Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Граждански договор
Автор: exile   
Дата:   17-08-09 16:27

Я ми кажете колко точно е сложно за една услуга, което частно лице като мен върши на фирма и това частно лице взима някаква сума да се подпише един граждански договор, като се извърши услугата да си взема парите по него и всички по живо по здраво... Ясно е, че от страна на фирмата се плащат някакви данъци, ама то едва ли не излиза, че смятат криви на балистични ракети тея хора. Двама души три дена не могат да се оправят.

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: exo99   
Дата:   17-08-09 16:32

Мързи ги [smile] [smilie23]

Re:
Дата:   17-08-09 16:36

Някви паникьосани хора ми викат едва ли не по телефона в какъв филм съм ги вкарал аз с тоя договор [smile]

Пък за едни 200 лева става въпрос, какво толкова...

И за 50 лева да е пак ще искам да стане с договор...

Re:
Автор: Synthy   
Дата:   17-08-09 16:39

не в какъв филм си ги вкарал, а в какъв филм ТИ СИ СЕ ВКАРАЛ !! не се занимавай с граждански договори. 200лв са си 200лв, но аз бих ги отказал ако имам възможност и офертата е граждански договор. Намери от някъде фактура за тези 200лв, по-лесно ще е. Върху гражданския договор трябва да платиш осигуровки и данък, да декларираш накрая на годината приход по този договор...
ти си решаваш, но аз за 200лв. преди облагането (реално 150 някъде след) не бих се вкарал в това приключение (вече, щото веднъж го ядох).

Re:
Автор: tofo   
Дата:   17-08-09 16:43

Фирмата плаща удръжките за работодателя, удържа ти личните /ако има/, данъка и ги превежда. Ама догодина и ти и те трябва да декларирате договора и платения данък.[beer]

Re:
Дата:   17-08-09 16:44

насрана държава...

Аз знам, че ще взема 30% по-малко пари някъде, майната му... Аз нали така или иначе накрая на годината си попълвам данъчна декларация.

Това, което ми обясниха е, че трябва да попълна декларация, че за този месец нямам други доходи, ако нямам. Ама ако случайно проимам, те може да си имат проблеми.

И преди съм подписвал граждански договори.

Re:
Дата:   17-08-09 16:44

плаща ти данъка ако се съгласи.

Re:
Дата:   17-08-09 16:45

е като си подписвал, що питаш :) явно си запознат с процедурата.

Re:
Дата:   17-08-09 16:47

Добре бе имам следния въпрос.
Нали и аз и те един вид въртим пари.
Има ли пари накрая на годината се попълва данъчна декларация, плащат се данъци и който откъдето е.
Каква драма толкова вкарва един договор повече или по-малко във фирма, която се занимава с търговия?

Re:
Дата:   17-08-09 16:49

питам, щото досега никога не съм имал проблеми. Подписваме договор, взимам си парите и тва е.

Сега голяма драма настана.

Re:
Автор: tofo   
Дата:   17-08-09 16:49

Тия не са в час. Декларация се попълва ако имаш над максималния осигурителен доход- сиреч над 2 бона и тогава не те осигуряват. Другия вариант е - декларация, че си самоосигуряващ се.[smilie8]

Re:
Автор: didesignbg   
Дата:   17-08-09 16:51

Имат приходи които не декларират, затова и предпочитат да ти платят на ръка. Мисли за това като за пране на пари, пречиш на другите колелца зад теб да се въртят. Също така и някои счетоводител с квадратен задник трябва да помисли малко.

Re:
Дата:   17-08-09 16:51

Бе всъщност като е такава простотия гражданския договор кво правя като съм фрийлансър.

Не се осигурявам и съм директно в сивата, щото системата за даването на пари от фирма на физическо лице е безумна. Трябва да регистрирам фирма на мое име, иначе съм аут.

Re:
Дата:   17-08-09 16:53

didesignbg, аз точно за тва изобщо не обсъждах въпроса искам ли този договор или не.
15 минути ме убеждаваха каква глупост е.
Те тея 150-200 лева с тях и без тях, те да ми бяха проблема.

