Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 АВТОРСКИ ПРАВА в/у репродукции на картини
Автор: alsash   
Дата:   10-07-09 12:31

Много хора желаят да закупят репродукции на акварелите на баща ми който си отиде от този свят преди 2 години.....та технологията е ясна принтери с неприлично добро качество - колко щеш,но намесват се авторски и наследствени права.....посъветвайте ме моля, как стои въпроса по съвест и по закон....

Отговори на това съобщение
 Re: как да разпределим печалбата...?
Дата:   10-07-09 12:33

https://photo-forum.net/static/forum/2009-07/goyy9667.JPG
http://photo-zona.net/images/user43211/album5328/large/1172883084_mjbn8655_IMG_3490_std.jpg
https://photo-forum.net/static/forum/2009-07/yaaj5205.JPG
http://photo-zona.net/images/user43211/album5328/large/1172883084_jstt4712_IMG_3308_std.jpg

Публикацията е редактирана (10-07-09 12:35)

Автор: NeDDRaG   
Дата:   10-07-09 12:37

alsash написа:

> Много хора желаят да закупят репродукции на акварелите на баща
> ми който си отиде от този свят преди 2 години.....та
> технологията е ясна принтери с неприлично добро качество -
> колко щеш,но намесват се авторски и наследствени
> права.....посъветвайте ме моля, как стои въпроса по съвест и по
> закон....

Ами доколкото знам, ти си един от наследниците на тези авторски права. Ако въпроса ти е за печалбата - кой по колко да вземе от нея - това вие, наследниците се съберете и решете. Ако се притесняваш за нелегални копия, които печатаря би могъл да отпечата - там юристите да се произнесат.

Автор: Marillion   
Дата:   10-07-09 12:44

Глава четвърта.
СЪДЪРЖАНИЕ НА АВТОРСКОТО ПРАВО
Раздел I.
Неимуществени права
Видове неимуществени авторски права

Чл. 15. (1) Авторът има право:

1. да реши дали създаденото от него произведение може да бъде разгласено и да определи времето, мястото и начина, по който да стане това, с изключение на обектите по чл. 3, ал. 1, т. 4, 6 и 8, при които това право се уговаря по договор;

2. да иска признаване на неговото авторство върху произведението;

3. да реши дали произведението му да бъде разгласено под псевдоним или анонимно;

4. да иска името му, псевдонима му или друг идентифициращ го авторски знак да бъдат обозначавани по съответния начин при всяко използване на произведението;

5. да иска запазване на целостта на произведението и да се противопоставя на всякакви промени в него, както и на всяко друго действие, което би могло да наруши законните му интереси или личното му достойнство;

6. да променя произведението си, ако с това не се нарушават права, придобити от други лица;

7. на достъп до оригинала на произведението, когато то се намира във владение на друго лице и когато това е необходимо с оглед упражняване на неимуществено или имуществено право, предвидено в този закон;

8. да спре използването на произведението поради промени в убежденията си, с изключение на реализираните произведения на архитектурата, като обезщети за претърпените вреди лицата, които законно са придобили правото да използват произведението.

(2) Авторът няма право да се противопостави на желанието на собственика на произведението на архитектурата да го разруши, преустрои, надстрои или пристрои, ако това се извършва в съответствие с действащите разпоредби.

Неотчуждимост на неимуществени права
Чл. 16. Неимуществените права по т. 2 и 4 на ал. 1 от предходния член са неотчуждими. Отчуждаването на други неимуществени права може да става само изрично и в писмена форма.

Упражняване на неимуществени права след смъртта на автора

Чл. 17. След смъртта на автора до изтичане на срока за закрила на авторското право неимуществените права, с изключение на правата по чл. 15, ал. 1, т. 6 и 8, се упражняват от наследниците на автора.

Глава шеста.
ВРЕМЕТРАЕНЕ НА АВТОРСКОТО ПРАВО
Общо правило

Чл. 27. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2000 г., в сила от 05.05.2000 г.) Авторското право се закриля, докато авторът е жив и седемдесет години след неговата смърт.

(2) При произведения, създадени от двама и повече автори, срокът по ал. 1 започва да тече след смъртта на последния преживял съавтор.

Наследяване на авторското право

Чл. 32. (1) След смъртта на автора авторското право преминава върху неговите наследници по завещание и по закон съгласно Закона за наследството.

