Автор: tonyf
Дата: 28-07-09 12:16
asahi написа:
> За съжаление поведението на нашите медици в Либия преди
> задържането им не е било за пример и според местното
> законодателство е било подсъдно.
Asahi, не знам дали си запознат за какво точно става дума... само един пример (от мои преки наблюдения на място - живял съм и съм работил там) - централна областна болница, инфекциозно отделение, непрекъснато се налага преливане на кръв и плазма. Двата продукта се дават на болниците по централизирана схема, със сертификат за безопасност от държавната им лабораторна инспекция, т.е. готови за преливане. Лекарят, завеждащ отделението е българин, както и много от редовите лекари и сестри са българи. Завеждащият е с много опит в онази държава и под някакъв измислен предлог винаги назначава на място допълнително изследване на продуктите - и обикновено се оказва, че партидите масово са заразени с хепатит Б и какво ли не още!!! В отделението няма тестери за спин, но всеки инфекционист ще ти каже, че където има хепатит Б, там има и спин колкото си искаш, а и самият хепатит Б е фатален колкото спин и няколко десетки пъти по-заразен!
Тези допълнителни изследвания се правят на своя глава от завеждащия отделението, заради което завеждащият рискува от уволнение до затвор - както дойде и както е на кеф местният дерибей!
Мога да дам още по-абсурдни и по-безумни примери за това какво рискуват там българските медици за да спазват лекарския си дълг и от какво са заплашени ако бъдат изловени, че се опитват да го спазват. Защото там дори най-простата сестра, ако е местна и ако реши, може да разкаже играта на всеки български медик, подчертавам - български, заради простия факт, че никоя друга държава там не позволява и косъм да падне от главата на нейните си специалисти, докато българите в онази държава, поради липса на дипломатическа закрила, е всеизвестно, че могат да бъдат унижавани, затваряни и набеждавани практически за всичко.
Иначе местните не са лоши, напротив, държавата не е лоша, стандартът й е един от високите, но при сблъсъка на съвсем различни култури и обичаи, нашите хора там нямат никаква защита, няма и кой да им разяснява, а се учат на принципа проба-грешка.
|
|