Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Ако някой снима звезди и Луната да ми помогне...
Автор: mladenov   
Дата:   30-06-09 11:59

...със съвет!
От много време искам да снимам Луната и небето през ноща с нещо повече от обикновен обектив.Вчера ми попадна ето това http://www.vixenoptics.com/reflectors/vmc110L.htm
на изгодна цена.Продава се заедно с адаптор за Canon EOS.Въпросът ми е,дали си струва като телескоп,защото не съм запознат с този тип оптики.
Благодаря предварително![shtrak]

[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Ако някой снима звезди и Луната да ми помогне...
Автор: blr2   
Дата:   30-06-09 13:03

Виксен, по принцип, са от качествените телескопи. Този модел не съм го тествал/ползвал и не бих могъл да кажа. Преди да го платиш задължително го тествай за да видиш дали няма проблеми с колимацията. Фокусното му разстояние е голямо, така че за големи небесни "панорами" не става, но за луната е добър

Мактусовските телескопи са интересни с това, че са 2 пъти по-къси от обикновените рефрактори за съответното фокусно разстояние и по тази причина са много добри портативни, планетарни телескопи. Ако са добре направени са почти толкова рязки и контрастни колкото рефракторите. Главният им недостатък е, че особено когато навън е по-студено, изискват дълго време за темпериране. Ако го монтираш през зимата не очаквай да видиш нещо в първите 30 минути, а понякога и доста повече.
Ако всичко му е наред на телескопчето и цената е добра не виждам защо да не го вземеш. Не забравяй обаче, че за снимки на всичко друго по нощното небе освен луната ще ти трябва моторизирана-следяща монтировка, а качествена такава струва повече от телескопа.

Публикацията е редактирана (30-06-09 13:06)

Автор: mladenov   
Дата:   30-06-09 14:53

blr2
Благодаря за отговора! Макар и да не ми стана ясно всичко,вече имам някаква представа за какво става дума.Колкото до използването на студено,аз живея в Аризона и тук проблемът би бил топлината.[smile]
Ако можеш да доизясниш нещо,ще съм ти много благодарен,какво е колимация и как мога да го тествам за да видя дали има проблеми с това?Знам че звучи наивно,но както вече казах,не разбирам нищо от телескопи![smile] [beer][beer][beer]

Автор: ALBIREO   
Дата:   30-06-09 14:56

Като оптика, този телескоп няма да ти предложи ко-знае какво. Освен то,ва, ще трябва да го оборудваш с читава екваториална монтировка. Примерно поне EQ5.
Ако търсиш нещо с прилично качество за фотография, приготви си сума над 2к лева за оптика и сума около 1-2к за монтировка. Отделно, ще ти трябва някаква CCD камера и някакво телескопче (като това, за което се чудиш), за да имаш автогидираща система.

Темата е много общирна. Най-добре е да се поровиш из астро форума:
http://forum.starrydreams.com

Автор: blr2   
Дата:   30-06-09 15:04

Трябва да му напрвиш т.нар star test на око. Пусни го на гоогле-то ще излязат доста подробни описания.

ALBIREO, то ясно, че няма да извади картинка като някой апо рефрактор, но като му гледам и цената. За снимки на луната ще стане.

Re:
Автор: ChiTsuJo   
Дата:   30-06-09 17:05

Не ги снимам, но си ги татуирах [smilie18]

Автор: bobihot   
Дата:   30-06-09 17:26

Максутовия ми е слабостта. Бях си събрал частите да си правя. Има много хитра и проста конструкция. За малко да си купя от конусите, но беше разцентрован. В общия случай това не е проблем за който разбира- на тукашният им сайт имаше ръководство. Основното му предимство е, че е затворен като рефракторите и не се цапа вътре, а е доста по-къс, към 3 пъти. И вторичното в общия случай е закрепено, или е част от мениска. При този не е така и има механичен носач? Бях си харесал Апекс- поинтересувай се от оптичните качества кой е по-добър. На страницата долу са дали възможностите за връзване на периферия.

Автор: b0bb0   
Дата:   30-06-09 20:49

Тоя не е менисков, има си огънати държачи на второто огледало. Огънали са ги за да намалят дифракционните ефекти, че държачите са много дебели.

Автор: bobihot   
Дата:   30-06-09 23:41

Сега ги рагледах по-подробно- не са стандартна класическа схема максутов, а с коректор пред малкото огледало. и не е запушен отпред, което в сайта го дават като предимство за бързо темпериране. Но вариантите с стойка излизат солено. Го варианта е азимутален и не става за дълги експонации- само последния вариант, който е екваториален. Мислех да си направя програмка, която да съставя образа по дълги експозиции от отделни малки, което за цифрово наблюдение е задължително и ще може и с азимутални. [beer] [shtrak]
И добра идея лещовия да се използва за птичарски... [shtrak]

Публикацията е редактирана (30-06-09 23:53)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.