Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Коя е Мария Магдалина?
Автор: тьма   
Дата:   22-07-09 11:09

Днес църквата празнува денят на Света равноапостолна мироносица
Мария Магдалина.

"Личността на св. Мария Магдалина неправилно се обърква с други жени, за които повествуват Евангелията.

Света Мария Магдалина била родом от Мангала, на брега на Галилейското езеро.

Тя не е Мария от Витания (градче на юг от Йерусалим) - сестрата на Марта и Лазар, която помазала главата на Иисус.

Тя не е и опростената грешница, която помазала нозете на Иисус и ги изтрила с косите си, за което разказва св. евангелист Лука. Непосредствено след разказа за тази неназована по име грешница ("...една жена от града, която беше грешница, вж. Лук.7:37) ев. Лука споменава поименно св. Мария Магдалина с думите "Мария, наричана Магдалина, от която бяха излезли седем бяса" (Лук. 8:2). От текста ясно се разбира, че Мария Магдалина била една от многото други жени, които Иисус "излекувал от зли духове и болести... и които Му услужваха с имотите си" (Лук. 8:2).

Объркването на св. Mария Магдалина с опростената грешница не е отскоро - то води началото си от края на VI век и се дължи най-вече на погрешно тълкуване на св. Григорий Велики.

Смесването на различни жени с името Мария е особено разпространено на Запад, среща се и в нашумелите филми "Последното изкушение на Христос", "Кодът Да Винчи" и други произведения. То се дължи на непознаване на Св. Писание."

Отговори на това съобщение
 Re: Коя е Мария Магдалина?
Автор: IvoZafirov   
Дата:   22-07-09 11:12

Ми не съм сигурен коя е... Обаче незнайно защо си преставям, че такова име може да име само някоя много готина мацка. Брюнетка около 30-е с неустоим чар.

[smile]

Дата:   22-07-09 11:21

Със сигурност е брюнетка, само за чара не съм сигурна, не мога да видя нозете - дали ходилото й е гръцко[smilie3]

https://photo-forum.net/static/forum/2009-07/ylcx5699.JPG
http://www.pravoslavieto.com/life/icons/07/07.22_sv_Maria_Magdalena/1.jpg

Да си призная винаги съм мислела, че тя е именно онази блудница, срещу която Иисус е казал да хвърли камък този, който се смята за безгрешен. Никога не е късно да се научи нещо[smilie7]

Дата:   22-07-09 11:24

А исус понякога много ме дразни... да хвърлел камък този, който р'ъиш се смятал за безгрешен. И кой е този безгрешник ако смея да попитам? Самия исус е грешник подбуждайки към убийство с камъни на една жена.

Религии.....

Дата:   22-07-09 11:27

божеее, Ивоо, махмурлия си, лелиното, че таквиз ми ги говориш[smilie10]

Автор: Todd   
Дата:   22-07-09 11:28

Не бе Иво , човека не е искал да я трепат !!! Искал е да се разкарат та да остане насаме !!

Кой не иска насаме с блудница ????

Да хвърли камък !!!!

[smilie19]

Дата:   22-07-09 11:33

Тъма нали сме се разбрали, че като сме си двамата няма нужда от обръщение то "боже". Може и само Иво да ми казваш [smilie3]

Тодораки аз камъни няма да хвърлям [smilie5]

Автор: tofo   
Дата:   22-07-09 11:36

Света Мария Магдалина била родом от Мангала, на брега на Галилейското езеро.

Упс...[smile] От Мангала са сигурно едни малце по-други хорица. Тя е била от Магдала.[smilie5]

Автор: tnt   
Дата:   22-07-09 11:40

А защо МагдалИна, а не МагдалЕна?

