Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 наводчик
Автор: Acnapyxcku   
Дата:   01-08-09 18:51

Новини от комунизма: служба „наводчик”

Юлиана Методиева

Доколкото ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” си спомня, през 1980 г. имало една група историци. Тази група работила с доста пари, отпуснати от Политбюро на ЦК на БКП”, казва още проф. Иван Илчев пред „24 часа” на 27 юли. Илчев казва това по повод Божидар Димитров, вече настоящ министър без портфейл. Той казва още, че тия пари са били за осигуряване на изворови материали за написване на многотомната история на България. За съжаление обаче тази история и до този момент не е довършена – стигнала само до VII том.

В същия ден партиарх Максим благослови Бойко Борисов и неговия „герберски” кабинет. В този кабинет има един министър без портфейл, за когото се изписаха куп страници колко неприемлива фигура е. Дни преди номинацията на Божидар Димитров, парламентът прие лустрационен текст, според който бивши сътрудници на Държавна сигурност не могат да заемат ръководни постове като председатели на парламентарни групи.

Нататък обаче следва най-хубавата част от новините. Въпросната група историци (знаели езици!) обикаляли световните архиви и библиотеки, ксерокопирали ги и ги микрофилмирали. Това се наричало научна работа – евфемизъм, прикриващ ни повече ни по-малко разузнаване и трафик на артефакти.

За тези подвизи моето поколение знаеше от книгите на Богомил Райнов, но като художествена реалност… Както е известно, разузнаването се ръководеше от Държавна сигурност – Първо и Второ главно управление, чийто агент всеизвестно е бил фамозният Божидар Димитров, с гальовен прякор от колегите му историци Шехерезада (в смисъл, повече е разказвач, отколкото – историк). Ето какво разкрива още ректорът Илчев: Парите са се разпределяли от Първо главно управление, а сред вдъхновителите на шпионската групичка траколози и археолози е бил и „уважаваният историк, покойният вече Фол”.

Каква роля точно е изпълнявал една от най-тайнствените личности, потомственият интелектуалец и генерален секретар на Международния съвет по индоевропейски и траколожки изследвания, Александър Фол, към Държавна сигурност, ни пояснява самата Шехеразада, в същия бр. на „24 часа”. Б. Димитров казва:”Водещ офицер ми беше проф. Александър Фол.” По-точно казано - „наводчик”. Ще рече, студенти и професори по случай 1300 годишнината от създаването на българската държава микрофилмирали, а Фол (цитирам по Справочника, издаден в “Труд” - 6.02.2005 г.) е провеждал „оперативна разработка на кандидатите и вербуването им”.

Впрочем, ако още не е ясно какво е правел създателят на науката тракология, един болезнено амбициозен и комплескарски предмет на групата около Людмила Живкова, целящ да докаже връзката на тракийското културно наследство в българските и в източнобалканската народна култура, (вж.www.thracologia.org), да поясня. Александър Фол е получавал заплата и от Държавна сигурност. Точно както и Ахмед Доган, когото готвели да бъде ползван за наводчик, а на по-късен етап – за вербовчик и агент-груповод, в скоби казано. Особено пикантна ми се струва добавката от цитирания Справочник, че за наводчик „обикновено се изпозват бармани, чиновници, на които се плаща от общите хонорари”.

Лично помня покойния професор. В мрачните години на 1985-та беше станал и министър на просветата. Длъжна бях, като журналист от в. ”Учителско дело”, да посещавам ранните оперативки в МНП, с директори на гимназии от местата с небългарско население. Протичаше т.нар. „възродителен процес”, който имаше за цел да де-ислямизира населението, като отреже всичките символи на религиозната му идентичност. Леко кресливо, с несъмнен оттенък от снощен махмурлук, Фол искаше от изплашените учители да му докладват бройки. “Бройки, казвам”, кънтеше гласът му. „Колко плитки отрязахте, колко шалвари свалихте!”

