Автор: OrLIndraGanOv
Дата: 25-04-09 12:28
тьма написа:
> След дългите пости, нещо не мога да хапвам месо, отстъпвам ви я
> птицата - с ориз ли, ще я пълните ли с нещо, изяждайте я
> https://photo-forum.net/static/forum/2009-04/posc5088.JPG
>
ПРОСЛОВУТАТА ПУЙКА, ПЪЛНЕНА С КЕСТЕНИ, ЗА КОЯТО ВСЕКИ Е ЧУВАЛ, НО ПОЧТИ НИКОЙ НЕ Е ОПИТВАЛ
Срежете кората на 500гр. кестени и печете във фурна, докато се пукнат (същия ефект може да постигнете и в микровълнова фурна, но в никакъв случай не забравяйте да срежете кестените, ако не искате да причинете страшни беди). Обелените кестени сварете в прясно мляко. Прекарайте през месомелачка 200гр. крехко свинко месо и 2-3 предварително накиснати в мляко виенски кифли (може и среда от франзела). Прибавете кестените, две сурови яйца, шепа смлени бадеми, ситно нарязан магданоз, майоран, сол и черен пипер на вкус. Омесете добре плънката и напълнете с нея коремната кухина на пуйката, предварително осолена и натрита с майоран. Зашийте внимателно отвора. Нарежете на ивици 200-300гр. пушени гърди и ги превържете с конец към гърдите на пуйката. Печете в предварително нагорещена фурна. Добавете в тавата малко масло и вода, а от време на време поливайте печивото с отделящия се сок. Процесът на печенето е доста продължителен, затова може да се разнообразите с някоя и друга тъмна бира.
Тъй като пазарът ни все още не се подчинява на нормални закони, а предлагането се определя от невежи идиоти, пуйки се появяват само по Нова година. Може да опечете всяка друга хвърката твар по същия начин, но нищо не може да се мери с несравнимата ПУЙКА. А, сетих се за други мисловни титани, които ни налагат, че тъмна бира се пие само през зимата. Мъка, мъка...
Цитат от "Може И Така №2" от поредицата книжки с Гастрономическите Възгледи на Румен "Дебелия" Александров.
|
|