Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Фискалният резерв
Автор: slivenski   
Дата:   19-10-09 12:08

Част от него щяла да бъде депозирана в търговски банки, защото лихвите им били по-добри… Това каза министърът на финансите днес.

Това добре ли е или зле?

Защото аз съм останал с убеждението, че точно този резерв, който в момента бил около 8 милиарда лева, е буферът на държавата срещу кризата…

И ако нещо стане с някои от тези банки… [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: asahi   
Дата:   19-10-09 12:12

Банковата система е стабилна - нема се косиш.

Re:
Автор: ejko   
Дата:   19-10-09 12:15

Ако си монетарист е добре, ако не си е зле:))) В краткосрочен план е положително, но когато дойде момент тези пари да се теглят от банките и ще има обратен ефект...
Като цяло като всяко икономическо нещо си има и плюсове и минуси, ама аз икономиката хич не я чаткам, освен това, което ми е пишело в учебниците...
А това кога са го направили, аз нищо не съм чул. Може ли статията, да видя там какво се казва????

Според мен по важно е даима конкретна цел и цялостна икономическа сратегия. В този смисъл, това може да има положителен ефект. Но ако е нещо самоцелно, може да е супер глупост, според мен.

Публикацията е редактирана (19-10-09 12:16)

Re:
Дата:   19-10-09 12:24

Няма статия. Чух го току що в обедните новини на бТВ. Министърът каза, че има идеи да се депозира част от ФР в търговски банки, защото техните лихви били 6%, а иначе лихвата била 0.5%. [smilie21]

Re:
Автор: jekopj   
Дата:   19-10-09 12:27

Едва ли министърът на финансите е взел самостоятелно това решение.Да не забравяме,че зад него стоят много експерти,а и такива от ЕС и МВФ.
Лошото е,че при печалба този министър ще бъде хвален до небесата /макар,че това му е работата/,но при загуба,ще има най-много някоя критична статия и до тук.Някакви народни милиони "изгоряли"...чудо голямо.Поне до сега беше така де...[smilie25]

Re:
Дата:   19-10-09 12:36

"има идеи да се депозира част от ФР в търговски банки, защото техните лихви били 6%, а иначе лихвата била 0.5%."
хахахаха тоя пич ни го е обяснил като на първокласници:))) Чак на мен ми става смешно какво е посочил като плюс. Ама няма лошо де..., то реално на средностатистическия избирател трябва такива неща да се говорят, а не както до сега, да се чертаят неразбраеми и неизпълними, сложни икономически али-бали...

Re:
Автор: n1x0n   
Дата:   19-10-09 12:42

За момента идеята е по-скоро добра, отколкото лоша.

Re:
Дата:   19-10-09 12:44

А не е ли по-добре в такъв случай 1-2 милиарда от тези пари да се инвестират в големи проекти, като рехабилитиране на пътища примерно? Пълзата със сигурност ще е по-голяма... [smilie21] [smilie21]

Re:
Автор: n1x0n   
Дата:   19-10-09 12:47

Инфраструктура в момент на криза не се прави - огромни инвестиции с много бавна възвръщаемост.

Re:
Автор: chill   
Дата:   19-10-09 12:50

Фискалният резерв ще отиде за попълване на дупките в бюджета, както се прави от една година насам.

Re:
Дата:   19-10-09 12:50

Не че споря, по принцип сигурно е така, но не става дума за правене на инфраструктура, а за поддържането на наличната, която и бездруго е в трагично състояние... [smilie8] [smilie21]

Re:
Автор: chill   
Дата:   19-10-09 12:52

За инфраструктурата има пари от ЕС, които, противно на текущата пропаганда, са разблокирани от Април/Май.

Re:
Автор: alexoff   
Дата:   19-10-09 12:53

Като резултат инфлацията ще скочи доска.