Професора, министъра на просветата познавам, а наводчика – не. Някога гледах ехидно на смешните му хипотези за културното наследство на траките като интегрална част от българската култура, но не съм подозирала връзките му с Държавна сигурност. Александър Фол бе гост-професор в Германия, Япония, Франция и Великобритания, като е заемал едновременно в Държавна сигурост таен пост, адекватен за срамно ниско квалифицирани хора. Той си е знаел защо. Задава се обаче тежкият въпрос – коя прочута, ухажвана от ЦК на БКП, личност не е била агент на ДС? Що за извратено наследство имаме, щом като елитът ни е живеел с двойно битие?

www.kafene.net

Отговори на това съобщение
 Re: наводчик
Автор: the_shooter   
Дата:   01-08-09 19:10

А коя е Юлиана Методиева?

Автор: Tekumze   
Дата:   01-08-09 19:19

Много хора са били наредени около копанята /софрата/ мдааа....[smilie23]

Автор: юнга   
Дата:   01-08-09 19:20

Що за извратено наследство имаме, щом като елитът ни е живеел с двойно битие?

"Елит" не е ли силно употребено в случая?
Все пак става дума за комунисти.
Те нямат това наследство, необходимо да имат качествата на елит.
Виж за банда стават.Наследството им е тероризъм и обири.

Автор: NO_CARRIER   
Дата:   01-08-09 19:36

А напорчик нема ли да има? [ezik]

Автор: Amigo   
Дата:   01-08-09 19:39

а що не нагъзорчик [smilie5] [smilie5] [smilie25] [smilie25]

Автор: b-w_devil   
Дата:   01-08-09 19:47

Коя е Юлияна Методиева и с какво се яде???:

Ами - с пасквилите си се яде:

ЦИТАТ:

ПРАВО НА ОТГОВОР

До Кра­си­мир Къ­нев, пред­се­да­тел на БХК,
и чрез не­го до Об­що­то съб­ра­ние на БХК

Ува­жае­ми да­ми и гос­по­да,

Във въ­ве­де­ние­то към пос­лед­ния брой на “О­бек­тив” Юл­иа­на Ме­то­дие­ва - от свое и до гол­яма сте­пен от име­то на БХК - ми е пос­ве­ти­ла 180 ду­ми, на­пъл­но под­ход­ящи, за да се объ­рна тък­мо към БХК за за­щи­та на чо­веш­ки­те ми пра­ва - пре­ди всич­ко пра­во­то ми на чест и дос­той­нство, по­тъп­ка­но тък­мо от Ме­то­дие­ва. Тя е из­вър­ши­ла то­ва в кла­си­чес­ко­то за жъл­та­та ком­про­мат­на пре­са съ­че­та­ние от ос­кър­бле­ния, по­луис­ти­ни и клю­ки, пус­на­ти от са­ма­та нея. Пре­вър­на­ла се е във вто­ра Ал­бе­на Ву­ле­ва, но по-од­еоз­на, за­що­то не са­мо си поз­вол­ява да из­пол­зва по­доб­ни ме­то­ди, а чрез стра­ни­ци­те на “О­бек­тив” и ги ле­ги­ти­ми­ра ка­то граж­дан­ска по­зи­ция. Ина­че, без ор­га­на на БХК зад гър­ба си, ней­но­то място с то­зи текст в най-доб­рия слу­чай съ­що би би­ло в те­ле­ви­зия “СКАТ” или във вес­тник “Шок”.

Ред­ки­те опи­ти не­що в тек­ста й да се пред­ста­ви за факт, ка­то то­ва, нап­ри­мер, че съм ис­кал да ог­лавя фон­да­ция за 150 000 до­ла­ра, са прос­то безс­кру­пул­ни лъ­жи. Ос­та­на­ло­то - че съм “по­ли­ти­чес­ко жи­го­ло”, че съм “взет от ули­ца­та­” и пр., ако има­ше сме­лос­тта да го из­ре­че в очи­те ми, ще­ше по крас­но­ре­чив на­чин да из­пъл­ва със­та­ва на чл. 146 от На­ка­за­тел­ния ко­декс - за оби­да.

