Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Малко за историята
Автор: J0R0   
Дата:   13-07-09 18:50

Не бях ходил в Македония от година и половина.
Няколкото дни прекарани там ме убедиха, че процесите в тая страна продължават да си набират инерция.
Наследниците на Великата Македонска империя усилено стоят паметници и пишат книги с които да въздигат своите предци.
В Центъра на Скопие имаше разлепени плакати "Бъди горд, че си македонец, защото македонци са Филип Македонски, Александър Македонски, Кирил и Методий, Климент Охридски, братя Миладинови, Даме Груев" и т.н. не запомних целият списък, но нямаше име което да ми е непознато от учебниците по история.
В Битола - нови колони, дорийски, Йонийски стил, шлемове - изобщо елинистична естетика. Напира.

https://photo-forum.net/static/forum/2017-03/jaqs6585.JPG
http://joro.photo-forum.net/images/al-m.jpg

На тази снимка (в град Прилеп) отдолу на паметника има карта на най-великата империя на всички времена.
За краткия си престой там научих, че първият университет в Европа и в света също е бил македонски - на Климент Охридски...

...и се сетих за божидардимитровщините...

Замислих се, какво всъщност е историята?
Дали е нещо повече от сборник митове, които да напомпват определена група хора?

Доколкото съм запознат с историята на различните народи, ако сведем всичките "истории" до някаква обща формула ще се получат три основни точки:

1. Ние сме наследниците на най-великия народ в миналото.
2. Много и несправедливо сме тъпкани.
3. Другите държави са ни длъжници, дойде време да си върнем дължимото.

Не си спомням кой беше казал, че ако трябва да се удовлетворят териториалните претенции на всички, ще са ни необходими още 3-4 планети.

В Крушево се запознахме с един Таки (Димитракис) - 100%-ов македонец. Та той ни рече, учил съм и гръцка история, учил съм и бугарска история, учил съм и српска история, ама сега си имаме НАШИ учени, дето ни пишат ИСТИНСКАТА, наша история. Човекът беше на 70.

Еми... то кат се замисли човек и "История славяноболгарская" не е някакво по-различно четиво. Ама ние си го уважаваме. Малко ли са и у нас хората дето вярват в какви ли не измишльотини, че и учебниците пълнят с тях и промиват мозъците на хиляди други...
Сигурно трябва да си много смачкан от живота, че да си помпаш самочувствието с "героичното минало".

А комичното в това пътуване беше, че на няколко места, като разбраха че сме българи, искрено се учудиха как толкова добре го говорим македонскиот език и дали някъде сме го учили.

Отговори на това съобщение
 Re: Малко за историята
Автор: GM   
Дата:   13-07-09 18:57

"Македонците" са болни мозъци....Кьотекот ке опраи работата.Ако не -албанците[smilie3]

Публикацията е редактирана (13-07-09 18:57)

Автор: sunnyshot   
Дата:   13-07-09 18:59

J0R0, спомням си преди около 20 години в Торонто, Canada, как юнашки се биха гърци и македонци пред паметника-бюст на Александър Македонски: чий бил - грък или македонец [smilie5]

ето, пред този паметник [smilie5]

https://photo-forum.net/static/forum/2009-07/vwhe9809.JPG
http://gallery.photo.net/photo/4290655-lg.jpg

Публикацията е редактирана (13-07-09 20:10)

Автор: black_swans   
Дата:   13-07-09 19:01

Е, малко пресилени ми се виждат обобщенията ти. Дай сега заради лунатичните бълнувания на сульо и пульо, да се питаме риторично дали историята "е нещо повече от сборник митове". Все пак има хора, които търсят истината, а не си чоплят "величие" от носовете.
Не виждам и защо отца Паисия трябва да го отнесе заради Такис и Димитракис? Нещо много-много различно е "историйцата" му, от изпълнените със злоба и омраза фантастики на самообявилите се историчари край Вардаро. И бай Божо е твърде различен, при все смешните му заглавия "българите - първите европейци".
Иначе, спор няма - поне по тия географски ширини, историята е база за претенции.