Re:
Дата:   19-10-09 12:54

инвестицията на 1-2 милиарда в нещо, реално в краткосрочен план е загуба (макар в дългосрочен да не е), а и не е ясно дали ни е разрешено сега да правим такива големи инвестиции с тези пари. Докато депозирането в търговсите банки осигурява инвестирането на парите (макар и не целево) и пускането им в икономиката на държавата. Така се постига ефекта на нещо като някаква финансова инжекция, без от това да има негативни последици, като намаляването на част от федералния реезерв, макар и за сметка на нещо с обществено значение. А явно и лихвите са посочени като плюс:))))
Единственият минус е че, когато тези пари се изтеглят от търговските банки и за икономиката ще е кофти, а този момент все ще дойде. Но сега е криза и на мен ми звучи като добър ход, още повече, че не знаем какво е реалното положение с държавните финанси. Може това да им един от малкото варианти в този момент. То от страни и на теория нещата са други, отколкото в реалността...

Re:
Дата:   19-10-09 12:59

"Автор: alexoff
Дата: 19-10-09 12:53

Като резултат инфлацията ще скочи доска."

Ми или инфлацията или безработицата...., едно от тях така или иначе ще скача. Докато не се печатат пари, по добре инфлацията да скача. То работещата икономика не може да има без да има инфлация. Просто българският опит с инфацията е предимно в нейния катастрофален вариант и като чуем тази дума и изтръпваме:)))

Re:
Дата:   19-10-09 13:43

Нищо няма да скочи. Това не са новонапечатани пари.
Банките изпитват глад за ресурси, а във фискалният резерв количеството се "върти" в сигурни, но нисколихвени депозити. Пренасочват част от ресурса в малко по-рискови, но контролирани депозити с по-добра лихва.

Re:
Дата:   19-10-09 13:45

инфлацията си върви винаги нагоре... и това е по скоро нормално. Обратното е тревожно:))) Нали се сещате безработицата и инфалцията как са на координатната ос[smile]

Re:
Дата:   19-10-09 13:47

Банките изпитват глад за ресурси, а във фискалният резерв количеството се "върти" в сигурни, но нисколихвени депозити. Пренасочват част от ресурса в малко по-рискови, но контролирани депозити с по-добра лихва.

Тогава защо новото правителство изнесе 1 милиард евра ли бяха, долари ли, кеш срещу не знам си какви там финансови инструменти наскоро? [smilie8]

Re:
Автор: ffwd   
Дата:   19-10-09 13:50

Дянков поиска реформа на валутния борд

Re:
Дата:   19-10-09 13:53

Дянков поиска реформа на валутния борд

Ами това е - най-лошите ми очаквания отново се сбъдват, ако това искане се приеме. А то най-вероятно ще се приеме, защото е измислено не в БГ, а в СБ и МВФ, за да се източат отново валутния ни и фискалния ни резерв... Че и на златцето може да посегнат... Еничари... [smilie23]

Публикацията е редактирана (19-10-09 13:59)

Re:
Дата:   19-10-09 13:53

Не знам за какво точно говориш, но финансовият министър и управителят на БНБ са наясно. "Финансов иструмент" не е чук или трион - има си риск, доходност, ликвидност и е за предпочитане или не според моментното състояние на пазара и бъдещите приоритети на финансовата институция.

Re:
Дата:   19-10-09 13:56

В момента България е в първите места по финансова стабилност в ЕС именно благодарение на Валутния борд и строгата финансова политика, и това не съм го измислил аз... Ето това вади очите на някои хора... И почват да експериментират... Ще видим... [smilie21]

Re:
Автор: jekopj   
Дата:   19-10-09 14:04

Няма да се очудя,ако БНБ вземе заем от някоя банка-да речем от ФРГ.
Също няма да е чудно,ако тази банка има клон и у нас.
Съвсем няма да се очудя,ако точно в този клон е поне част от фискалния резерв.
На практика БНБ ще тегли лихвите от резерва де факто,а де юре ще изтегля нисколихвен кредит,а защо не и част от самия резерв при нужда, и при спазване на банковата тайна естествено.
Всичко това е в сферата на предположенията и от типа "чешене на езика",не го приемайте за сериозно,моля...[smilie25]

Re:
Автор: Amigo   
Дата:   19-10-09 14:25

видя ми се Федералният резерв [smilie3] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Re:
Дата:   19-10-09 14:26

видя ми се Федералният резерв

Там работата е още по-крива... [smilie18] [smilie18] [smilie18]

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.