Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Булетроник..
Автор: d256h   
Дата:   26-09-09 22:41

В далечната 1980 година... имаше едни ръчни, електронни часовници със светещи в червено цифри, само когато натиснеш бутон.

Накратко, търся такъв часовник, български, БЪЛЕТРОНИК...

Хайде разровете гардеробите си!

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: asahi   
Дата:   26-09-09 22:43

А акумулаторът му с презрамки [smilie5]

Re:
Автор: PolarBear   
Дата:   26-09-09 23:35

В същата тази далечна година, по един такъв раздаваха на всеки делегат на конгреса на БКП (сериозно). Някой може да пази свиден спомен...по някоя обява пред пенсионерските клубове в престижни столични квартали?
[smilie8]

Re:
Автор: jekopj   
Дата:   26-09-09 23:40

През 70-те години на миналия век на едно годишно изложение в Токио са подарявали портативни цветни телевизорчета на всеки,който посети японската палата...въпрос на стандарт...[smilie5]

Re:
Дата:   26-09-09 23:45

Неееее, на конгреса раздаваха с LCD дисплеи, като панелите около тях бяха в черно или в бяло.

На мен ми трябва такъв с плътно тъмно стъкло и като се натисне бутон, само тогава светват цифрички, за да покажат колко е часа!

Re:
Автор: Todd   
Дата:   26-09-09 23:50

Булетроните бяха със светодиодни седемсегментни индикатори !!!

Намира ми се някоя и друга бройка ...[smilie19]

[smilie5]

Re:
Дата:   26-09-09 23:55

Не ми клати средно претеглено пръстче, ами му измисли подходяща цена за мен и ми го предложи!

Re:
Автор: 2nYo   
Дата:   27-09-09 00:14

И за мен едно, може ли ? Сериозно !

Re:
Дата:   27-09-09 00:21

Мдаааа, ама сега прочетох, че тези часовници били руски патент. Първите бройки се произвеждали само в България ????[smilie10]

Ето опит за картинка:
https://photo-forum.net/static/forum/2009-09/jdxw8055.JPG
http://www.netgrafik.ch/images/buletronic.jpg

Цитат:
The Buletronic watch below is from the first russian patent for LED-Watches and was produced in a bulgarian factory. The watch has time, seconds and a day & date dunction. The back cover is marked: BULETRONIC with a serial number.

Публикацията е редактирана (27-09-09 00:22)

Re:
Автор: митко   
Дата:   27-09-09 01:31

Булетроника беше чисто българска разработка. Не вярвайте на всичко, което пише в интернет.

Струваше 100 лв. Заплатата на баща ми беше около 200.

Чичо ми имаше такъв часовник. До средата на 90-те го носеше.

Re:
Автор: MarinY   
Дата:   27-09-09 06:08

Може и да греша, но доколкото знам, е първият ръчен електронен часовник (не само в България).
Ако си спомняте старите елки, за тях съм сигурен, че са първите джобни електронни калкулатори. Имахме и проблеми с Япония за името.

Re:
Автор: Diandimov   
Дата:   27-09-09 08:51

И аз търся такъв.

Имах едно време същия, но руски. И при едно запиване май съм го глътнал.

Но руския беше доста по- елегантен, с метална верижка и стъклото не беше кръгло.

Re:
Автор: джъмбо   
Дата:   27-09-09 09:37

аз до преди година имах булетриник (а съм виждал още седи в стаята на майка ми) но такъв тип будилник

Re:
Автор: danbi   
Дата:   27-09-09 10:11

Мда.. спомени! Но за съжаление и идея си нямам къде е [smilie11]

После пък на мода бяха руските комплекти с вакуумни тръби -- намерих си скоро един такъв, на който дори не съм направил кутия [smilie5]

Re:
Дата:   27-09-09 17:36

Аз имам будилник и ръчен Булетроник, но не със светещи цифри!

Ръчния часовник, в ЦУМ София, 1980г, струваше 110лв.

Сина ми, изнамери някъде от интернет магазин подобен, съвременен часовник, показа ми го с мисълта, че е ултра гъзар....ама като му казах, че го има това нещо повече от 30 години, не поиска да вярва... тинейджъри, мутанти....

Re:
Автор: Todd   
Дата:   27-09-09 19:10

Патента на булетроника никога не е бил руски !!!
Руснаците немат часовник със светодиодни матрици !!!

Това беше американска изгъзица - в същото време такива часовници се продаваха и в Америка ...

Всъщност платките на нашите бяха щатски - безкорпусен повърхностен монтаж на чипове никога не е била наша технология ...

Разглобявал съм няколко но не си спомням фирмата производител - пишеше я на платката !!!

Re:
Автор: tahamoto   
Дата:   27-09-09 20:03

Имаше няколко версии български светодиодни часовници, не само като изпълнение на корпуса, а най-вече на електрониката. Първите версии бяха с българска платка и интегрална схема на National Semiconductor (MM5860 и подобни), светодиодният индикатор беше на Texas Instruments. И двата компонента бяха корпусни. По-късно се появиха часовници с внесени готови модули, Тайван или Хонг Конг. Те вече бяха с безкорпусни интегрални схеми и светодиоди. От този тип в днешно време е изключително трудно да се намери работещ екземпляр, поне в България.

А руски светодиодни часовници имаше: Электроника-1
https://photo-forum.net/static/forum/2009-09/wpvu8992.JPG
http://www.rk86.com/frolov/e1_.jpg

Re:
Автор: Lalinda   
Дата:   28-09-09 21:07

Японци бяха подарили на баща ми калкулаторче с дебелина 3-4 мм и тънка литиева батерийка, за която пресметнахме, че ще работи поне още 20 години (!!!) по времето, в което тук още набивахме перфокарти и имаше само едни жълточервени елки... Занесох го във ВМЕИ-то, когато бях в първи курс (а бях във факултет "Радиоелектроника"), и преподавателите бяха здравата шокирани... Веднага го разглобиха...

[smilie7]

Иначе чичо ми имаше точно такъв Булетроник, добре помня (работеше в М-вото на електрониката, тъй че едва ли му е бил подарен за някой конгрес - по-скоро го е имал много преди делегатите на конгреса...).

Re:
Автор: jekopj   
Дата:   28-09-09 21:09

Лалиндаааа!!!!

Re:
Автор: asahi   
Дата:   28-09-09 21:43

Номенклатура. Другарката Бокова поне стана шеф на Юнеско, пък ти висиш по форумите да пишеш мемоари.

Re:
Автор: bgprinter   
Дата:   29-09-09 06:41

Аз имах някога такъв часовник. Но беше от по-модерните, с течни кристали. Рекламата му беше, че е с японски ЦМОС-транзистори. И досега си остава най-точният часовник който съм носил някога -с 2 сек. на месец изоставаше.
Като го отвори човек, вижда доста японски части в него. Не си спомням какво стана с този часовник.

Може би малко хора знаят, но първият в света ръчен електронен часовник е конструиран от Петър Петров (американски гражданин от български произход, работил за НАСА).

Re:
Автор: william   
Дата:   29-09-09 10:18

Аз съм виждал подобен руски часовник със светодиоди, производство около 1980-та.. различен от показания тук, но марката не помня

Публикацията е редактирана (29-09-09 10:27)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.