(2) Авторското право се наследява до изтичане на срока на времетраенето му.

Упражняване на правата при липса на наследници

Чл. 33. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2000 г., в сила от 05.05.2000 г., доп. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) Ако авторът няма наследници или наследниците починат преди изтичането на срока на времетраене, авторското право преминава върху държавата, която го упражнява до изтичане на срока чрез Министерството на културата. В случай че починалият автор или негов наследник е бил член на организация за колективно управление на права по този закон, тези права продължават да се упражняват до края на срока на времетраенето им от тази организация, за нейна сметка.

Наследниците на автора се определят според закона за наследството. Обикновено наследниците управляват и упражняват авторските права на общия си наследодател едновременно, тъй като са съсобственици на това право. Квотите за разпределение на доходите и разходите от авторското право се определят според наследствения дял, който се определя от закона за наследството. Ако единия от наследниците се възползва еднолично и без съгласие от авторското право, то останалите наследници имат право на иск на осн. чл.94 и сл. от Закона за авторското право и сродните му права...

това накратко.

Автор: ChiTsuJo   
Дата:   10-07-09 13:32

Консултирай се с адвокат!

Автор: Marillion   
Дата:   10-07-09 14:02

И аз ли?

[smilie5] [smilie5] [smilie5]

Големи кожодери тия адвокати. От мен да го знаете.

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   10-07-09 20:20

я пак да обясня......репродуцирал съм творчеството на баща ми...искам да направя и да продавам реалистични принтерни копия на акварелна хартия.....дължа ли на другите наследници нещо и ако дължа какво...например в %

Публикацията е редактирана (10-07-09 20:30)

Дата:   10-07-09 20:25

alsash написа:

> я пак да обясня......репродуцирал съм творчеството на баща
> ми...искам да направя и да продавам реалистични принтерни копия
> на акварелна хартия.....дължа ли не другите наследници нещо и
> ако дължа какво...например в %

Ми май като чета, да. Виж какво е написал Мерилиън: "Наследниците на автора се определят според закона за наследството. Обикновено наследниците управляват и упражняват авторските права на общия си наследодател едновременно, тъй като са съсобственици на това право. Квотите за разпределение на доходите и разходите от авторското право се определят според наследствения дял, който се определя от закона за наследството. Ако единия от наследниците се възползва еднолично и без съгласие от авторското право, то останалите наследници имат право на иск на осн. чл.94 и сл. от Закона за авторското право и сродните му права..."

Дата:   10-07-09 20:27

това е така ,но...правата върху репродукцията?

Автор: Todd   
Дата:   10-07-09 20:27

Според мен не дължиш -ти ги правиш .Ако имат претенции към печалбата трябва да ти платят работата, материалите ....и т.н.

Ако са осведомени или знаят какво ще правиш и си правят трайко а после мрънкат за дял от печалбата немат шанш .Трябвало да го обявят предварително !!! Иначе трябва да покрият всички разходи !!!

Абсолютно некомпетентно мнение - питай адвокат !!!

[smilie7]

Дата:   10-07-09 20:30

alsash написа:

> това е така ,но...правата върху репродукцията?

Репродукцията си е репродукция. Ако искаш хохорар за нея - седнии се разбери с другите нсаледници. Тя защитена ли е от авторско право?

Re: АВТОРСКИ ПРАВА в/у репродукции на картини
Автор: Нели   
Дата:   10-07-09 21:56

Много са красиви [smile]

Re:
Автор: ChiTsuJo   
Дата:   10-07-09 22:43

Marillion, да не мислиш, че следя професиите на над 60 000 регистрирани потребители във форума. А иначе евалла!

Автор: Vinsent   
Дата:   10-07-09 23:35

Плащал съм достойно за репродукции. Художника се опитва да направи репродукцията едно към едно, но на гърба пише от кого е репродукцията и се подписва.

Имам репродукция на картина на Милев от художник, който миналата година спечели конкурс за 400000 Евро за худ.оформление на опера във Виена.

Мисля, че тази репродукция така подписана, след време ще има висока стойност! [smile]

Виждал съм репродукция от Цанко Лавренов. Май репродукцията има по-висока стойност от оригинала![smile]

А, мисля че репродукция на картина не нарушава авторските права, когато е ясно декларирана и не се използва с комерсиални цели.

