Автор: Pehata
Дата: 04-10-09 21:43
... че безотговорността към собственото здраве си е само лично техен проблем.
Та начи...
Ако до момента не е ходил на лекар (вж. темата за бат бойко и цигарите), не означава че след 2 години няма да направи инфаркт и да почне да се наливат в него огромни средства - за лекарства, стентиране (грубо 4000лв на стент, да предположим че отнесе 3 бр.). Ако включим останалите консумативи + труда на лекарите и болничния престой може би идва към 6-7000 на стент. Ку продължи да пуши - запушване на стентовете, евентуално нови стентове (x 6-7000), евентуално байпас (там ми е бедна фантазията колко излиза това на здравната каса, но не е по-евтино) + периодично постъпване в болница за контроли и лечение на настъпили усложнения + инвалидизиране, трудово преустрояване......
По груба преценка отива към 60-70 000 лв.
Аз като лекар получавам около 800лв на месец. Здравната осигуровка май беше 8%, което за мен прави 64 лв на месец. Т.е. трябва да работя само 97 години, за да мога да изплатя лечението на един пушач, който е имал малоумието да пуши 30 години (по една кутия на ден при сегашните цени е приблизително 30000лв).
Е, някои нямат този късмет и умират при първия инфаркт, като освобождават държавата от тези разходи.
Понеже подозирам отговора, предварително ще добавя, че е ДОКАЗАНО че пушенето много стабилно довежда до съдови стеснения!
|
|