Автор: Safira
Дата: 03-10-09 22:40
Айде от гугъл:
Съгласно правилата на този форум, не мога да дам линк към статията. Също така е тази история малко protsenzurit.
Това се случи през 1978 или 1979 г. в санаториума, кални бани "стопи", разположен на около 150 км от Магадан. Пристигнах там от колежа Чукчи Pevek, където е работил и е живял от 1960 пациенти се срещнат и да сближат да губите време в трапезарията, където всяка седалка е обезпечен на масата. Четири дни преди края на моя курс на лечение в нашата маса изглежда "чисто нов" - Михаил Романов. Той е онзи, който започна тази дискусия. Но най-напред няколко думи за участниците в нея.
Най-голямата е на име Саймън Nikiforovich - така че всички стил, неговото име не се запазва в паметта. Той - "на една и съща възраст през октомври", така че вече е пенсионер. Но през нощта продължи да работи като механик в големите флотилии. В Колима беше подадена през 1939 г. е издаден през 1948 г., в следващите години е Иван Назаров, 1922 раждането. В Колима, беше подадена през 1947 г. е издаден през 1954 г. работи "регулатор дъскорезница. Трето - Миша Романов, на моята възраст, роден през 1927 година. Донесох Колима през 1948 г., е издаден през 1956 г., булдозери работил в управление на пътищата. Бях четвърти, който пристига в тези земи доброволно набиране на персонал. Тъй като съм живял 20 години сред бивши затворници, които мислех, че съм пълноправен участник в дискусиите.
Кой, за които той е осъден - Не знам. Това не бе прието да се говори. Но това беше ясно, че и трите не са крадци, не recidivists. В лагера йерархия, те са "мъже". Всяка от тях е предназначен за един ден "се време" и, след като излежа си свободно да проникне в Колима. Никой от тях не е висшето образование, но те са доста добре чета, особено романи: в ръцете си през цялото време са били вестник, списание или книга. Като цяло, те са били обикновени съветски граждани, и дори стана думи и фрази, почти никога не използва.
В навечерието на заминаването си, по време на вечеря, Романов каза: "Току-що върна от ваканция, която се срещна в Москва с роднини. Моят племенник, Kolya, студент в Педагогическия институт, ми даде да прочете подземен издание на" Архипелаг Гулаг Солженицин. "Аз прочетох и връщане книга ", каза Коул, че има много истории и лъжи. Kolya мисълта, след това ме попита дали съм съгласна да се обсъди книга с бившия zekami? С тези, които са били в лагера заедно със Солженицин." Защо? "- попитах аз. Kolya отговориха, че компанията му за тази книга са противоречиви, дебати, почти до бой. И ако той ще съди другари опитни хора, че ще им помогне да постигнат консенсус. Книгата е непознат, така че Кол е написал книга във всичко, което Аз го каза. " Ето Романов показва тетрадка и попита: Не приема новите си познати, за да отговори на искането на любимия си племенник? Всички се съгласиха.
ЖЕРТВИ НА ЛАГЕРИ
След вечерята се събраха пред Романов.
- Аз ще започнем - каза той - с две събития, които са журналисти наричат "пържени фактите." Въпреки че първото събитие правилно да се нарече факт на сладолед. Тук са събитията: "Тя се казва, че през декември 1928 Красная Gorka (Карелия), затворниците в наказание (не изпълнява урок) ляво да прекарат нощта в гората и 150 души замръзна до смърт. Solovetsky Това е обичайния метод, не става съмнително." Трудно е да се смята, друга история че Kem-Ukhta пътища близо до село Кут февруари 1929 година в компания на затворници, около 100 души, за не-стандарти е откарвани до дял, и те са били изгорени.
Едва ли Романов спря, Саймън Nikiforovich възкликва:
- Paracha! .. О, не! .. Нето свирка! - И погледна въпросително в Назаров. Той кимна:
- Аха! Лагер фолклор в неговата чиста форма.
(Нужника на лагера Колима жаргон "означава неточни слух. А" свирка "- съзнателно лъжа). И тихо ... Романов огледа на всички в очите и каза:
- Момчета, всичко това. Но Семьон Nikiforovich, изведнъж някои маслинови, никога не миришеше на лагер, да попитам защо свирката. Дали лагер Solovetsky това би могло да бъде? Какво ще кажете?
Спермата Nikiforovich се замисли за момент и отговори:
- Това не е, че Soloveski този лагер или Колима. И този пожар не е само страх от диви животни и хора. След всичко, колко са случаите, когато пожар хора скочиха от горния етаж на къщата и се разделя на смърт, но ние ще бъде изгорен жив. И тук трябва да се смята, че няколко въшливи болтове (служители) са били в състояние да карам в огън сто затворници? Но най-zachuhanny змии-legger предпочитат като изстрел, но пожар не е скок. Но какво говориш! Ако охрана, с pyatizaryadnymi pukalkami (машини, тъй като не съществуват), стартира с zekami игра със скок в огъня, Вие сами би било в огъня и се оказа. Накратко, това "пържени факт" - глупав изобретения Солженицин.
Сега за "факти сладолед." Не е ясно какво означава "ляво в гората"? Какво сигурност бяха заспали в казармата? .. Така че това е dreamboat каторжници! Особено крадци - те веднага са се оказали в най-близкото село. И така ще "замрази", че жителите на селото небето с ovchinku изглеждаше. Ами, ако защитата продължава да съществува, то тя със сигурност щеше да запали огън на собствената си уреди ... И тук е "филм" е: в гората огън няколко пожари, които са голям кръг. Във всеки кръг от сто и петдесет едър мъже с брадви и триони в ръцете им тихо и мълчаливо се замразява. За смъртта не мърда! .. Миша! Pub-викторина въпрос: как смяташ да отида на "филм"?