Re:
Автор: terminator   
Дата:   17-08-09 16:58

exile, ти може да попълваш декларация и да плащаш данъци, но повечето (основно фирми) гледат всячески да прескочат този момент (за съжаление) [smilie23]

Re:
Дата:   17-08-09 16:59

ма то тъпото е, че на тях в случая какво им пука.
ще се минат с 20 лева, егати.

не искам да бързам да ги отписвам хората, че са зле, затова пускам темата да питам наистина ли е такава бумащина. [smilie8]

Re:
Автор: exo99   
Дата:   17-08-09 17:00

Що да си аут ?
Да се попълни такъв договор е работа за 5 минути.
Върху сумата - в случая 200 лева, се приспадат присъщите разходи / там трябва да се види колко бяха - 20 или 30% / и върху остатъка се начислява удръжка за ДОД и здравно осигуряване, те се изваждат от сумата.
Останалото ти се изплаща.
Дава ти се екземпляр от договора, служебна бележка с данните на фирмата, в която пише какво ти е изплатено и какво ти е удържано.
Догодина като дойде време за данъчните декларации, представяш и копия от всички граждански договори и служебните бележки, че са ти удържани сумите.
Има още няколко дребни подробности, но в общи линии е това, когато си фрийлансър.

Както ти написах по-горе, работа за 5 минути.
Освен ако ти си първият, на когото изплащат суми по граждански договор.
Естествено, че е по-лесно ако ти дадат 200 лева на ръка, но тогава не трябва да подписваш нищо.
Кеш енд Кери ! [smile]

Публикацията е редактирана (17-08-09 17:02)

Re:
Дата:   17-08-09 17:03

Освен ако ти си първият, на когото изплащат суми по граждански договор.

Май май... [smile]

Абе ще им кажа да се оправят... Те са ме потърсили да работим заедно, аз си имам условия и едното и да подписваме договор за всяка поръчка... В крайна сметка като не им отърва да си търсят друг човек [smile] Това би трябвало да са тривиални неща.

Re:
Автор: elrisha   
Дата:   17-08-09 17:33

ох,ти за 200 лв..ми знаеш ли кво е като ти заявят ,че трябва да намериш фактура за 6000лв щото не им се занимава с граждански договори..[smilie8]

Re:
Дата:   17-08-09 17:42

ми днес 200, ама утре като трябва да подпишем за 1000, 2000, 6000, колкото и да са?... [smilie8]

Re:
Автор: джъмбо   
Дата:   17-08-09 17:55

плащат си ддс + 10% данък печалба и имат фактура за 6 бона

Re:
Автор: elrisha   
Дата:   17-08-09 17:58

Джъмбо,така е,ама..знаеш ли ква мъка е да намериш колега с фирма,който да ти напише фактурката[smilie7]

Re:
Автор: джъмбо   
Дата:   17-08-09 18:00

използвай чара си.... ама ха... моделки как намираш [smilie6]

Re:
Автор: NeDDRaG   
Дата:   17-08-09 18:39

По-рано, законните разпоредби бяха, че за гражданския договор фирмата не е длъжна да внася никакви данъци и осигуровки. Ти си лицето, което трябва да си ги внесе. Освен, ако не се договорите друго. Единствено са длъжни да го подадат в НАП, имаше специалне формуляр за това, в който фирмите декларират всички граждански договори през годината. Дали сега е така, не знам. Но мога утре евентуално да попитам.

Re:
Автор: danbi   
Дата:   17-08-09 18:45

exile, ако имаш редовни приходи по подобни начини може да е най-добре да се регистрираш по ДДС [smilie5]

Не знам, дали е пречка да се регистрираш, ако нямаш задължителния минимум, но това драстично ти решава всякаква приказка с хора като тия: щом имат да ти плащат 200лв, пишеш им фактура за 200лв + 40лв ДДС, внасяш ДДС-то на държавата, плащаш си осигуровките и всички са щастливи.

А в конкретния случай, или са откровено сива фирма, или за пръв път правят нещо подобно.

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.