Между другото, бях силно изненадан да разбера, че са единици тези, които са чели Паисиевата история.

Автор: тьма   
Дата:   13-07-09 19:02

Тези три основни точки:
1. Ние сме наследниците на най-великия народ в миналото.
2. Много и несправедливо сме тъпкани.
3. Другите държави са ни длъжници, дойде време да си върнем дължимото.

са за малките народи, за неуверените в силата си, не би трябвало да сме от тях, но за съжаление сме в тяхното число. И най-лошо е, че ние самите допринасяме за това, не знаейки историята си, не почитайки героите си, плюейки вся и всьо

Дата:   13-07-09 19:03

И нещо друго - в България също има много бълбукания и бълнувания на "историческа" тематика, но то си е в ъндърграунда, скат тв и разни танакри, а не официална държавна доктрина, с която горе-долу, да се изчерпва и самата държава.

Автор: JesusChristSuperStar   
Дата:   13-07-09 19:06

На тази снимка (в град Прилеп) отдолу на паметника има карта на най-великата империя на всички времена.

..........

По какъв критерии е най-великата?
Най-голямата е на Чингиз Хан
Най-продължително се е задържала Римската...
Не че Александър не е Велик за времето си, ама на мен какво ми пука сега?

Дата:   13-07-09 19:08

Ух... официална държавна доктрина ли е факултетът по "Кирилометодиевистика" в СУ или е ъндърграунд?

Щото аз толкова оборими и изсмукани от пръстите неща рядко съм чел, колкото в "учебниците" на проф. Донка Петканова.
Вервай ми, не са по-малко смешни и абсурдни от тия неща дето сега ги пишат оттатък Вардаро.

Дата:   13-07-09 19:12

дай пример?
факултет или катедра?

по канал1 дали ще видиш нещо подобно на това ?

Дата:   13-07-09 19:16

Катедра към факултет Славянски филологии.
Примерите ще ти ги дам някой път на по бира (или на лични) щото ще стане мазало в темата.
[smilie18]

Дата:   13-07-09 19:28

ок [smile]

Автор: djogata   
Дата:   13-07-09 20:00

Тук съм съгласен с Жоро - общо взето всички държави имат някаква история, която ги прави най-велики, и "неоправдани".

Имам много контакти с чужденци, тъй като живея в чужбина, и горе-долу имам наблюдения какви са историческите схващания на различните нации.

Румънците са брутални - нямат си на идея за много неща, които са в българската история, и практически нямат никаква идея за съществуването на България и връзките на България и Румъния.
Тяхната история се върти около тях - ако ги питаш, Румъния е била нещо като "курорт" ... от Римската империя били изпращали там свои началници като награда за добра служба, там да си живеят спокойно и охолно старините [smilie18] [smilie18] [smilie18]

И така, Румъния произлизала от Дачите и от римляните. Първото официално държавно управление е от някъде година 1300, но "няма значение какво е било управлението и дали е имало държава, след като народът е бил там, значи и Румъния съществува оттогава"

И така са всичките държави. Митове и легенди отвсякъде [smilie18]

Същата история и с други нации. Примерно норвежците са ги мачкали много години (първо датчаните за 300-400 години, после Швеция за още 100) та затова за да си измислят славна история се държат за викигнската слава - ако питаш норвежците, те са били "истинските викинги", датчаните обаче твърдят същото... [smilie18]

Автор: мара   
Дата:   13-07-09 20:05

верно е, че баба донка е малко крайна, ма до македонските висоти не мое да стигне! шапка им свалям![smilie18]

Автор: danbi   
Дата:   13-07-09 20:06

Това обяснява произхода на "Дачия!" [smilie5]

Автор: мара   
Дата:   13-07-09 20:10

май иван богоров твърдеше, че италианският град равена, и най-вече името й, произлиза от РОВИНА. щот тъдява имало мноо дупки....хубав човек. шапка му свалям.

Автор: sunnyshot   
Дата:   13-07-09 20:15

ами аз до колкото си спомням и На-поле-он бил българин [smilie18]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.