- Ясно, - каза Романов. - Да вярват в "кино" може да бъде само книжен червей, никога не вижда не само затворници lumberjacks, но също така и обикновени гора. Нека се съгласявате, че двете "пържени Всъщност, по същество - Глупости.
Всички кимна главите им.
- Аз - каза Назаров, - е "се съмнява" лоялността на Солженицин. След всичко, като бивш осъден, той не може да разбере, че същността на тези истории не съвпадат с рутинни на ГУЛАГ. С десетгодишен опит в лагера, той със сигурност знае, че лагерите на смъртта, не са били взети. А доведе изречение в други места. Разбира се, той знае, че всеки лагер - тя е не само място, където Зеки "дръпнете дата", но също така и икономическа единица с неговия работен план. Т.е. лагер - производствено съоръжение, където Зеки - работници и шефове - производство мениджър. И ако някъде "горя план", стана органи понякога може да удължаване на работния ден осъдените. Такова нарушение на Гулаг, и често се е случвало. Но за да се унищожи дружества на служителите си - това е глупост, за които със сигурност много властите ще бъдат сериозно наказани. До стрелбата. След ерата на дисциплина на Сталин бяха приканени не само на обикновените граждани, на търсенето на властите е дори по-строги. И ако знаеше всичко това, Солженицин поставя в книгата си "фикция, то е ясно, че тази книга не е подготвено да каже истината за живота на лагерите. И за какво - аз все още не разбирам. Така че нека да продължи.
- Продължавам - каза Романов. - Ето друг strashilka: "есента на 1941 г. Pecherlag (ЖП) са на заплата от 50 хил. през пролетта на 10 хил. - През това време, никъде не се изпраща един етап - когато едно и също случи до 40 хиляди?" 2. Това е такава ужасна тайна - завършен Романов. Всички мислене ...
- Аз не разбирам хумор, - разчупи мълчанието Саймън Nikiforovich. - Защо трябва да читателя да отгатнат гатанката? Искате да си казах, че тя не е наред ...
Погледнах въпросително в Романов.
- Тук, изглежда, има литературни устройството, в което читателят да каже: той е толкова проста, че всеки глупак той е разбрал какво става. Те казват, коментари от ...
- Стоп! Тя има - каза Саймън Nikiforovich. - Ето, "а фините намек в сериозен въпрос." Подобно на това, след като железопътните лагер, след това 40 хиляди затворници в една зима са ugrobleny за изграждане на пътя. Т.е. кости 40 хиляди затворници погребано под траверси построени пътища. Че трябва да разберем, и трябва да вярваме?
- Тя изглежда по този начин - каза Романов.
- Здравей! Това е как ще стигнем до един ден? 40 хиляди за 6-7 месеца - означава повече от 6 хиляди души на месец, а това означава повече от 200 души (две дружества) в един ден ... Ах, да, Александър Isaich! Ах, да **** син! Да, той е Хитлер ... уф ... Гьобелс outdid на лъжи. Запомни? Гьобелс през 1943 г. пред целия свят, че през 1941 г. болшевиките изстрел от 10 хиляди затворници, поляци, които в действителност, себе си, и почти убит смее. Но с нацистите всички ясно. Опитвате се да спаси кожата си, че те лъжа се опитаха да въвличам в Съветския съюз и неговите съюзници. И след това за по-голяма, че се опитва Солженицин? След 2, стотици души разби в деня, което е рекорд ...
- Чакай! - Прекратен му романи. Записите са все още предстоят. По-добре ми кажи, защо да не смятате, че това, което имате доказателство?
- Ами, преки доказателства не са. Но има сериозни съображения. Така че какво. Повечето смъртни случаи в лагерите посетен само от недохранване. Но не е толкова голям! Ето един разговор за зимата 41 години. И аз свидетелствувам: първата зима на войната в лагера все още е нормална храна. Това е първото. На второ място. Pecherlag, разбира се, изграждането на жп линия за Воркута - повече, отколкото има къде да се строи. По време на войната това е задача от особено значение. Оттук и търсенето от страна на лагера власти са много строги. И в такива случаи, властите се опитват да обезпечи своите служители допълнителна храна. И разбира се, това беше. Така че да се говори за глада в тази концепция - знае, че лъже. И последно. Смъртността в 200 души на ден, не тайна, не може да бъде скрита. И не с нас, така че на хълма над този печат ще бъдат докладвани. И в лагерите на тези доклади е задължително и бързо се научават. Това аз също свидетелстват. Но аз никога не е висок процент на смъртност в Pecherlage не е чувал. Имам всички.
Романов въпросително погледна към Назаров.
- Мисля, че знам гатанката, - каза той. - В Колима имам от Воркута, където той остана за 2 години. Така че, сега си спомням: много старо таймери се каже, че Vorkutlag дойде след построяването на железопътната линия, но преди това са били изброени в Pecherlagom. Ето защо, те са много е прехвърлена. Това е всичко.
- Логически, - каза Романов. - Първо, на разгъната застроена път. Тогава повечето от rabsily хвърлен за изграждане на мини. За мина - не е просто една дупка в земята, а на повърхността трябва да бъде много неща ponastroit до запасите от въглища, отиде до връх. И на страната стана О въглища, ако е необходимо. Защото тогава Донбас нещо Хитлер. Като цяло, Солженицин е ясно shimichil, създадена в резултат на номера плашещи истории. Е, добре, нека продължим.
Отговорете с цитиране
|
|