Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Талев - Вапцаров
Автор: юнга   
Дата:   25-07-09 12:02

След бурни препирни в темата за Вапцаров, мисля ,че е добре да видим отношението към македонският въпрос на един друг всепризнат творец Димитър Талев.
И така,комунистът Вапцаров участва в македонски литературен кръжок и се опитва да пише на "македонски".
Срещу това, българинът от Прилеп и концлагерист от "Куциян" Димитър Талев написва разказ като "Наранена гордост", който можете да прочетете тук:
http://publicistika.blogspot.com/search/label/Димитър Талев

П.С. Из живота на Димитър Талев:
18.X.1944 г. Арестуван и отведен в Дирекцията на милицията. Директно изпратен в Софийския централне затвор, където престоява до април 1945 г.
От 22 април 1945 г. до август 1945 г. е откаран на принудителна работа в мина "Бобов дол" (лагера - трудово-изправително селище)
21 ноември 1947 г. в навечерието на пристигането на Йосип Броз Тито в България се извършват масови арести на набелязани хора, между тях е Димитър Талев, който е привикан в V участък на ул. "Марин Дринов". 56 македонски дейци (и Димитър Талев) са изпратени на лагер в открития рудник "Куциян" на принудителна физическа работа. Тук Талев престоява до 10.I.1948 г.

Отговори на това съобщение
 Re: Талев - Вапцаров
Автор: Todd   
Дата:   25-07-09 12:05

И като са го прибирали в милицията - герой ли е ????

Моа се фана на бас че мен са ме прибирали повече пъти от него в милицията !!!!

Така че .....да не ми се прай !!!И я съм македонец !!!

[smilie19]

Автор: Amigo   
Дата:   25-07-09 12:06

С голямо удоволстие го четях едно време [smilie8] [smilie8]

Автор: djogata   
Дата:   25-07-09 12:11

Братът на Димитър Талев - Георги Талев, е бил виден деец на ВМРО по това време. Всъщност за дълги години Георги е бил много по-известен от Димитър.
Не е учудващо, че и Димитър Талев е имал такова отношение. Цялото семейство са така.

Част от родата на Талеви все още живее в Благоевград (наследниците на Георги Талев). Тези на Димитър Талев не ги знам къде са, има ли изобщо. Има и рода в Прилеп, но връзките са вече загубени. Тези от поколението на баба ми - 70-годишни, все още си спомнят роднините от другата страна на границата (примерно първи и втори братовчеди), но по-младите - не.

Дата:   25-07-09 12:15

Автор: Todd
Дата: 25-07-09 12:05

Разликата е тази Тоде, че ти не се прибиран заради това, че си българин от Македония и когато е идвал Тито, ако си бил жив, никой не се е сещал за теб.
А отношението към Македония на двамата - Вапцаров и Талев е ясно различимо.
Единият следва заповедите на Коминтерна и воюва срещу България. Другият цял живот страда заради любовта си към България.
Страда и от комунистите, които се мъчат да подарят Македония на сърбите и накзават всеки роден в Македония, който се българее.
Виж Вапцаров е тачен от тях.

Дата:   25-07-09 12:15

като се сетя, че и моят дядо е от Македония... [smilie8] [smilie8] [smilie5] [smilie5] [smilie5] ще взема да се пиша и аз наследник на бай Македонски [smilie18] [smilie18] [smilie25] [smilie25]

Дата:   25-07-09 12:20

Ооо, Амиго, ти не беше ли от Пловдив бре, как да те пишем наследник на бай Македонски [smilie7]

Автор: J0R0   
Дата:   25-07-09 12:21

Амиго, трябва първо да научиш езика. Почни с този Българо-Македонски разговорник:

(източник - Википедja)

* Здравей/Здрасти! - Здраво!
* Добро утро! - Добро утро!
* Добър ден! - Добар ден!
* Добър вечер! - Добровечер!
* Лека нощ! — Добра ноќ!
* Довиждане! — Довидување!
* Чао! (неофицијално) - Пријатно!
* Как си? - (неофицијално) — Како си?
* Как сте? - (официјално, и уште како множинска форма) - Како сте?
* Какво правиш? - (неофицијално) — Што правиш? Како си?
* Какво правите? - (официјално, уште plural form) - Што правите? Како сте?
* Добре съм - Добар сум
* Всичко най-хубаво! - Сѐ најдобро!
* Поздрави! - Поздрав!
* Честит рожден ден! - Среќен роденден!
* Благодаря (официјално и неофицијално) - Благодарам
* Мерси (неофицијално) - Фала
* Моля - Молам
* Извинете! (официјално) - Извинете!
* Извинявай!/Извини! (неофицијално) - Извини.
* Колко е часът? - Колку е часот?
* Говорите ли ...? - Дали зборувате ...?

