Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Соларен бойлер?
Автор: lipostok   
Дата:   02-10-09 09:05

Чудя се дали да си монтирам такова чудо на терасата или на покрива на блока. Някой ако има знания и опит по въпроса да помогне със съвет за видове, модели, цени, ефективност?

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: boni   
Дата:   02-10-09 09:13

Да, аз имам, монтиран е на покрива. Моделът е Sunrain с 16 вакуумни тръби. Струваше ни 1300 с монтажа. Не предполагах, че може да е толкова ефективен. Цяло лято прави вряла вода, независимо има или няма слънце.
Сега през целия септември прави вряла вода в слънчевите дни, а в хладните и дъждовни е само топла - може да се ползва без разреждане.
Препоръчвам ти вакуумно-тръбен, много по-ефективен е, дори и когато навън е студено.
От както го ползваме (от юни) сме включвали резервния ел. бойлер само 5-6 пъти.

Re:
Автор: Todd   
Дата:   02-10-09 09:36

Вакуумните тръби са най ефективни .

Пробвахме тръбен - направихме му каса и изтеглихме въздуха - температурата се вдигна с 10 градуса !!!!

[smilie7]

Re:
Автор: pmartinov   
Дата:   02-10-09 09:44

Имам приятел който преди 3 години си направи вакумно-тръбна комбинация от тръби и бойлер.

200л. бойлер се загрява целогодишно ,зиме и лете без никакви проблеми.

Инвестицията беше около 1500лв преди 3 години.

Скоро и аз ще направя подобна комбинация .

Безмислено е да спонсорираме енергото .

От мързел или безхаберие...

[smilie3]

Re:
Автор: naik   
Дата:   02-10-09 09:49

Имат значение доста неща,като на кой етаж си,колко човека сте,какви пари си готов да дадеш за подобно нещо.[smile]

Re:
Автор: Gruyu   
Дата:   02-10-09 10:06

Аз съм се замислил за подобен ефтин вариант за вилата, защото се притеснявам да не ми откраднат панела: на таванската стая един резервоар 150-200л, който да е свързан с една серпентина на двора, направена от онези старите радиатори, напречно на които е омотана ламарина, боядисани в черно и на принципа на естествената конвеция да циркурира и се топли водата,през лятото все ще стопли водата до 35-40 градуса.

Re:
Автор: NeDDRaG   
Дата:   02-10-09 10:16

Тя инвестицията не е толкова голяма, въпроса е за колко ще се изплати. Но като инвестиция си сметнете и разходите за ремонта помещенията, които ще се наложи да къртите, за да минат тръбите (освен ако не го направите преди ремонт). Изчислявах за къщата в Пирдоп. Икономията ми се връзваше едва 3 киловата на денонощие и то при условие, че водата се загрее до минимум 70 градуса, както е в електрическия. Защото той панела ще загрее водата, ама ако има кой да я източи. А когато няма кой... Освен това винаги трябва да имаш и електически, щото обикновено се къпеш вечер, преди лягане и сутрин. А през нощта слънчевия не грее.

Re:
Дата:   02-10-09 10:23

NeDDRaG

Моя приятел сложи един 400л водосъдържател и няма проблеми с температурата във всеки час на денонощието.Топлота вода във водосъдържателя е стигала до 85'С през лятото и затова се налага да се свалят част от тръбите или да се завиват с платнище.

Но цялата система има само един недостатък :

Бойлера трябва да се точи ежедневно или трябва да се завиват тръбите с платнище ако това не се прави .

Публикацията е редактирана (02-10-09 10:27)

Re:
Дата:   02-10-09 10:30

pmartinov, ами 400 литров одосъдържател има смисъл ако е неръждаем, а ако няма от къде да откраднеш ламарината да го направиш струва колкото 3 инсталации. Това първо. Второ: Трябва да имаш и място, където да го сложиш, а да го сложиш на покрива си е малко рисковано, около 600-700 килограма е когато е пълен не се знае как е смятана плочата. А за третото - ти си се сетил, а и аз го написах.

Re:
Дата:   02-10-09 10:40

Водосъдържателя е пластмасов [smilie3]

И струва джобни пари .

Проблема е в теглото !

Моя приятел живее на 5тия етаж в 6 етажни блокове.

Използваше общо помещение което го прегради .

Съседите започнаха да мрънкат и моя приятел се принуди да махне термоизолирания водосъдържател ,сега кара без него .

Публикацията е редактирана (02-10-09 10:43)

Re:
Дата:   02-10-09 10:48

Ми аз половин кубик пластмасов не бих сложил, особено пластмасов. Пластмасата старее, особено при такива променящи се температури.

Re:
Дата:   02-10-09 10:50

Има си спецялни съдове за целта :)

И са на добра цена !

Но трябва добре да се изолират с вата !

Re:
Дата:   02-10-09 11:31

Ами то какъвто и да е трябва. А ако не е отгоре на панела и циркулационна помпа трябва.

Re:
Дата:   02-10-09 12:20

60-100 вата е една циркулационна помпа.

трябва няма как ...

Re:
Автор: lipostok   
Дата:   02-10-09 12:45

Тези дали вършат работа?

http://www.topobiavi.com/index.php?action=show_adv&id=167246&pic_id=289606

http://solarism.eu/Oferta%20Promo%20Solaris.pdf

Re:
Дата:   02-10-09 13:27

Ми общо взето е зле, като му кледам паранетрите. По това, което са дали икономията от електроенергия е 249.66 лв годишно. (730kW/h *1.8кв.м * 0.19 лв за кW/h елктроенеркия) - цената е 850 лв, ама ще трябва още: Стойка накоято да се монтира - няма такава, тръби за включване, ремонти и майстори.... ще идеш доста над 1000. А зимата или трябва да го източип или да го подгряваш нощем на ток. Търси с heat pipe тръби.

