Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Защо се наричат.........
Автор: radan   
Дата:   10-10-09 11:27

Доста селища в България имат интересни имена.Например:Тутракан,Каспичан,Чирпан,Своге,Тетевен,Годеч,Цалапица и много други.
Защо се наричат така?Откъде идват тези имена?Който знае да разкаже...Лясковец-по името на плочести скали-"леска"...

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: alsash   
Дата:   10-10-09 11:53

...."торба лъжи"

Re:
Автор: georgi969   
Дата:   10-10-09 11:57

Дупница и Сливница-хубави градчета.[smilie5] [smilie5]

Re:
Автор: El_Fuego   
Дата:   10-10-09 12:08

Баница, Мечка, Краводер...

Re:
Автор: nemchev   
Дата:   10-10-09 12:16

па и Плешивец [smilie18]

Re:
Автор: IvoZafirov   
Дата:   10-10-09 12:17

а Подуене и Овча купел?

[smilie8]

Re:
Автор: djogata   
Дата:   10-10-09 12:18

Аз за Подуене (или вариацията Подуяне) имам добра теория откъде му идва името [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Re:
Автор: georgi969   
Дата:   10-10-09 12:27

Мдааа,теорията е свързана с дълбоката кал[smilie5]

Re:
Автор: godmoney   
Дата:   10-10-09 12:54

мен най- ме кефи Крайници, някой ден ще се преселя там [smilie7]

Re:
Автор: asahi   
Дата:   10-10-09 12:57

Подуяне се падало под уя на Крали Марко, кога бил стъпил на Витоша и Люлин планина.

Re:
Автор: Todd   
Дата:   10-10-09 12:59

Студено Буче - монтанско [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Re:
Автор: IvanChohadjiev   
Дата:   10-10-09 13:00

- Тате, Благоевград, град ли е като завършва на град?
- Град е.
- Тате, ами Ботевград, град ли е като завършва на град?
- Град е.
- Тате, ами Козлодуй?

Re:
Автор: Amigo   
Дата:   10-10-09 13:01

Друмохар [smilie11] [smilie8]
Длъхчево-Сабляр [smilie11]
Мърводол [smilie8]
Гащевци [smilie5] [smilie5]
Джулюница [smilie8]

Re:
Автор: юнга   
Дата:   10-10-09 13:01

Кара си един и изведнъж,на пътя се показва табела с надпис "Педерасово".
- Ха, това пък име откъде се взе? Чакай да спра да питам.

Спира човекът на мегдана, ама пусто. След няколко минути се задава един селянин в работни дрехи и кобилица на рамо.

- Извинете - пита човекът- Знаете ли какъв е произхода на това име"Педерасово"?
- Не зная. Аз съм само снаха тук- му отговаря другият.

Re:
Автор: asahi   
Дата:   10-10-09 13:05

Левуново - щото е отляво на пътя.

Re:
Автор: chavdarpg   
Дата:   10-10-09 13:30

Ами, Бедраре?

Re:
Дата:   10-10-09 13:32

За Подуене истината е, че е било много кално село и калта ти е стигала до под уя. И се пише ПодуЕне, а не подуЯне. ;)

ПП: понеже Лали я няма и да не губим форма [smilie18]

Re:
Автор: krassi50   
Дата:   10-10-09 13:50

има и Горно и Долно уйно..

Re:
Автор: Lalinda   
Дата:   10-10-09 13:59

Зафировия, шопският е от западните говори, в които няма я, а има е.

То и Илиенци не е Илиянци.

Ако калта им е била до под уя, щяло е да се казва Подуйовец или Подуйовци.

[smilie3]

Re:
Дата:   10-10-09 14:06

За шопския нали казвам и аз същото.

За другото обаче не си права [smilie3]

Re:
Автор: тьма   
Дата:   10-10-09 14:18

Някои от тези имена имат прабългарски произход, за жалост никой не знае все още какво означават имена като Камчия, Каспичан, Мадара, Шабла, свързани с прабългарската оно- и топономастика

Re:
Автор: Todd   
Дата:   10-10-09 14:25

Ако е за старовремски имена тук имаме доста :

Камилища ,Потом ,Костина могила,Щлямника,Стара пъдарница ,Арабската скала,Куманица ,Урсолово,Дурданица,Юрта .......

Старовремски митове и легенди .

[smilie19]

Re:
Автор: тьма   
Дата:   10-10-09 14:44

Има една интересна хипотеза за град Тутракан - в чието име е замесено моето никче[smile]

Вече е установено, че на източното крайбрежие на Азовско море,от времето на Стара Велика България до около XIII-ти век, е съществувал прабългарски град ТЪМАТАРКАН (ТМУТАРАКАН/. Според най-нови данни на руски археолози, след разпада на Стара Велика България, Тъматаркан е градски център на обширна област, заселена с прабългари. По това време източната част на полуостров Крим и западната част на Кубан са плътно населени от древни българи. Град ТЪМАТАРКАН е точно в средата на това обширно българско землище и негов естествен градски център. Това са исторически засвидетелствените “черни българи”, наследници на българите на бат Баян, заемащи западния край на Хазария. Според български историци, още преди разпада на Кубратова България населението на областта е българско, а градът е резиденция на българския кан.

В тази връзка, етимологията и семантиката на ТЪМАТАРКАН трябва да се търсят във връзка с историята на първобългарите-иранци. Тъматаркан (Тмутаркан) означава “Черният управител”, от думите ТЪМА (тъмнина, мрак) на старобългарски, и ТАРКАН – управител, титла от езика на прабългарите. ТЪМА не е славянска дума и вероятно е дума от езика на прабългарите, защото има подобна санскритска дума със същото значение - ТАМАС – тъмнина. ТАРКАН е древна иранска титла, образувана на основата на иранския глагол ТАРК – съдя, управлявам.
Името на Тутракан се приема като наследство на името на тази древна българска резиденция Тъматаркан, но с известна разлика - извежда се отново от таркан, както и от думичката - ту- чийто индоевропейски корен е в основата на числителното две

От тук - значението е "втори управител", тоест вторият важен град в държавата, а исторически е било точно така - Тутракан е вторият по важност град след Плиска.

Друг древен български град с неясно название е КАСПИЧАН. Наличието на суфикса "-ич" в този топоним със сигурност издава прабългарска връзка. В подкрепа на това може да се изтъкне и географското разположение на града. Той се намира в географския център, управлявал няколко века Първото Българско канство.

Топонимът КАСПИЧАН може да има връзка с древноперсийската дума КАСПАР - пазител на хазната. Като се махне очевидния суфикс "-АН" (иранско окончание за множествено число ?) от КАСПИЧАН, остава морфемата КАСПИЧ, която е вариант на КАСПАР - пазител на хазната, хазначи, счетоводител, хазначей. Най-вероятно, Каспичан означава "ковчежници, счетоводители" на езика на прабългарите.

Публикацията е редактирана (11-10-09 08:27)

Re:
Автор: Snoopoff   
Дата:   10-10-09 14:49

Аз съм минавал през Мишеморков хан - мн ме кефи [smilie5]

Re:
Автор: algaivel   
Дата:   11-10-09 02:57

А ходили ли сте в Долно и Горно уйно, намират се в местността Помочана ливада [smilie19]
Ей Ви на от картинка , ку не ми вервате. Написано си е черно на бяло[smilie7] [beer]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.