...английски - англиски
...български - бугарски
...македонски - македонски
...сръбски - српски
...гръцки - грчки
...френски - француски
...немски - германски
...италиански - италијански
...испански - шпански

* Да - Да
* Не - Не
* Може би - Можеби
* Бира/Пиво - пиво (поимот пиво ретко се користи во бугарскиот јазик)
* Ще се видим скоро - Ќе се видиме наскоро
* Ще се видим утре - Ќе се видиме утре

http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%98%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BA

Дата:   25-07-09 12:22

аз се простирам от Македония до Филипополис, че и по-нататък [smilie18] [smilie18] [ezik] [ezik] баба ми пък е от Беломорска Тракия [smilie18] [smilie18] [smilie6] [smilie6]

Дата:   25-07-09 12:23

JORO, мерсаж, залягам над речника [smilie5] [smilie5] ей, вчера тук в Търново гледах македончетата как играха - нашенци [smilie24] [smilie5] [smilie5]

Дата:   25-07-09 12:25

Още от живота на Талев.
здравословното състояние на Талев се влошава и той получава тежка язва.

В изключително тежко състояние той е въдворен на работа в мина Перник, рудник „Куциян” (до февруари 1948). Там Талев е трябвало да се храни с варени кочани зеле без никаква мазнина. В тежките условия е щял да загине, ако не са го спасили майка му и сълагерниците. Брат му разказва как се е налагало семейството да се лишава от всякакви сладки храни, които майката е затваряла в буркани и е изпращала в мините под предлог, че са лекарства. След 1948 семейството му е изселено от София в Луковит, където в условията на обществена изолация Талев доработва романа "Железният светилник", създава "Преспанските камбани" и "Илинден".

Там Талев е трябвало да се храни с варени кочани зеле без никаква мазнина.

Интересно. Хитлер го няма, фашизмът е победен, а лагерите си стоят и хранят с кочани зеле.
Еххх! Да бе жив и Вапцаров по това време, та да седне и да напише една "моторна песен"...

Дата:   25-07-09 12:29

Автор: юнга
Дата: 25-07-09 12:15

Автор: Todd
Дата: 25-07-09 12:05

Разликата е тази Тоде, че ти не се прибиран заради това, че си българин от Македония и когато е идвал Тито, ако си бил жив, никой не се е сещал за теб.
А отношението към Македония на двамата - Вапцаров и Талев е ясно различимо.
Единият следва заповедите на Коминтерна и воюва срещу България. Другият цял живот страда заради любовта си към България.
Страда и от комунистите, които се мъчат да подарят Македония на сърбите и накзават всеки роден в Македония, който се българее.
Виж Вапцаров е тачен от тях.

къф коминтерн бе бате , ква борба срещу България ?????

Я глей ко се случи последните 20 години в държавата .Симеончо от Мадрид дойде да краде от нея .....ние си говорим за коминтерни !!!

Къв е тоя борец Вапцаров - джудже !!! Един Доган е къде къде по як борец !!! Хем човека ного обича България !!! И нейните близки съседи !!!

И ко ???? [smilie19]

Дата:   25-07-09 12:31

Тоде, не е честно да ги сравняваш Доган и Вапцаров, Вапцаров поне е бил добър поет [smilie5]

Дата:   25-07-09 12:33

Да ама пък Доган е по-добър айдук !!! [smilie5]

Дата:   25-07-09 12:34

Мда, това му го признавам [smilie5]

Дата:   25-07-09 12:37

да живее интернационализЪма, другари [smilie25] [smilie25]

https://photo-forum.net/static/forum/2009-07/hxdg8969.JPG
http://mklasing.files.wordpress.com/2008/03/motivaional_communism.jpeg

https://photo-forum.net/static/forum/2009-07/tyfp9047.JPG
http://api.ning.com/files/m1rhtkvScn9wGpwgq4p8ks-u2ZtST1uKllYMMvJnGMJqjS3WQ0PXpcIHImFLTv-Ktp*-CesKci
[smilie19] [smilie19]

https://photo-forum.net/static/forum/2009-07/ghlz2722.JPG
http://www.nixp.ru/pub/walls/linux-china-communism.jpg
[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   25-07-09 12:38

Концлагер “Куциян”

Дъсчени бараки, телени мрежи, милиционерски вишки, секретни постове. Постоянна охрана на района и за началник охраната – капитан Гершанов, въоръжен с пищов и тояга, само търси претекст за побоища. Помещенията са с два реда нарове на два етажа. Лагеристите са облечени в какви ли не “униформи” – стари войнишки панталони и шинели, изпокъсани полицейски дрехи, раирани затворнически парцали. Стригани глави със затворнически кепета.