Ме­то­дие­ва оба­че се крие от те­жес­тта на собс­тве­ни­те си ду­ми зад ус­лов­ни конс­трук­ции и не­въз­пи­та­ни подм­ята­ния, та­ка че тек­стът й е ед­нов­ре­мен­но на­гъл и без­гръб­на­чен. Но са­мо та­къв той мо­же да й свър­ши ра­бо­та - на­бър­зо, без ан­га­жи­мент към ис­ти­на­та, ло­ги­ка­та или мо­ра­ла, да ме об­ви­ни, че аз лич­но съм пре­диз­ви­кал “фа­ли­та на пуб­лич­нос­тта” у нас. И спе­циал­но на БМК - и в граж­дан­ски, и във фи­нан­сов сми­съл.

БМК бе­ше важ­на кау­за в жи­во­та ми, но из­бли­ци от­въд еле­мен­тар­на­та поч­те­ност най-мал­ко мо­гат да са ос­но­ва­ние за рав­нос­мет­ки. Ще при­помня са­мо, че пре­ди Ме­то­дие­ва да ме “взе­ме от ули­ца­та­”, за да ме нап­ра­ви пред­се­да­тел на БМК, ве­че бях но­си­тел (пър­вия) на го­диш­на­та наг­ра­да на коа­ли­ция­та за “цялос­тен при­нос към не­за­ви­си­мос­тта на ме­дии­те и ут­вър­жда­ва­не на цен­нос­ти­те на граж­дан­ско­то об­щес­тво”. И че пос­ле са­ма­та Ме­то­дие­ва нас­тоя­ва­ше да уча­ства­м в ини­циа­ти­ви­те, ор­га­ни­зи­ра­ни от БХК, да бъ­да сред пуб­лич­ни­те им ли­ца и да водя дис­ку­сии­те и прес­кон­фе­рен­ции­те (вклю­чи­тел­но и “Граж­да­ни сре­щу ом­ра­за­та”), ни­що, че се­га пи­ше, че “ха­бер съм си нямал”.

Опи­тъ­т пък да ми сто­ва­ри ви­на­та за фи­нан­со­ви­те проб­ле­ми на БМК е ба­нал­на ин­си­нуа­ция, до­кол­ко­то всич­ки в коа­ли­ция­та знаят, че аз дек­ла­ра­тив­но не съм се за­ни­ма­вал с па­ри­те й, ни­ко­га не съм стоял на пътя им, та­ка че няма как и да съм при­чи­на за от­кло­не­ния по не­го. Мно­го доб­ре го знае и Ме­то­дие­ва.

Въп­ро­сът - за­що то­га­ва тя е ре­ши­ла да ме об­ру­гае, раз­би­ра се, е тру­ден? Хрум­ват ми са­мо две хи­по­те­зи. Пър­ва­та е, че ис­ка да прик­рие (да под­ме­ни) от­го­вор­нос­ти­те за фи­нан­со­вия фа­лит на БМК, кое­то дон­якъ­де се пот­вър­жда­ва от оди­та, ор­га­ни­зи­ран пре­ди вре­ме от Ме­то­дие­ва по моя мол­ба, след ка­то спо­де­лих с нея тре­во­га­та си по те­ма­та. Не­го­ви­те оп­ти­мис­тич­ни ре­зул­та­ти драс­тич­но се от­ли­ча­ват от реал­но­то ка­тас­тро­фал­но по­ло­же­ние, кон­ста­ти­ра­но и от пос­лед­на­та ре­ви­зия. Сякаш от оди­та по по­ръч­ка на Ме­то­дие­ва до тек­ста, пуб­ли­ку­ван от нея в “О­бек­тив”, от­но­ше­ние­то й е ес­ка­ли­ра­ло от “да зат­во­рим очи­” към “да хвър­лим прах в очи­те­”.