Автор: Rolleiflex2005   
Дата:   22-07-09 11:40

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Amigo   
Дата:   22-07-09 11:44

Както се оказва Мария Магдалена и Джийзъс заминали тайно след като го свалили от кръста, той оздравял от раните си, а те се оженили, имали си деца и живели щастливо дълги години. [smilie8] [smilie8] [smilie6] [smilie6]

Re:
Дата:   22-07-09 11:45

Да, Rolleiflex2005, именно тя, но защо след като е равноапостолна църквата почти я игнорира?

Дата:   22-07-09 12:05

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: black_swans   
Дата:   22-07-09 12:16

Край София (Бухово) има манастир, посветен на св.Мария Магдалина. В самата София, кв.Христо Ботев, пък се строи, към настоящия момент, храм посветен на светицата. В храм св.София, при влизането в наоса, веднага отляво, има голяма икона на св.Мария Магдалина, поставена в резбован проскенитарий.
Игнорират я възпалени мозъци, вманиачени на тема тамплиери, меровинги и тайни знания, които можеш да придобиеш тутакси, срещу петнаесе лева на томче при бърз обход на "Славейков".

Автор: e-mil   
Дата:   22-07-09 12:23

Това дето Мария Магдалина била блудница, всъщност не го пише в Библията. Явно е църковна легенда - поповете обичат да си доизмислят.

А не съм чувал "възпалените мозъци" да я игнорират. Всъщност в онези томчета за меровинги и тамплиери пише точно обратното - че е важна историческа фигура. [smile]

Дата:   22-07-09 12:28

Като измисляш "биография" на някого, какво правиш освен да го игнорираш?

Дата:   22-07-09 12:34

Ако имаш предвид Бейджънт, Линкълн и Лий - те ясно си пишат, че е хипотеза основана на добри аргументи, а не "измисляне". Вече работа на читателя е да се съгласи или не с тази хипотеза.

Личното ми мнение е, че има доста съмнителни моменит, но специално в анализа на Библията са се справили много добре. В крайна сметка наистина Библията е едно доста противоречиво писание, докато те са си изградили стройна теория.

Дата:   22-07-09 12:37

Хипотезата, при господата, неусетно се превръща в аксиома. [smile]

Дата:   22-07-09 12:39

абе иди после обяснявай, че нямаш сестра [smilie5]

То и с Исус и Мариа Магдалина така. [smilie21]

Дата:   22-07-09 12:40

Дата:   22-07-09 12:55

Въх, доживях да чуя, че "анализатор" е мръсна дума. [smilie5]

Дата:   22-07-09 12:57

За фанатизма всички останали мозъци са болни. [smilie5] [smilie5] [smilie6] [smilie6] Всички невярващи и друговярващи - на Инквизицията! [smilie24] [smilie5] [smilie5]

Re:
Дата:   22-07-09 14:29

ако Светата църква не я игнорира, защо не я причислява към 12-те апостоли, а я подминава само с прозвището "Света равноапостолна". Брех, женомразие, брех[smile]

Re:
Дата:   22-07-09 17:13

тьма написа:

> ако Светата църква не я игнорира, защо не я причислява към
> 12-те апостоли, а я подминава само с прозвището "Света
> равноапостолна". Брех, женомразие, брех[smile]
>

това е патриархлна религия, на пръв поглед [smilie6] [smilie6]

Дата:   22-07-09 17:43

Хубаво е, когато питаш нещо и никой не ти отговаря. Тогава забравяш вродения си мързел и започваш сам да търсиш отговор.

Оказва се, че католическата църква обединява в един образите на света Мария Магдалена и грешницата-блудница, доказателство за което е и картината на Тициан

https://photo-forum.net/static/forum/2009-07/qqfl5524.JPG
http://www.world-art.ru/painting/img/5000/597/1.jpg

Докато православната отрича каквато и да е връзка на Мария Магдалина с гореспоменатата блудстваща. Светицата е била излекувана от Иисус от седем бяса/никой не казва никъде кои са те/ и никога не е упражнявала най-древната професия.

Винаги ми е било интересно кои са основните разлики между католицизма и православието. Някой ще ми отговори ли, че наистина ме мързи да се ровя повече в нета.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.