Работихме на открития рудник “Куциян”, който в миналото е бил държавният резерв на страната. До рудника имаше два километра разстояние, което изминавахме за повече от час. Погледнато отстрани не се забелязваше дали колоната се движи.

Най-страшното в този лагер беше големият глад. Накрая на двора имаше една планина от зеле, покрито със сняг. От него се готвеше цяла зима. Хлябът беше много малко и ние като млади едва се въздържахме да не го изядем, когато го получим още същата вечер. След това целия ден караш без хляб. Притеснени от тормоз, глад, работа, студ, младите хора, които за пръв път попадат в такава ситуация, се подават на отчаянието. Промени се и външността ни. Небръснати, непрани, нямахме възможност и очите си да мием, а на всичко отгоре и въшки. Пълна занемареност!

И въпреки това, Талев има сила да твори.
Ето до какво води "Съюзът със СССР" на Вапцаров.

Автор: black_swans   
Дата:   25-07-09 12:39

Амиго, ние с теб да не излезем рода накрая? [smilie5]

Дата:   25-07-09 12:40

юнга, мога да пусна едни доста показателни спомени за този "светъл" период, но за съжаление не са на този ми комп [smilie8]

Дата:   25-07-09 12:41

black_swans написа:

> Амиго, ние с теб да не излезем рода накрая? [smilie5]

колко му е... Македония уж малка, малка, ама цялата вселена обхваща [smilie18] [smilie18] [smilie25] [smilie25]

Дата:   25-07-09 12:42

Гледам и Ленин на партито.
Същият Ленин, който подписва заповед, да се изтребват всички безпризорни над 12г.
Хитлер дали е подписвал подобно нещо?
Над 12 години!

П.С.Всъщност, кой е учител и кой ученик?

Публикацията е редактирана (25-07-09 12:45)

Автор: тьма   
Дата:   25-07-09 12:46

юнга, като копи-пействаш, не пропускай някои важни факти[smilie3]

Един друг журналист по съвпадение също се е казвал Димитър Талев. Той нарочно е носил очила с голям диоптър, за да прилича на истинския Талев. На много места, даже в албанското посолство, се е представял за него. През Втората световна война е взел пари от италианците, за да направи репортажи за Албания. В тази връзка през октомври 1944 Димитър е арестуван, без официално обвинение, без съд и присъда, с упреци за "прояви на великобългарски шовинизъм". Задържан е в Софийския централен затвор (до края на март 1945 г.). Въпреки това полицейският инспектор се усъмнява, че това „не е този Димитър Талев”. Макар съмненията той е изпратен в "трудово-изправително селище" в Бобовдол (до края на август 1945). По-късно Димитър излиза с официално опровержение в „Зора“.

Дата:   25-07-09 12:46

https://photo-forum.net/static/forum/2009-07/zzep6672.JPG
http://neatorama.cachefly.net/misscellania/communism.jpg
[smilie18] [smilie18]

Дата:   25-07-09 12:47

Такава ли заповед е дал Ленин ???? Браво на тоз човек !!!!

Немате идея ако мога ква заповед ще издам за некой хора в нашата държава ......стотици години ще ме дават за пример по света !!!

[smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Е за това го уважавам Ленин !!!

[smilie7]

Автор: jekopj   
Дата:   25-07-09 12:48

...Някъде към 1990г.,имаше дебат за т.нар."македонци" и хора от Благоевград и околоста свидетелстваха на живо пред екрана как след 1944г.,са ги привиквали за да им внушават,че те са македонци,а не българи,дори в паспортите им е пишело,че са македонци...тези,които са твърдели обратното са били бити,но за интерниране не е ставало дума,поне от тези,които бяха поканени тогава.
Интересното /и отвратително същевременно/ е това,че когато отношението към Тито /от страна на Сталин/ се променя,тогава същите хора са привиквани да им се внушава,че са българи,а не македонци...
По-късно,преименуването /насилствено/ на останалите още от турското робство български поданици с турско самосъзнание,доведе до тяхното емигриране в Турция.От тази "екскурзия" България загуби население и работна ръка,създаде се /в последствие/ ДПС...абе комунист да те управлява,пък се надявай на добро...ще си останеш с надеждата и сладките обещания...[cool]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.