Re:
Дата:   02-10-09 13:51

Сега да допълня, тези 249.66 лева не са малко, но икономията идва едва след 4-5 години, до тогава се изплзща системата. В къши, чрез оптимисиране на времето, през което да се включва, с инвестиции за около 50 лв, постигнах приблизително тази икономия от нормален 80 литров електрически бойлер.

Re:
Дата:   02-10-09 15:24

Електрическия бойлер в къши трябва да се включва сутрин в 5 часа,да загрява до 7 и да се изключва.Така вместо 5 киловата ще горите само 3 .

Re:
Автор: Todd   
Дата:   02-10-09 15:26

А моите електрическите не се изключват от закупуването им до изхвърлянето !!!

[smilie19]

Re:
Дата:   02-10-09 15:30

Автор: pmartinov
Дата: 02-10-09 15:24

Електрическия бойлер в къши трябва да се включва сутрин в 5 часа,да загрява до 7 и да се изключва.Така вместо 5 киловата ще горите само 3 .

Ами горе-долу това е идеята. Тъй като се ползва главно вечер и сутрин, работи от 3 до 6 и от 15 до 17. С изключение на събота и неделя.

Re:
Дата:   02-10-09 15:30

[smilie5]

Ти си ни ясен [smilie3]

Използваш тайни космически лъчения не подлежащи на документиране ...[smilie18]

[shtrak]

Re:
Дата:   02-10-09 15:56

Колеги от бившата ми фирма направиха и сложиха разни инсталации. Масово казваха, че дори и лятото, ако източат обикновен 80 литров бойлер около 17 часа до вечерта не успява да се сгрее. Тъй като у нас бойлер се ползваше най-много след 19, то тогава вече е абсурд да се стопли. През останалото време няма кой да ползва топла вода. Аз пък сложих един електромер (беше ни даден за тестване в завода) на бойлера само и установих, че за месец в часовия пояс от 6 до 19 той харчи по около 1.5 - 2.5 kW/h на ден или от 30 до 50 стотинки. Средностатистическия брой слунчеви дни, в които са ефективни беше 122. Или икономията на ток е около 50 лв годишно. Но дори и двойно да са пак е 100 лева на година. Т.е. една система от 1300 лв ще се изплати чрез икономията си за 13 години. При цени на материалите в района ни тогава моята система заедно с ремонти на помещения и т.н. излизаше над 2000. Т.е. за 20 години. Така, че ефекта от тези системи е повече екологиен, от колкото икономически. Или това се получаваше у нас. А и в повечето семейства е така де.

Re:
Автор: itilien   
Дата:   02-10-09 16:24

Трябва да се има предвид и нещо друго. Според мен всички тия сравнително нови технологии, като тия панели, вакумни тръби, фотоволтаиците и т.н. не са минали проверката на времето. Тоест не се знае в реални условия колко живеят.
Ако системата ще се изплаща 10-15 години, а реално започне да дефектира по-рано от това, може да се окаже, че въобще не си заслужава, а дори може и да е на загуба.
Чел съм за панели, на които дефектират разни връзки, уплътнения и т.н.
Е ако вложиш пари за ремонти още на 5-тата година, то къде ще му излезе края. Не се знае и дали не пада ефективността с времето по някакви причини.
Принципно електрическият бойлер, колкото и да не ми харесва е нещо проверено от времето - знаеш приблизително колко години държи водосъдържателя, знаеш колко гори точно и може да ти затопли вода точно когато поискаш, без да се молиш на боговете за слънце или да мислиш дали няма нещо да замръзне или да се скапе.

Пък ако си на село, шибни един балон от стар бойлер на покрива, боядисай го в черно и през летните дни към вечерта ще се изкъпеш. Даже ако си икономичен може и двама човека да минат :)

Re:
Автор: next_time   
Дата:   02-10-09 16:47

Два панела + 200л. боилер ми излезнаха 4200лв.Сложих ги миналата година, но не ги ползвам.Скоро минавах през магазина пак си е тази цената.Много ли е или малко нямам идея.Има някаква серпентина зимата да се подгрява вода и от парното (може да прецакаш съседите).

Много мислих има ли смисъл и стигнах до извода че чисто финансово при тези цени НЕ, но пък къщата получава някак си по-завършен и по-секси вид[smilie24]

Re:
Дата:   02-10-09 16:54

Ами аз дадох една методика, всеки да си направи сметката. Тук не става въпрос много или малко са парите. Тук става въпрос има ли смисъл да си разбиваш къщата, да рискуваш да ти протече покриеа на местата, дето стойката излиза над него... Както горе се спомена, ако бойлера не е над шанела, трябва и циркулационна помпа, която нищо че е 60-100 вата, на ден това си е киловат. Аи има ли помпа - задъ;жително трябва UPS, и то специален, щщото с тези компютърните помпите не се разбират...
Малко трудно ще се измери колко точно е изхарчил бойлера в дадена часова зона, ама при добро желание може да си засече времето и да се сметне. Дори heat pipe вакуумните тръби, които уж са най-ефективни и те не успяват да затоплят много добре през облачните дни. Или трябва много тръби да се сложат. Което пък е проблем лятото. Второ. При хоризонталните бойлери много по-лесно се промешва студената вода, която влиза в него и топлата, която е в него. А и граничния слой между студена и топла е с много по-голяма площ, което пак спомага за по-бъзото изстиване на водата в бойлера.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.