Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Първата ми тема :( - ЗЕС
Автор: promis   
Дата:   02-04-09 00:31

Съжалявам, че първата ми тема тук трябва да е за това, но според мен е важно.

Днес ще гласуват закона за ел. съобщения (ЗЕС), който, ако бъде приет, ще даде на МВР право на безконтролен достъп до трафични данни за всеки българин. Преведено това означава, че някой ще може да те следи къде се намираш, с кого разговаряш и кога го правиш, при това без да те подозират в извършване на престъпление и без заповед от съдия или прокурор.

Това е грубо потъпкване правата ни, записани в Конституцията на Република България:

Чл. 32.
(1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

Да, има много неща, които не са наред тук: уволняват служители, които имат смелостта да искат всички да спазват правилата; проточват дела срещу мафията по медицински причини; раздават обществени поръчки на роднини; приемат беззъби закони въпреки многобройните критики... Но това са дребни проблеми, на фона на реалната опасност тихомълком да загубим основни права.

Написах всичко това с цел да привлека вниманието ви. Вероятно, ако приемат ЗЕС, ще бъде сезиран конституционния съд. Но по-лошото според мен е, че не сме свикнали да защитаваме свободата и правата си. Дано не съм прав. [smilie2]

Повече по темата: тук.

Отговори на това съобщение
 Re: Първата ми тема :( - ЗЕС
Автор: h.svinaroff   
Дата:   02-04-09 00:35

И гласуваха ли го ?

Опа, то било за 02.04...

Публикацията е редактирана (02-04-09 00:35)

Автор: danbi   
Дата:   02-04-09 06:58

Нека ви разкажа и една друга перспектива, в следствие от този нюанс на закона.

Директен достъп до трафичните данни означава, че те трябва да бъдат на разположение на полицията по всяко време.
99% от Интернет доставчиците в България никога не са мислили по въпроса, архитектурата на услугите им не позволява и съответно нямат техническа възможност.

Оттук следват някои варианти:

1. Който не може да осигури достъп до трафичните данни на полицията се оказва, че нарушава ЗЕС, който всъщност регулира дейността му (да не се впускаме в полемики, че "интернет не се регулирал" моля). Ако не може да се поправи ($$$$$), затваря кепенците.

2. Както по-горе, но срещу съответна сума се съгласява МВР да монтира нужната апаратура за негова сметка (уточнение: не МВР, а някоя фирмичка от "кръговете"). Очакваното поведение от "me too" компаниите.

3. Оператора прави нужните промени в услугите си и съответните инвестиции, които водят до отлив от клиенти, оскъпяване на услугите и известен хаос в обслужването.

Както винаги, когато се прави опит да се прокара подобен "закон", това се случва защто "нашите хора" току що са си купили подобна система за следене на трафика за сериозна цифра и е нужно да оправдаят покупката. Може да се сетите кои са те...

Автор: IvoZafirov   
Дата:   02-04-09 11:23

бал съм ги у ченгетата

[smilie21]

Дата:   02-04-09 12:09

"Сегашният Закон за Електронните съобщения дава правото на оторизираните институции да проследяват:
- Кой с кого е говорил, кога, и за колко дълго време, както и съответното лице по нататък по веригата
- Кой с кого е комуникирал, кога и за колко дълго време, дори в Интернет
- Забранява анонимните договори и анонимните телекомуникационни услуги (тоест дори предплатените карти и ваучърите им ще се регистрират срещу лична карта)
- Изисква от мобилните оператори да рапортуват (чрез location записите, по силата на сигнала регистриран в клетките от телефонния апарат) кой телефонен апарат къде се е намирал във всеки един момент (и при разговор), с точност по-висока от 100 метра. Тоест тук не става въпрос само кой с кого си е комуникирал, но и кой къде и кога ходи и от къде с кого си комуникира, както и с кого се среща (два телефона на две оперативно интересни лица са били един до друг в определен момент)
- Дава възможност на оторизираните силови институции да блокират без мотивация, за неопределено време, произволна телекомуникационна или електронна услуга на един или много граждани, при заплаха за охраняемо лице (например ако сайт в интернет разкрива корупционни истини за политическо лице охранявано от НСО, той може да бъде спрян, поради заплахата за сигурността на това лице) или при защитата на националната сигурност или в името на борбата с тероризма

Но всичко това, само ако има МОТИВАЦИЯ (изразена в разследване за или поради престъпление, тежко или компютърно, но поради плаващите присъди у нас, всяко престъпление освен най-простите влиза в графата – отвличане, изнасилвания, педофилство, хакерство), само ако има РАЗРЕШЕНИЕ (от Съдия или оторизирано от Министъра на МВР лице) в рамките на 24 часа ИЛИ ОТОРИЗИРАНО ДО 24 ЧАСА СЛЕД ПРОСЛЕДЯВАНЕТО (тоест ако МВР мисли, че законът го бави, това не е съвсем вярно. Всяко забавяне си е поради вътрешни проблеми на МВР)."

От блога "България е наша" - цялата статия в блога е много информативна [smilie24]

Дата:   02-04-09 14:47

Засега е отложено гласуването, но законопроектът остава...

Считам, че за едно гражданско общество е дълг да следи постоянно какво се случва в страната, а не да си затваря очите.

Дата:   08-04-09 17:51

Dnevnik.bg: Депутатите спориха два часа за следенето в интернет, гласуват утре

"Текстовете, подготвени в МВР и внесени от БСП, ДПС и независими депутати, са поредния, четвърти опит на вътрешното министерство да получи постоянен, безконтролен и неограничен достъп до данните от интернет и телефонните разпечатки."

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.