Репродукцията сама по себе си има стойност. Опитай се да намериш репродукция, например на Казимир Малевич - шанса ти е почти нулев!

Дата:   11-07-09 09:54

Vinsent....това с репродукциите е интересна тема, но тук въпроса ми е КАК СПРАВЕДЛИВО ДА СПОДЕЛЯ СПЕЧЕЛЕНОТО с фамилията, при положение че репродукциите (фотографираните акварели) правя аз, рамкирам паспартирам и продавам сам.

Автор: мара   
Дата:   11-07-09 13:37

на базата на прости сметки-отчисляваш разходите+загубено време (примерно на час) и остатъка, т.е. пеачлбата-делите. делбата-по равно или по някво вътрешно споразумение. особено ако роднините са майка, брат, сестра, всичко друго е малко прекалено,а? а па и те(поне ако са моите, де) едва ли ще имат претенции за повече.

Дата:   11-07-09 13:50

alsash написа:

> Vinsent....това с репродукциите е интересна тема, но тук
> въпроса ми е КАК СПРАВЕДЛИВО ДА СПОДЕЛЯ СПЕЧЕЛЕНОТО с
> фамилията, при положение че репродукциите (фотографираните
> акварели) правя аз, рамкирам паспартирам и продавам сам.

Говоря за репродукция с масло, акварел, гваш..., (с техниката на оригинала), т.е. стремежа е въздействието на копието максимално да отговаря на това на оригинала. Да направиш добра репродукция с техниката на оригинала е голямо изкуство! [smilie24]

Да, и фото-репродукцията изисква умения, но... толкова. Усвоени и точно дефинирани умения, необходимата техника, необходимите условия за заснемане, е и малко ръка и око...! [smile]

Автор: Lalinda   
Дата:   11-07-09 13:59

Репродукциите, за които споменава Винсент, доколкото схващам, са авторски ("от художници", както е написал), а не са просто разпечатки от файлове с фотографирани оригинали.

Иначе, не виждам, примерно, какъв е проблемът човек да си купи репродукция на Малевич от който и да е музей, в който са изложени негови творби (прочее, във Виена през 2001 г. имаше забележителна ретроспектива на Малевич, там можеше да се купят какви ли не постери).

Освен това, тук става ясно, че alsash смята да репродуцира тези акварели с комерсиална цел ("много хора желаят да ЗАКУПЯТ репродукции", а не, примерно, да им бъдат подарени), а не за собствена употреба.

Да, правата принадлежат на всички наследници.

Дата:   11-07-09 13:59

alsash написа:

> Vinsent....това с репродукциите е интересна тема, но тук
> въпроса ми е КАК СПРАВЕДЛИВО ДА СПОДЕЛЯ СПЕЧЕЛЕНОТО с
> фамилията, при положение че репродукциите (фотографираните
> акварели) правя аз, рамкирам паспартирам и продавам сам.

alsash, ако заинтересованите са правилно възпитании и имат помежду си нормална комуникация, то проблемите трябва да отсъстват!
В повечето случаи обаче, алчността, некоректността, липсата на възможност за обективна оценка, преекспонирането на стойностите в съзнанието и др. правят въпроса нерешим! [smilie2]

Автор: biso   
Дата:   11-07-09 14:11

винсент,

бъркаш репродукция с копие

под репродукция обикновено се разбира фотография/скан на картина и отпечатана по някакъв начин зависещ от тиража

Дата:   11-07-09 14:11

Lalinda , кой ти брои постерите за нещо...[smile]
Говоря за репродукция едно към едно - размери, техника, колорит, излъчване, въздействие и т.н. [smile]

Дата:   11-07-09 14:57

"Говоря за репродукция едно към едно - размери, техника, колорит, излъчване, въздействие и т.н."

те това е КОПИЕ

Дата:   11-07-09 15:00

.... а РЕПРОДУКЦИИТЕ обикновено са т.нар.ПОСТЕРИ.

т.нар. - защото ПОСТЕР означава плакат, а то е съвсем друго нещо

Автор: НАСОО   
Дата:   11-07-09 15:29

аз имах един чичо художник и той ми е разправял, че при репродукциите се сключва договор за брой копия и се плаща[beer]

Автор: e-mil   
Дата:   11-07-09 16:07

Както гледам темата напълно се изчерпва с първото и второто мнение на NeDDRaG.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.