Автор: Lalinda
Дата: 28-05-09 22:12
Не аз, tantris, четох го в "Замъкът на Въображението и камъните на делника" от Артур Лундквист.
Ето (пускала съм го и в други теми, разискващи цв с/у чб).
КАК ВИЖДА ЕСКИМОСЪТ?
Някой ми казва, че ескимосът не различава цветовете: тъй както мнозина не сънуват цветно, така и той не ги вижда наяве – светът му е издържан в бяло или в междинна сива тоналност:
бял сняг, черни скали, бял лед, черно море, бяло слънце, черно небе и дъга като пояс със седем безцветни ивици, разположени по дължина; снегът край убитите тюлени почернява от мастилена кръв, а черна е и кръвта, рукнала от носа на самия ескимос....
дългата ледена шушулка, която ескимосчето отчупва (за да си играе с нея като с копие или за да я смуче като бонбон), има и бяла, и черна страна, а подир черния каяк във водата остава бяла ивица, подобна на дълго птиче перо;
пламъците на огъня са плетеници от бяло и черно, жените, голи в иглуто, са почти сиви, с тела, набраздени в по-светло, а отвътре са черни, знойно черни като нощ, разхлаждана обаче от бялата светлина на Северното сияние.
Но ако реалността на ескимоса е само чернобяла, сънищата му (както ми казват) са многоцветни и подобни на току-що нарисувани картини:
в тях небето често е кървавочервено, а слънцето – яркожълто (или обратното), морето прилича на зелена морава, зъберите – на прясно заклани меса, облаците напомнят пламнали житни ниви или пък са виолетови като тинести брегове –
такива багри той въобще не е виждал наяве, но такива му ги поднася неговата изгладняла за цветове същност, която хем изразява копнежа му по тях, хем се гаври с него.
Ескимосът се буди уморен и преситен от всички тези цветове, толкова натрапчиви и категорични, че с облекчение отваря очи за своя свят, в който има само бяло и черно.
Замъкът на Въображението и камъните на делника, Артур Лундквист
Между другото, бил ли е някой от вас в Отрив ((Hauterives) до Лион, в Замъка на пощальона Шевал?
|
|