Въп­ре­ки всич­ко оба­че не ми се ис­ка да свър­звам Юлиа­на с ко­руп­цион­ни по­доз­ре­ния и за­то­ва раз­чи­там по­ве­че на вто­ра­та хи­по­те­за. А тя е, че тек­стът й сре­щу мен е крясък от ада на собс­тве­на­та й чо­веш­ка и про­фе­сио­нал­на неу­дов­лет­во­ре­ност. Впро­чем, не пър­вият. Сви­де­тел съм през го­ди­ни­те как Ме­то­дие­ва из­вед­нъж се за­вър­та на пе­ти и се нах­върля из­не­ви­де­ли­ца вър­ху хо­ра, с кои­то до­то­га­ва е под­дър­жа­ла прия­тел­ски и ко­ле­гиал­ни от­но­ше­ния.

Ува­жае­ми да­ми и гос­по­да,

Как­ви­то и да са хи­по­те­зи­те оба­че, моля да пре­раз­гле­да­те членс­тво­то на Юл­иа­на Ме­то­дие­ва в БХК. Ка­зу­сът й е схо­ден с то­зи на Геор­ги Ко­ри­та­ров, за­що­то ней­ният текст в “О­бек­тив­” е до­нос, раз­ра­бо­тен из­цяло по пра­ви­ла­та на жан­ра, ма­кар и с днеш­на да­та и без пос­ред­ни­чес­тво­то на ДС. Но цел­та му е ка­то на все­ки до­нос - да нав­ре­ди на то­зи, сре­щу ко­го­то е на­пи­сан.

Геор­ги Ло­за­нов

Моля, то­ва об­ръ­ще­ние да бъ­де пуб­ли­ку­ва­но в “Обек­тив” ка­то реа­ли­за­ция на пра­во­то ми на от­го­вор.

--------------
Взето от:
http://www.bghelsinki.org/index.php?module=pages&lg=bg&page=obektiv15115

Публикацията е редактирана (01-08-09 19:48)

Автор: J0R0   
Дата:   01-08-09 19:59

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/cjgn4011.JPG
http://joro.photo-forum.net/images/red.jpg

Дата:   02-08-09 02:11

Аз познавам една Юлияна Младенова. Много хубаво дете! [cool]

Дата:   02-08-09 02:13

Между другото, сетих се за друга подобна дума - нахуйник. [smilie7]

Автор: kkkolelo   
Дата:   02-08-09 03:41

Автор: NO_CARRIER
Дата: 02-08-09 02:13

Между другото, сетих се за друга подобна дума - нахуйник.
------------------------------------------

Аз пък за присадчик [smilie5] Едно време като почнах работа, вървеше някаква шега по аналогия на присаждане на дръвчета ... "Ще ти направя една присадка" [smilie10] [smilie5] [smilie18]

Автор: e-mil   
Дата:   02-08-09 03:58

"”Водещ офицер ми беше проф. Александър Фол.” По-точно казано - „наводчик”."

Тая Методиева поне малко шпионски романи да беше прочела, че да направи разлика между водещ офицер и наводчик. Както и между разузнаване, и контраразузнаване. [smilie5]

Автор: asahi   
Дата:   02-08-09 11:08

Правилно са постъпили другарите! Историческото наследство трябва да се събира и класифицира. Добре, че ДС се е заела с тази работа. Така резултатът ще е финансиран, организиран, контролиран и въобще ще се свърши работАта.
Който не се е занимавал с история ще гледа присмехулно на този процес, но точно работата с "изворите" е в основата на тази наука историята.

Автор: sofianec   
Дата:   03-08-09 17:42

огън да ги гори

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.