Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Въпрос за боядисване на чугунена мивка
Автор: ejko   
Дата:   30-09-09 17:15

Значи живея под наем в сравнително стара сграда и кухненската мивката е една странна двойна, бяла и вградена в плочките. Прилича на чугунена, макар да не съм 100% сигурен. Със сигурност не е като новите, но не знам каква друга опция има освен чугун. Покритието и на места е изтъркано и прозира по тъмен и грапав слой. Трудно се чисти и ме дразни, та се чудя дали мога да я пръсна с нещо, че да добие по нормален вид. Някой ако има някаква идея ще съм благодарен.
Аааа да смяната въобще не е опция:))

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: NeDDRaG   
Дата:   30-09-09 17:19

Чугун е, ако е такава, каквоато си мисля. Най-добре някакъв автоемайл лак. Теси 3 в едно също не са лоши. Иначе всяка водоустойчива боя би станала, ама обикновената блажня в последно време нс струва.

Re:
Дата:   30-09-09 17:22

а с автоемайл лак мога ли да не свалям старото покритие? Че не ми се иска да я унищожа съвсем:)))

Re:
Автор: Lalinda   
Дата:   30-09-09 17:25

Ежко, казват, че в Баумакс можело да си купиш нова за 8 (осем!) лв. и 60 ст.

Защо смяната да не е опция? Какво му плащаш, като и лак за толкова няма да намериш!

Ако размерът те устройва, просто побързай, че народът купува като за световно!

Re:
Автор: 5kan   
Дата:   30-09-09 17:28

пробвал съм с яка алкидна боя - изглеждаше добре повече от година, но след това поча да се лющи и също се замърси
пробвай с бяла "Протекта" (3 в 1)
една кутийка ще ти стигне
преди това - миене, сушене, обезмаславане с коресилин
нанасяне с четка най-добре, за ръсене почти не става

Re:
Автор: IvoZafirov   
Дата:   30-09-09 17:29

МИ за да я смени трябва да кърти. Тази е вградена за която говори. Знам защото преди години като живеех в един апартамент в стара кооперация имаше същата. И ако я изкърти общо взето ремонт на цялата кухня ще трябва да прави. Затова пита как да я боядиса.

Re:
Автор: NeDDRaG   
Дата:   30-09-09 17:31

Ми... по принцип можеш. То старото маи е емайл. А, и надолу казаха - миене, обезмасляване, сушене. [smilie24]

Re:
Автор: imitev   
Дата:   30-09-09 17:41

Ako e емайлирана нищо няма да ти помогне.

Re:
Дата:   30-09-09 17:42

Lalinda, тъкмо щях да отговарям, но той Зафиров го е казъл преди мен. Иначе смяна щеше да е най добре, но сега няма да правя ремонт на половината квартира, че то кухнята е половината:)))
5kan, NeDDRaG, мерси много..., записвам си:)))
Това обезмасляване как го правим? Сори за тъпите въпроси!

Re:
Дата:   30-09-09 17:44

ми май е емайлирана :(((

Re:
Автор: didesignbg   
Дата:   30-09-09 17:50

ми емайлирана е разбира се, каква боя очакваш да хване[smilie11]

Re:
Дата:   30-09-09 17:55

ми аз не очаквам, а питам....! :)))
Ми нещо временно за около години пак ми върши работа. 5kan, твоята беше ли емайлирана?

Re:
Автор: alsash   
Дата:   30-09-09 18:09

я дай снимка ...да огледаме....(защото боя за мивка...ама съвсем не става)

Re:
Автор: NNNAAAMMM   
Дата:   30-09-09 18:12

ако не се лъжа имаше едни специални тубички с емайл.. на времето нашите взимаха за ваната.. но не съм сигурен как и дали действа :)

Re:
Автор: dtv   
Дата:   30-09-09 18:36

трудна мисия еж:)
допитването каза твьрде неясни неща - специални спрейове за основа...(емайл или чугун, не знам, във всеки случай точно за мивки и вани) без някой да има реален опит в ползването им.питаш в специализираните магазини. ако трябва да сваляш сегашното покритие (ако е нарушено, не просто изтънено) преди това, още по миризливо и опасно се оказва [smile]

