Автор: e-mil
Дата: 24-09-09 10:52
Е, така де, Чуков! За едно и също говорим. Цената на една стока рядко изглежда обоснована, но аз знам, че си мъдър човек и вече си го разбрал, затова ще пиша за останалите дето вдигат палци.
Имаш склад с предмети, всеки от които струва 100 лв. Струва толкова, защото можеш да намериш клиент, който ще даде за него 100 лв. След седмица същият предмет, може да струва 10 лв, но днес той струва 100. Пазарът е определил цената.
Ама, имало лоши хора с много пари дето обърквали пазара и цената се вдигала. Еми, то това е пазарът - всеки може да действа на него, докато не го арестуват. Някой регулатор е допуснал пазарът да бъде такъв. Ние като клиенти сме го допуснали.
Затова въпросът ти за истинската цена на БТВ е няма реален отговор. Да, говори се, че годишната им печалба е около 50 милиона лева (може би 38-40 в слаби години като тази). Но когато продадоха Нова за 600 милиона, това автоматично определи цената на БТВ на около милиард, защото БТВ е с по-голям обхват и е по-популярна. Плюс някои разлики в анализа на рейтингите, които оказват влияние на рекламодателите. Така че е безполезно е да питаш "Кое в БТВ струва толкова?".
Но това е само една част от търговията. Да переш, да переш... в 50 милиона печалба колко ще скриеш? Цената не се определя само от перачите на пари. Има и едни такива имагинерни фактори като бъдещо развитие на пазара. А то в електронните медии е много бързо и много печелившо. В САЩ почти цифровизираха телевизията, в близките 5-6 години и Европа ще се цифровизира, а това ще даде възможност за предлагане на нови услуги, които ще се продават добре. Затова в последно време има едно преразпределение на собственост, защото който е заел позиция навреме ще спечели. Затова БТВ пуска още два канала и затова Нюз Корпорейшън преди няколко години зае позиции в Сърбия, Грузия, Турция, и още някакви страни. Затова ТВ7 също пуснаха нови канали, въпреки че са гладни години и хората нямат пари. Затова са се нароили един куп телевизии, дето никой не ги гледа. Което пък прави другият ти въпрос за аудиторията също безсмислен. Защото в случая купувачът инвестира в марка позиционирана на пазара и която ще развива, а не в готови услуги. На практика се готви да продава нещо, което още го няма.
А за колко време може да се избие един милиард... сега няма да седна да правя бостънски матрици, за да гледам в чуждото канче. Повече ме интересува, как разумно да изхарча 5-те лева в джоба ми.
|
|