаш подправките.
- Като е готова каймата, хвърляш вътре ориза. (грамажи и съотношения не ги знам, на око хвърлям 2 малки шепи ориз на половин кило кайма). Като се позатопли добре ориза, сипваш 1 чаша вода. Продължаваш да пържиш, като изври водата (и като я поеме ориза), добавяш още по малко вода - и така, докато оризът не почне да омеква - така че да не е проблем да го сдъвчеш - абе, да е полуготов. Междувременно си добавил подправките.
Като сипваш вода в тигана, оризът ще я поема и ще набъбва. Трябва да прецениш да не сипеш твърде много вода, че после ще се развари ориза. Аз затова сипвам една малка чаша, и после добавям няколко пъти по половин чаша, като след всяко добавяне гледам кога водата ще изчезне - и чак като изчезне водата, тогава преценявам дали е готов ориза, и ако е готов, не е добавям още вода. В крайна сметка трябва да получиш смес, в която почти няма вода, и същевременно оризът е полуготов. По-лесно е, отколкото изглежда от писаниците ми
След това чушките ги дупчиш на 2-3 места всяка с вилицата, за да поемат по лесно вода. Натъпкваш ги, сипваш 1-2 пръста вода в тавата, и печеш
Успех
П.П. Точно небланширането на ориза преди тъпчене в чушките е най-вероятният виновник за "провала" в първият опит.
Според мен, ако ще печеш чушките, оризът трябва да се бланшира предварително.
Ако не слагаш вода в тигана, докато приготвяш ориза, после чушките пак може да станат, но ще трябва да ги свариш - слагаш ги в тенджера, затискаш ги с чиния и вариш на слаб огън. Баба ми ги правеше така и ставаха ... Но аз ги правя по начина, по който ти описах, и моите си ги харесвам повече, смея да твърдя, че и други са на това мнение
|
|