има ли начин коритото да се демонтира някак чрез срязване, без да разрушаваш.дори да трябва след това да повдигнеш малко.дори с накакви минимални корекции и довършителни работи, сякаш ново корито ще ти е по-чисто, пестеливо и с най-малко усилие решение
предствих си го такова, щото споменаха за почистване на стария емайл със сода каустик, което ме ужаси като идея:))
ред.това със срязването - като си прецениш първо размерите естествено, да не срежеш а да се окаже, че новото не може да влезе и да трябва да се разбива:)

Публикацията е редактирана (30-09-09 18:54)

Re:
Автор: nastradin2   
Дата:   30-09-09 19:58

Ежко, ако е емайл(а почти съм сигурен, че е)боя няма да ти помогне. Нали знаеш - той се нанася на прах и после се пече в пещ за да се разтопи и стане , като стъкло. И ние имахме такава в старата къща - чугун с емайл за покритие.И чугунено капаче на сифона.[smile]
По добър вариант е , както ти каза ДТВ - демонтираш по най-безболезнения начин и заменяш с нещо ново. Че и чугунът , като му се напълнят шуплите с мръсотия и сапун започва да мирише неприятно...

Re:
Дата:   30-09-09 20:45

Най-лесно ще е ако цапнеш един плот отгоре с нова леген, а тръбата натикаш в старата мивка.

Отпред ще пуснеш една бленда (така викат на разни прикриващи ПДЧта) да покрие дупките - и си готов.

Дано да не е много висока мивката де, че плотовете са по 4-5 см.

Re:
Автор: Grandpa   
Дата:   30-09-09 21:00

Преди много години на една пак чугунена (но в доста окаяно състояние) и мацахме дупките с някакъв вид епоксидна смола. После не помня дали боядисвахме кръпките. Стана нелошо ...като се има предвид какво беше в началото.[smilie3]

Re:
Автор: autosvet   
Дата:   30-09-09 21:07

Я дай снимки да видим в какво състояние е и колко е голяма. Аки има възможност да я изкъртиш ще си добре чугуна тегне и ще си избиеш някой лев от вторични.

Re:
Автор: lumix   
Дата:   30-09-09 21:30

Сещам се за следното в случая:

....пукнатините на емайла запълваш с автомобилен кит (цена около 3.5лв за кутийка). Кита е двукомпонентен (кит+втвърдител), преди нанасяне измиваш добре, подсушаваш и измиваш със спирт. Със шпакла запълваш пукнатините, изчакваш да се втвърди кита, заглаждаш със шкурка ....и после с автомобилен лак, спрей....мисля, че ще държи няколко години! Айде ...[beer] [beer]

Re:
Дата:   30-09-09 21:34

И като чукнеш после с тенджерата - кита на кълбета, боята и тя... [beer]

Мани бегай...

Re:
Автор: steeens   
Дата:   30-09-09 21:36

Емайлирана буквално означава- тънък слой стъкло върху метал.Естествено че няма да можеш да възстановиш оригиналното покритие,но подготовката съвсем спокойно може да се извърши с водна шкурка и обезмасляване с бензин и спирт.Всъщност по добре първо обезмасляването след това водната шкурка и водата.След като изсъхне напълно,1 или два слоя автомобилен или някакъв друг качествен емайл лак/това е друг емайл,но това не е толкова от значение/.Ако боята е качествена,най малко 4-5 години е като нова.

Re:
Автор: мара   
Дата:   30-09-09 21:45

митев, няма да е толкоз дебело. ще издържи. ма със смола-епоксидна или полиестерна вероятно също ще стане. макар че требе да се зашкайфа инак все тая - мое и на чигуний да си седи.

Re:
Автор: lumix   
Дата:   30-09-09 21:45

imitev,

не си прав! Кита за коли е много устойчив точно на удар! Мивка по горния начин не съм правил, но реставрирах дървена врата(около бравата) изкъртена със шут. Няколко години след това сменях бравата с нова ....еееее тоя кит докато го изкъртя с чук и длето....бая зор видях!

Re:
Автор: autosvet   
Дата:   30-09-09 21:51

Само дето обикновеният автомобилен емайл лак не е санитарен и е мек бързо ще се надраска и зацапа. Отделно че от разни неша може да се повреди. Това до си китосаш мивката е направо немислимо. Обезмасляването се прави преди нанасяне на боята. Отделно че на обикновена боя ако й сипеш топла мазнина от горе става едно такова готино. Въобще различните алкидни и акрилни бои хич не са оферта от гледна точка на хигиена най-вече пък и на естетика.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.