Автор: itilien
Дата: 02-10-09 16:24
Трябва да се има предвид и нещо друго. Според мен всички тия сравнително нови технологии, като тия панели, вакумни тръби, фотоволтаиците и т.н. не са минали проверката на времето. Тоест не се знае в реални условия колко живеят.
Ако системата ще се изплаща 10-15 години, а реално започне да дефектира по-рано от това, може да се окаже, че въобще не си заслужава, а дори може и да е на загуба.
Чел съм за панели, на които дефектират разни връзки, уплътнения и т.н.
Е ако вложиш пари за ремонти още на 5-тата година, то къде ще му излезе края. Не се знае и дали не пада ефективността с времето по някакви причини.
Принципно електрическият бойлер, колкото и да не ми харесва е нещо проверено от времето - знаеш приблизително колко години държи водосъдържателя, знаеш колко гори точно и може да ти затопли вода точно когато поискаш, без да се молиш на боговете за слънце или да мислиш дали няма нещо да замръзне или да се скапе.
Пък ако си на село, шибни един балон от стар бойлер на покрива, боядисай го в черно и през летните дни към вечерта ще се изкъпеш. Даже ако си икономичен може и двама човека да минат :)
|
|